Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»


ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ καλά τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ, τις προκλήσεις της εποχής που ζούμε, τον τρόπο επίλυσης  όλων όσων καθημερινά αντιμετωπίζουν οι δημότες, Είμαστε Έτοιμοι!
Είμαστε Έτοιμοι και Διεκδικούμε  
την Δημαρχεία συμμετέχοντας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26-5-2019.
Μας ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ καλά στον Καλλικρατικό Δήμο μας, από την 9χρονη συνεπή πορεία μας. Μια πορεία που δεν παρέκκλινε στο ελάχιστο από όσα είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μας στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Δελφών το 2010.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΩΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΑ,

Στην 2η Δημοτική περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου Δελφών, με 3 δημοτικούς συμβούλους και 9 τοπικούς συμβούλους σε αντίστοιχες κοινότητες και με την βοήθεια πολλών φίλων, δώσαμε βάρος και εστιάσαμε: σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών, σε θέματα που αφορούν τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών και των έργων, σε θέματα που αφορούν την προοπτική και τη μελλοντική πορεία του τόπου μας και σε άλλα που αφορούν χρόνιες διεκδικήσεις & απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Νερό- Λύματα- Βιολογικοί- Απορρίμματα
Χωρίς ΦΟΒΟ ακουμπήσαμε όλα εκείνα που φοβάται να αντιμετωπίσει, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει η κάθε δημοτική αρχή. Κι όταν όλοι ξόρκιζαν το κακό, μη τυχόν και ακουστεί παραπέρα και μαθευτούν ο λόγος και οι υπαίτιοι της χρόνιας ταλαιπωρίας μας, εμείς επιμείναμε. Με αναλύσεις νερών και θάλασσας στο Γαλαξίδι και την Ιτέα. Με αναλύσεις νερών και λυμάτων σε Δελφούς και Άμφισσα, με καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Με ελέγχους σε Βιολογικούς και δεξαμενές πόσιμου νερού. Με συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης προβλημάτων σε αντλιοστάσια και δεξαμενές. Αποτέλεσμα, η παραδοχή του προβλήματος από τις δημοτικές αρχές, η δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος και η απόφαση για την σύσταση  της ΔΕΥΑ. Η σωστή λειτουργία της είναι ζητούμενο και κατάλληλοι να την λειτουργήσουν είναι  οι αποφασισμένοι να δώσουν καίριες λύσεις.

Δημοτική περιουσία- Έργα- Οικονομική διαχείριση.
Ελέγξαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες έργα που ήταν σε στάδιο κατασκευής έχοντας ως κριτήριο για την επιλογή τους την κοινωνική ανταπόδοσή τους. Αλλά και έργα που είχαν «υλοποιηθεί», όμως ψιθυριστά πολλοί δημότες συζητούσαν  για  την ελαττωματική κατασκευή τους. Εντοπίσαμε σε αρκετά από αυτά τους λόγους  καθυστέρησης. Πιέσαμε και προτείναμε στο Δήμο συγκεκριμένους τρόπους και μέθοδο για την αποπεράτωσή τους, όπως το αποχετευτικό δίκτυο της Κίρρας. Ο δισταγμός της Δημοτικής Αρχής να παρέμβει δυναμικά ως όφειλε, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αποπεράτωσης αρκετών από αυτά.
«Αναγκάσαμε» την δημοτική αρχή να πάρει θέση για έργα που είχαν μείνει ημιτελή  ενώ είχαν πλήρως εξοφληθεί οι ανάδοχοι, αποδεικνύοντας τις καταγγελίες μας και στέλνοντας τις υποθέσεις αυτές  στη Δικαιοσύνη. Καταδείξαμε τις ρεμούλες, που ήταν κρυφό μυστικό πολλών διοικούντων παρελθόντων ετών. Πράγμα που αντιλαμβάνονταν οι δημότες στον ένα ή τον άλλο βαθμό, κανείς όμως δεν τολμούσε να το αναδείξει δημόσια. Και έχει η ανάδειξη των υποθέσεων αυτών διττή σημασία. Αφενός καταδεικνύεται ο τρόπος που πολλοί επέλεξαν στο παρελθόν να διοικήσουν τους Δήμους, διασπαθίζοντας δηλαδή το δημόσιο χρήμα,  και αφετέρου καταδεικνύει τους λόγους που ο δημότης έγινε καχύποπτος όσο αφορά την ενασχόληση του με τα κοινά.  

Χωροταξικό- Σχέδια πόλεων- Προοπτική ανάπτυξης.
Το Χωροταξικό και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια απασχόλησαν τον Δήμο σχεδόν στο σύνολό τους  στις αρχές της 2ης Δημοτικής περιόδου.. Η παρέμβαση των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ήταν καθοριστική και σχεδόν το σύνολο των προτάσεών της  δικής μας ομάδας έφτασε στην Περιφέρεια και ως άποψη του Δήμου Δελφών, αφού πριν είχαν γίνει αποδεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Ο Χωροταξικός σχεδιασμός δίνει πολλές κατευθύνσεις με απώτερο σκοπό τον καθορισμό του τρόπου ανάπτυξης της περιοχής μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας, απέδειξαν πως ο προσανατολισμός μας και η επαγρύπνησή μας προς την κατεύθυνση αυτή ήταν σωστή. Αποδείχτηκε επίσης πως δεν βλέπαμε φαντάσματα όταν στο παρελθόν υποστηρίζαμε πως το οικονομικό συμφέρον των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας, τις περισσότερες φορές δεν συμβαδίζει με το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας. Είναι συμφέροντα αντίθετα. Οι κινητοποιήσεις των συνδημοτών μας στις Δ.Ε. Δεσφίνας, Καλλιέων, Γραβιάς & Παρνασσού ήταν καθολική. 

Διεκδικήσαμε- Απαιτήσαμε- Πετύχαμε.
Αξιοποιώντας την γνώση που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις προσπάθειες συνδημοτών μας να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής μας, καταφέραμε να υλοποιηθούν σχέδια που έμεναν στα συρτάρια εδώ και 40 χρόνια.
Ο κυκλοφοριακός κόμβος στον δρόμο Ιτέας – Γαλαξιδίου στο σημείο της Σκάλας φόρτωσης του Βωξίτη στο Λαρνάκι μπήκε σε λειτουργία το 2017. Κι αυτό διότι «οδηγήσαμε» την κατασκευή του, όταν δόθηκε η ευκαιρία με αφορμή την νέα αδειοδότηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας το 2015. Εμείς είμασταν εκεί, πανέτοιμοι. Είχαμε προτείνει και εξηγήσει στο Τοπικό Συμβούλιο και Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια τη θέση μας, ενώ ο δικός μας σύμβουλος κατέθεσε πρόταση συγκεκριμένη στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας. Η Διοίκηση δεν είχε λόγους πια να αρνηθεί τις προτάσεις και απαίτησε την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής μελέτης πριν την αδειοδότηση, αντίθετα με όσα έπραττε τις άλλες φορές. Όλοι κερδισμένοι. Δημότες, Εταιρεία, Διερχόμενοι. Εκτός βέβαια των παρατρεχάμενων κολαούζων, που έχασαν ένα χαρτί από το παιχνίδι της αμφίδρομης «διαπραγμάτευσης»  και των ψεύτικων υποσχέσεων.
Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη στην Αλεφάντω στα Καστέλλια της Δ.Ε. Γραβιάς. Η προσπάθεια των κατοίκων να σώσουν το Προστατευτικό για το χωριό τους Δάσος  δείχνει να καρποφορεί. Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και έχουν αποκλειστικά δικά μας στελέχη και η παράταξή μας.

ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ
Αποδείξαμε  ότι  ήμασταν ικανοί, θέλαμε και μπορούσαμε. Τη δύναμη που μας έδωσαν οι δημότες στις τελευταίες εκλογές με την ψήφο τους, την αξιοποιήσαμε στο έπακρο. Κι αυτό το κάναμε από τη θέση της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας τη δική μας λογική και νοοτροπία της συμμετοχής μας στα κοινά.
Κόντρα στη λογική της καταγγελτικής, στείρας αντιπολίτευσης. Λογική που ακολουθούν οι παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μία μέθοδο που τις βοηθά, μη παίρνοντας θέση, να μην διακινδυνεύουν να αναλάβουν την ευθύνη  σε περίπτωση που δεν είναι επιτυχημένα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των προτάσεων που ψηφίστηκαν. Ή άλλως μια κουτοπόνηρη μέθοδο, για να μην καρπωθεί η δημοτική αρχή κέρδη στην περίπτωση που επιτύχει στην επίλυση του προβλήματος. Τακτική που και στη μία και στην άλλη περίπτωση αποφέρει ζημιά στις κοινές δημοτικές υποθέσεις.
Αποδείξαμε πως ήταν αστήρικτη και εσκεμμένη η κριτική που δεχόμαστε αρκετές φορές. Τάχα, πως μόνο να «φωνάζουμε» και να «καταγγέλλουμε» άδικα ξέρουμε, ακολουθώντας λαϊκίστικη πολιτική.
Η τεκμηρίωση των προτάσεων μας και η ύπαρξη αποδείξεων για όσα θέματα αναδείξαμε, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

9 ΧΡΟΝΙΑ & 4 ΑΚΟΜΑ ΤΟΠΙΚΗ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με καθαρό Αυτοδιοικητικό πρόσημο παλεύουμε με συνέπεια να κρατήσουμε ζεστό μέσα στην καρδιά των συνδημοτών μας και στη συνείδησή τους το πνεύμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας λαϊκός θεσμός που αναδείχθηκε σε δύσκολους καιρούς και καταγράφηκε στη συνείδηση του πολίτη μέσα στο χρόνο σαν κάτι ξεχωριστό, κάτι δικό του και άμεσο.

Η Πολιτική στους Πολίτες και όχι στους Πολιτικούς
Ζούμε σε μια εποχή μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αλλά και κρίσης αξιών, πολιτικής και θεσμών. Η κρίση έχει κουράσει τους πολίτες. Οι πολίτες λόγω της συσσώρευσης πολλών αποτυχιών και πολιτικών ηττών φανερώνουν σημάδια κόπωσης. Αποτέλεσμα είναι,  να τηρούν στάση παθητική, τόσο απέναντι στο Κράτος όσο και στους θεσμούς του. Σε αυτό το περιβάλλον η «επίθεση» που γίνεται από την κεντρική εξουσία – με την ευρύτερη έννοια- να μας πείσει πως η Πολιτική αφορά τους Πολιτικούς είναι γενικευμένη. Η προσπάθεια κομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις «υπόγειες στηρίξεις» και τα «χρίσματα» είναι δεδομένη, ενώ το «Ανεξάρτητος συνδυασμός» αποτελεί φύλλο συκής για τους συνδυασμούς που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν έχοντας προίκα τους μηχανισμούς των κομμάτων.
Το ερώτημα είναι,  τι έχει να κερδίσει μέσα στο κλίμα αυτό η τοπική κοινωνία; Μιας και είναι καταγεγραμμένο πως ο κομματικός ρεαλισμός βλάπτει σοβαρά τις ελεύθερες αυτοδιοικητικές συνειδήσεις.
Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» ως καθαρή δομή Αυτοδιοικητικής παράταξης και κίνησης πολιτών του Δήμου, συνειδητά υποστηρίζουν πως οι Πολιτικοί είναι ορισμένοι και εκλεγμένοι να μας εκπροσωπούν. Για αυτό από την πρώτη στιγμή, στις καταστατικές αρχές λειτουργίας μας, έχουμε συμφωνήσει στην εναλλαγή των εκλεγμένων προσώπων και είμαστε υπέρ τις ανακλητότητας.
 Η τοπική αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) δεν είναι το «αποπαίδι» της πολιτικής, χρήσιμη μόνο για αντιμετώπιση των προβλημάτων «καθημερινότητας», όπως το σύστημα εξουσίας προσπαθεί να την παρουσιάσει. Η Τ.Α. από την φύση της έχει το σημαντικότατο ρόλο άσκησης πολιτικής για κάθε τοπική κοινωνία και κυρίως ΑΠΟ την κάθε τοπική κοινωνία.
Καλούμε όλες και όλους τους δημότες να συμμετέχουν μαζικά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Καλούμε τους Νέους Ανθρώπους να δώσουν το παρόν, να μη γυρίσουν την πλάτη στην πρόκληση της εποχής.
Είναι σημαντικό οι Νέοι Άνθρωποι να ενεργήσουν γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον. Αυτοί πρέπει να δημιουργήσουν το όραμα της πόλης και του Δήμου, χωρίς συμβιβασμούς και οπισθοχώρηση. Εμείς οφείλουμε να μην τους αγνοήσουμε, να τους προτρέψουμε, να τους δώσουμε όλα τα περιθώρια.
Είναι χρέος μας σε αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε να μη παραιτηθούμε, να μη καταρρεύσουμε. Να μετατρέψουμε την απάθεια σε ενδιαφέρον και δράση, παρεμβαίνοντας δυναμικά ως άνθρωποι της κοινωνίας και της εργασίας. Παραίτηση στην ζωή μας δεν μπορεί να υπάρξει.

Απλή Αναλογική Στοίχημα & Πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση.    
Στις εκλογές στις 26 Μάη του 2019 το καινούργιο που διαφοροποιεί την κατάσταση στην Τ.Α. είναι το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής. Αν και  η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και στην συνέχεια του Κλεισθένη κατάργησαν από τον «πολιτικό χάρτη» της χώρας ολόκληρα χωριά, πόλεις και περιοχές και επιφέρουν Οικονομικό Στραγγαλισμό στους Δήμους μέσα από την θεσπισμένη δήθεν «Οικονομική Αυτοτέλεια»  των Ο.Τ.Α., η Απλή Αναλογική μας ανοίγει ένα παράθυρο Δημοκρατίας.
Το περιθώριο που αφήνεται  της ουσιαστικής παρουσίας των δημοτικών συμβούλων, της παρουσίας ανεξάρτητων κινήσεων και κυρίως το περιθώριο ουσιαστικών μετεκλογικών συνθέσεων και συγκλίσεων χωρίς αλισβερίσια, είναι το στοίχημα αυτών των εκλογών. Κι αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί στο βωμό της εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων. Ή θα αποδείξουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία προηγμένα εργαλεία όταν έρθουν στα χέρια μας, ή αν αποδειχθεί πως δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε όταν μας δοθούν, θα οπισθοδρομήσουμε ακόμα περισσότερο.

Εγγύηση η ιστορία μας.
Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» μέσα από τον τρόπο που λειτούργησαν τα 9 χρόνια που πέρασαν, έχουν την πιστοποίηση ότι μπορούν και κυρίως γνωρίζουν να λειτουργήσουν στο καινούργιο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί.
Είμαστε έτοιμοι από καιρό, ξέρουμε τι σημαίνει συλλογική διαδικασία και λήψη γρήγορων αποφάσεων μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές. Το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους δεν θα παρέχει την «ασφάλεια» των κατασκευασμένων πλειοψηφιών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα κληθούν να έχουν πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, ενώ ο Δήμαρχος θα πρέπει να πείσει και να συνθέσει στο νέο Συμβούλιο χωρίς να μπορεί να επιβάλλει την παραταξιακή γραμμή και  να πιέσει  συμβούλους με την παρελθοντολογική  τακτική της  «δεδομένης πειθαρχίας».
Το πνεύμα του όρου της Αυτοδιοίκησης διατρέχει την παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» σε αντίθεση με όλες τις άλλες αρχηγοκεντρικές παρατάξεις ή κομματικές παραγωγές.

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η γνήσια φωνή των τοπικών κοινωνιών διαμορφώνει τον πολιτικό πραγματικό στόχο του κοινού μας Δήμου Δελφών, με τις τόσο γοητευτικές και δημιουργικές διαφορές μεταξύ των περιοχών του.
Θέλουμε, μπορούμε και αξίζουμε να έχουμε έναν καλύτερο  Δήμο.
     Ένα Δήμο ενωμένο, όπου οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και που η δημοτική αρχή θα βρίσκεται δίπλα τους,
     Ένα Δήμο όπου η Διαφάνεια, η Αξιοκρατία και η Ισονομία θα είναι κανόνας,
     Ένα Δήμο έξυπνο, πρωτοποριακό, με ψηφιακές δομές, που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών,
     Ένα Δήμο με ενισχυμένες κοινωνικές δομές, αρωγό στον πολίτη,
     Ένα Δήμο που θα τονώνει την τοπική αγορά με ενίσχυση της απασχόλησης.
     Ένα Δήμο που θα μεριμνά για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και το περιβάλλον.
Είμαστε έτοιμοι να το «πάμε μακριά» ΑΝ:
     Τα έσοδα (δηλαδή το ‘’ταμείο’’ ) των Δήμων περάσουν στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), κάτι το οποίο έχει ψηφιστεί αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.
     Τα ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Δελφών μεταβιβαστούν για «Αξιοποίηση» στην ΕΤΑΔ όπως ζητάει το Υπερταμείο (στο οποίο υπάγεται και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου «ΕΤΑΔ»).   


ΚΑΛΟΥΜΕ
Καλούμε όλους τους Πολίτες του Δήμου σε μια πλατιά Δημοκρατική, Ενωτική και Ισότιμη Συνεργασία
        Να συνενώσουμε τις άφθαρτες δυνάμεις που δεν έχουν εμπλακεί στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής του δήμου.
Όλοι οι γνήσιοι και αποτελεσματικοί αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία δεν γίνονται από άτομα με «κοινά προσωπικά συμφέροντα» , αλλά από κοινωνίες που υπερασπίζονται τον τόπο τους, τη γη τους, τη γειτονιά τους, τον πολιτισμό τους.

  ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ
Ηθικά και αποφασιστικά από την διακήρυξή μας, τις αποφάσεις των ανοιχτών συνελεύσεων των «ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», την 9 χρόνων πορεία μας στο Δήμο ΔΕΛΦΩΝ, την έως τώρα Ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις και κάθε είδους συμφέροντα πορεία μας.    

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 26 Μαίου 2019.
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ
Είμαστε Έτοιμοι στην Πρόσκληση της Πρόκλησης

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο ΦΙΠ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ;