Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ»

Του Γιάννη Σιδέρη
Το τελετουργικό «άδειασμα» κάθε χρήσιμου, που τον βοήθησε στη άνοδό του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Πρωθυπουργία, είναι δεδομένο όταν η χρησιμότητά του έχει εκπνεύσει.
Τελευταία πράξη χρονικώς, η χθεσινή δήλωση του Νίκου Φίλη, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ καλώντας την να απολογηθεί για το έλλειμμα του 2009, που όπως είπε οδήγησε στην χρεοκοπία (τώρα το ανακάλυψε!).
Λίγες μέρες πριν οι υπουργοί Ξανθός, Πολάκης και Αχτσιόγλου ανακάλυψαν ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε 241 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εισέπραξε μέσω του rebate, δίνοντας ένα δωράκι στους βιομήχανους. Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2006 - 10, δηλαδή τους υπουργούς του Κ. Καραμανλή Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ολίγον την νυν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου!
Την αρχή είχε κάνει ο κ. Τσίπρας,
σε συνέντευξή του λέγοντας ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, είναι μεγάλες. Και είναι αν θέλετε η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα» (κάποτε θυμίζουμε τη «φάκα» την έλεγε «παραμύθι με δράκο»). Επίσης τον Δεκέμβριο από βήματος Βουλής δήλωνε, απευθυνόμενος στην ΝΔ: «Δεν θέλετε να λέμε τι συνέβη τα πρώτα χρόνια που μαζί με τον Βενιζέλο και τη Γεννηματά κυβερνήσατε και έχετε ευθύνες».
Συμπλήρωνε, δε: «Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση του τόπου όταν το έλλειμμα εκτινάχτηκε στο 15%»;
Επίσης ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης επιτέθηκε στον Μπαρόζο για την εμφάνισή του στους Δελφούς, χαρακτηρίζοντάς τον «αναξιόπιστο» για το έλλειμμα που άφησε η ΝΔ.
Τι έγινε ξαφνικά, πιο άγιο πνεύμα ενεφανήσθη και οι Συριζαίοι παραδέχονται αυτά που ως τώρα έλεγαν κάποιοι λίγοι (και ο γράφων… εμμονικά), και χαρακτηρίζονταν μνημονιακά τσιράκια, κλπ;
Απλώς ήρθε ο καιρός να αλλάξει η ταπετσαρία της ευθύνης και των υπευθύνων.

Οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» της κυβέρνησης, αυτοχρησθέντες και αυτενεργούντες, παραχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ευνοϊκό κοινωνικό υπόστρωμα ανοχής αν όχι αποδοχής, στο καραμανλικό ακροατήριο της ΝΔ. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη στην κορυφή του κράτους ενός καραμανλικού Προέδρου της Δημοκρατίας, και με την συνεργασία των ΑΝΕΛ (και αυτοί αυτοχρισθέντες… συνεχιστές του καραμανλισμού), διεμβόλιζαν (ή προσπαθούσαν) τον κορμό της ΝΔ, προκειμένου να την αποδυναμώσουν.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις (που …δεν πιστεύει ο Πρωθυπουργός ) δημιούργησαν νέα δεδομένα.

Η διαφαινόμενη άνοδος της ΝΔ στην εξουσία συσπειρώνει υπέρ της άπασες τις «γενεές» και «αιρέσεις» των ψηφοφόρων της. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναπληρώσει τα ποσοστά που χάνει, αφενός συγκρατώντας τους Πασόκους που τον ψήφισαν, αφετέρου προσελκύοντας και άλλους.
Το εύφορο τοπίο αλίευσης είναι ο υδροβιότοπος της Κεντροαριστεράς. Οι ψηφοφόροι της όμως, μέσα από μία πολιτική παράδοση που υπερβαίνει τον αιώνα, είναι βιωματικά αντιδεξιοί.
Ο πρόσφορος τρόπος για να τους προσελκύσει δεν είναι μόνο η αντίθεση στον Μητσοτάκη, αλλά και η επίθεση σε ένα πρωθυπουργό που φέρει εμβληματικό όνομα, διαβρώνοντας και την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί, ότι είχαν «τακιμιάσει» για να μείνει στο απυρόβλητο ο πρώην Πρωθυπουργός.
Αναμένεται πλέον με ενδιαφέρουν πως θα αντιδράσουν οι «καραμανλικοί» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τώρα που άρχισαν να κατανοούν ότι ολοκληρώθηκε η χρησιμότητά τους. Τώρα που ο κ. Τσίπρας θα τους αφήσει πίσω του, όπως άφησε τον κ. Αλαβάνο, τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Καμμένο, την κα Κωνσταντοπούλου ή τον Γιάνη.
Άλλωστε δεν χωράνε πλέον στο ίδιο οδόστρωμα με τους ευλύγιστους της «Γέφυρας», που θέλουν να εντοιχίσουν σε αυτή και την Φώφη, και αφού αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον τους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Κάποιοι θα πεταχτούν κάτω από τη γέφυρα. Δεν ξέρουμε αν θα πεταχτούν και στα πιράνχας (αναφερόμαστε στην εμβληματική διαβεβαίωση για τη Novartis ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Θα έχει πλάκα να μάθουμε κάποτε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης δεν ήξερε και παρεσύρθη!)

Συμβαίνουν αυτά στους άνευ αρχών συνεταιρισμούς. Μεγάλα παιδιά ήταν, ας πρόσεχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: