Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ

Ημερομηνία:12η/10/2019
Αναφορά (πρόταση) Πολιτών του Νομού Φωκίδος.
Προς:
1)      Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων:
α) Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
β) Γενική Διεύθυνση Σπουδών Α-βάθμιας και Β-βάθμιας Εκπαίδευσης
2)      Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
α)  Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
β)  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Αρχηγείου    Λιμενικού  Σώματος – Ελληνικής του  Ακτοφυλακής.
3)      Βουλευτές  Νομού Φωκίδος.
4)      Αντιπεριφερειάρχη Νομού Φωκίδος και Περιφερειακούς Συμβούλους Νομού Φωκίδος.
5)      Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Δελφών.
6)      Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους Δωρίδος.
7)      Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Θέμα: Πρόταση για λειτουργία «τμήματος ναυτικού τομέα (Πλοιάρχων και Μηχανικών,) στο Επαγγελματικό Λύκειο Φωκίδος (ΕΠΑΛ)» (κατ΄ ουσίαν  προτείνεται η επαναλειτουργία του Ναυτικού Λυκείου) καθώς και για επαναλειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Φωκίδος.

            Στην υποβολή της παρούσης προτάσεως υποκινηθήκαμε από το γεγονός ότι σε σχεδόν όλες της πόλεις ή κωμοπόλεις της Ελλάδος που συνδέονται  κατ΄ επάγγελμα παραδοσιακά με το εμπορικό ναυτικό, λειτουργεί «τμήμα ναυτικού τομέα ΕΠΑΛ» (π.χ. Χίος, Οινούσες, Σύρος, Σαλαμίνα, Πειραιάς, Πάτρα, Αργοστόλι κλπ), καθώς και από το γεγονός ότι ιδρύθηκαν προσφάτως σε αρκετές πόλεις της Επικράτειας τμήματα ναυτικού τομέα ΕΠΑΛ (π.χ. Κέρκυρα & Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης κατα το έτος 2015), επιπροσθέτως σας αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρχε ναυτική εκπαίδευση στην περιοχή της Φωκίδας, συγκεκριμένα στο Γαλαξείδι, (το οποίο είναι φημισμένο για την ναυτική του παράδοση και έως και επί του παρόντος η ναυτική τέχνη και η ναυτιλία αποτελεί την κύρια ενασχόληση των κατοίκων του), με διάταγμα το 1867 ιδρύθηκε “Ναυτικό Σχολείο (καθώς και στις πόλεις Ύδρα, Σπέτσες, Σύρο, Ναύπλιο και Αργοστόλι) το οποίο καταργήθηκε 1885, ακολούθως με διάταγμα του 1963 ιδρύθηκε «Ναυτικό Λύκειο» το οποίο μετετράπη σε Γενικό Λύκειο το 1980, επίσης έως το 1990 λειτουργούσε η «Ανωτέρα Δημόσια Σχολή Εμπορικού ναυτικού Γαλαξειδίου - Πλοιάρχων», η οποία όμως συγχωνεύτηκε με σχολή της Πρέβεζας.
            Από την επικρατούσα κατάσταση προκύπτει ότι σε όλες τις πόλεις ή κωμοπόλεις που ήταν και είναι «ναυτικές πολιτείες» στις οποίες ιδρύθηκαν ναυτικά σχολεία ή λύκεια έως και επί του παρόντος αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν πλήν του «Ναυτικού Λυκείου Γαλαξειδίου» το οποίο καταργήθηκε (σημειώνουμε ότι η ναυτική και ναυτιλιακή ανάπτυξη του Γαλαξειδίου άρχισε από το 1774 και συνεχίζεται έως και τον παρόντα χρόνο).

            Η τυχόν ίδρυση και λειτουργία «τμήματος ναυτικού τομέα (Πλοιάρχων και Μηχανικών) στο Επαγγελματικό Λύκειο Φωκίδος (ΕΠΑΛ)», θα προσφέρει στον νεανικό πληθυσμό (μαθητές και μαθήτριες) της Φωκίδας τα ακόλουθα:
α) την δυνατότητα μετά την επιτυχή αποφοίτηση τους από το εν λόγω τμήμα να προαχθούν σε αξιωματικό του Εμπορικού Ναυτικού (Πλοίαρχο - Γ΄ Τάξης ή  Μηχανικό - Γ΄ Τάξης) ύστερα από 24μηνη θαλάσσια υπηρεσία και επιτυχή αποφοίτηση από το ειδικό τρίμηνο τμήμα αξιωματικών (προερχόμενων από Ναυτικά Λύκεια) της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου βάσει των διατάξεων «του άρθ.3(παρ.1β) και του άρθ.13(παρ.1β) του Π.Δ.141/2014 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα)» καθώς και την δυνατότητα απόκτησης «πτυχίου Κυβερνήτη Α΄, Β΄ & Γ΄»,  ή «πτυχίου Κυβερνήτη Ρυμουλκών» ή «πτυχίου Κυβερνήτη Τουριστικών θαλαμηγών Πλοίων» βάσει των διατάξεων «των άρθρων 4-8 του Π.Δ.141/2014 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα)».
β) την δυνατότητα είτε δια πανελληνίων εξετάσεων είτε δια της διαδικασίας μοριοδότησης να εισαχθούν ως επιτυχόντες (ποσοστό) ειδικής κατηγορίας (ήτοι πτυχιούχοι τμήματος ναυτικού τομέα ΕΠΑΛ) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
γ) την δυνατότητα (ομοίως με το Γενικό Λύκειο) μέσω πανελληνίων εξετάσεων να εισαχθούν, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι  και   Α.Τ.Ε.Ι.) καθώς και στις ανώτερες και ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας.
δ) την δυνατότητα να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες στο Πολεμικό Ναυτικό (η κατοχή «πτυχίου ΕΠΑΛ τμήματος ναυτικού τομέα» αποτελεί προσόν για πρόσληψη σύμφωνα με την υπ΄αριθ.:Φ.400/11/08/Σ.15246/2008 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ΦΕΚ-1194-Β/27-6-2008).

Ύστερα από τα προαναφερθέντα επιχειρήματα μας (που ετέθησαν για λόγους ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τους νέους της Φωκίδας, συγκριτικά με τα συναφώς ισχύοντα στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας) ευελπιστούμε να τύχει έγκρισης η ίδρυση και λειτουργία «τμήματος ναυτικού τομέα (Πλοιάρχων και Μηχανικών) στο Επαγγελματικό Λύκειο Φωκίδος (ΕΠΑΛ), ημερήσιου-εσπερινού», που ως αποτέλεσμα θα έχει την δυνατότητα μιας επιπλέον επαγγελματικής προοπτικής για την νεολαία του ν. Φωκίδος, επίσης για τους προαναφερθέντες λόγους ευελπιστούμε να τύχει έγκρισης και η επαναλειτουργία της «Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Φωκίδος».
Σημειώνουμε ότι το «Επαγγελματικό Λύκειο Φωκίδος (ΕΠΑΛ)» ήδη λειτουργεί στην Άμφισσα, για λόγους τιμητικούς προς «την ναυτοσύνη του Γαλαξειδίου» προτείνουμε το «τμήμα του ναυτικού τομέα (Πλοιάρχων και Μηχανικών) του Επαγγελματικού Λυκείου Φωκίδος (ΕΠΑΛ)» να λειτουργήσει στο Γαλαξείδι.
            Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Σύνολο υπογραφών:-454-
Αριθμός συνημμένων σελίδων:-25-

Δεν υπάρχουν σχόλια: