Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

«ΜΥΛΟΣ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΆΘΛΙΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ
Νέο ζήτημα ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη για το Καστελλόριζο, πριν να κοπάσει ο θόρυβος από τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για δικαίωμα εκ μέρους της Τουρκίας σε συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο. 
«Το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τους Οικολόγους Πράσινους (Open TV), προσθέτοντας πως «γεωγραφικά (το Καστελλόριζο) είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο». Η αντίδραση, μάλιστα, ήρθε άμεσα από την πλευρά της ΝΔ, με τον τομέαρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο να μιλά για επικίνδυνες επιπολαιότητες. «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι "η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν" τι ακριβώς εννοεί; Εννοεί και στα Ίμια; Στις δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο; Εννοεί την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;»,
διερωτήθηκε ο τομεάρχης της ΝΔ, αναφερόμενος και στις σημερινές δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος - σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο επιτέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ και του συνέστησε «να σοβαρευτεί, να προσέχει τι λέει και να μην πετάει ρουκέτες εντυπωσιασμού», αφού ο κ. Ακάρ είχε δηλώσει νωρίτερα πως «στην Τουρκία ανήκει το Αιγαίο, η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος».  «Οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, αλλά και οι ανεκδιήγητες απόψεις κυβερνητικών βουλευτών, όπως του κ. Τσιρώνη, επιβάλλουν άμεσες απαντήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο. Η ελαφρότητα, η επιπολαιότητα, ακόμα και η άγνοια της Κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα την καθιστούν πλέον επικίνδυνη», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. Την ίδια στιγμή, και ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωσή του περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στους υδρογονάνθρακες, τις οποίες μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διμερή συνάντησή τους στην Αττάλεια. «Είναι προς το συμφέρον μας να φέρουμε την Τουρκία να συζητά με όρους Διεθνούς Δικαίου κι όχι με όρους ισχύος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών (News 24/7), απορρίπτοντας τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε εκ μέρους της ΝΔ και τονίζοντας πως η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τα τουρκικά δικαιώματα στις έρευνες συνάδουν με τον απόλυτο σεβασμό και την τήρηση εκ μέρους της Άγκυρας του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Κουμουτσάκου για σκηνικό αντίστοιχο με αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η ΝΔ διακατέχεται από λαϊκισμό, αλλά η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι αυτή τη στιγμή ώριμη για κάτι ανάλογο με τις Πρέσπες.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: