Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΌΤΑΝ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (ΦΩΤΟ)

Oι μνήμες ήταν νωπές. Η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε ακόμα να βρει το βηματισμό της μετά της καταιγιστικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί.
Ήταν Νοέμβρης του 1974 και η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί από τον Ιούλιο και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 
Η πρώτη επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέπεσε με τις πρώτες εκλογές στη χώρα, ύστερα από μια δεκαετία. 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεξε ως ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης την 17η Νοεμβρίου και οι εκδηλώσεις μνήμης μεταφέρθηκαν μια εβδομάδα αργότερα. 
Στις 3 Νοεμβρίου είχε προβληθεί σε πρώτη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση το ολλανδικό φιλμ, με την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. 
Έως τότε είχαν δημοσιευτεί μόνο κάποιες σχετικές φωτογραφίες στον Τύπο,
όπως αυτή στο εξώφυλλο του περιοδικού «Επίκαιρα» στις 8 Αυγούστου του ‘74. 
Κατά το τριήμερο του επίσημου εορτασμού (22-24/11) κορυφώθηκε η καθημερινή προσέλευση χιλιάδων πολιτών στο εμβληματικό κτίριο της Πατησίων για την απότιση φόρου τιμής, με την κατάθεση λουλουδιών και μικρών σημειωμάτων στα κάγκελα.
Ιστορική έχει μείνει η ανάγνωση στίχων της «Ρωμιοσύνης» από τον Γιάννη Ρίτσο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώπιον λαοθάλασσας. 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/11, με την περίφημη πορεία του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων προς το ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) και την Αμερικανική πρεσβεία.











Δεν υπάρχουν σχόλια: