Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΊΔΡΥΣΤΕ ΤΟΜΕΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ )

Σημείωση από το «Βήμα της Ιτέας». Το ίδιο ακριβώς άρθρο το έχουμε ξαναδημοσιεύσει (2 φορές)  και με την προηγούμενη κυβέρνηση, τον προηγούμενο βουλευτή, περιφερειάρχη και δήμαρχο Δελφών… και δεν «ίδρωσε το αυτί»  κανενός.
Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο και τώρα.  ΠΡΟΣ:ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ,  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
To ΕΠΑΛ Άμφισσας φθίνει από μαθητές και κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν την ησυχία τους και να ταράξουν  τα νερά της νηνεμίας τους.
Υπάρχουν όμως και οι εκλεγμένοι που πρέπει να αποδείξουν τον λόγο της υπαρξής τους.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια αύξηση της ζήτησης σε όλη την Ελλάδα στα ναυτικά επαγγέλματα και πολλά παιδιά επιλέγουν τον τομέα αυτόν.
Αυτό συμβαίνει  και στη Φωκίδα με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να φεύγουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να φοιτήσουν σε ναυτικά λύκεια που τους δίνουν τις επιλογές που αναφέρουμε πιο κάτω.
Εδώ στην Φωκίδα την στιγμή που ο μαθητικός πληθυσμός στα ΕΠΑΛ είναι συνεχώς μειούμενος, δεν κάνει κανείς τίποτα για να αναστραφεί η κατάσταση επιλέγοντας ειδικότητες που έχουν ζήτηση και καλή επαγγελματική αποκατάσταση.
Απευθυνόμαστε στον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Δελφών και τον βουλευτή Φωκίδας, να προβούν στην Ίδρυση Ναυτικού Λυκείου στην Φωκίδα και να μην ακούν αυτούς που έχουν βολευτεί και δεν θέλουν «φασαρίες».
 Ας ξεκινήσουν από φέτος με μια ενημέρωση,
 στους μαθητές της τρίτης γυμνασίου για τις δυνατότητες που τους δίνει το Ναυτικό Λύκειο, ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και του χρόνου να λειτουργήσει. Άλλωστε τα κτίρια υπάρχουν και είναι έργο που δεν χρειάζεστε χρήματα.  
Οι μαθητές μετά την αποφοίτηση τους,
από το επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής και Τεχνικής κατεύθυνσης, θα έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

– να αποκτήσουν δίπλωμα έως και 2ου Μηχανικού ή Υποπλοιάρχου, έπειτα από θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών
– να εργαστούν ως κατώτερα πληρώματα αμέσως μετά την αποφοίτηση τους
– να εισαχθούν σε ΑΕΝ της χώρας μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων
– να εισαχθούν σε Τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων
Πρέπει να σημειωθεί πως στους αποφοίτους του συγκεκριμένου Τομέα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων Ε.Ν. ή Μηχανικών Ε.Ν. εκτός συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την απόκτηση Απολυτηρίου Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, ειδικότητας Πλοιάρχων, με ειδική ποσόστωση. Επίσης, υπάρχουν υψηλές ποσοστώσεις ή ακόμη και αποκλειστική προτίμηση του Απολυτηρίου των αποφοίτων Ναυτικού Τομέα στις προκηρύξεις του Λιμενικού Σώματος (Πλοιάρχων Ε.Ν. και Μηχανικών Ε.Ν.). Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του Τομέα, κατόπιν προκήρυξης να απασχοληθούν ως στελέχη στο Πολεμικό Ναυτικό. Αντίθετα, οι απόφοιτοι Εσπερινών Λυκείων δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (μεταξύ αυτών η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, καθώς και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Π.Ν.), ούτε για τη Σχολή Αστυφυλάκων –δυνατότητες που υφίστανται μόνο για τους απόφοιτους Ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.
Θέλουμε τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα να μην χρειαστεί πια να φεύγουν εκτός Φωκιδας για να το σπουδάσουν”.
Κάποτε λειτουργούσε στο Γαλαξίδι και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Τουλάχιστον ιδρύστε  τώρα το Ναυτικό λύκειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: