Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας
Πριν λίγες μέρες διακινήθηκε ευρέως η παρακάτω είδηση :
«Αθώος ο ιχθυολόγος που μίλησε για τις καρκινογόνες τροφές των ιχθυοτροφείων
Αθώος κρίθηκε χθες από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος, ο ιχθυολόγος που είχε καταγγείλει τις πρακτικές των εταιριών και αποκάλυψε τους κινδύνους των τροφών που παρασκευάζονται στα ιχθυοτροφεία.
Για την εξέλιξη ενημέρωσε πριν λίγο ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.
Πριν από λίγο αθωώθηκα. Από το μονομελές πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας μετά από μήνυση του διευθυντή παραγωγικών μονάδων της Ανδρομέδας Ιχθυοκαλλιέργειες. Αναλυτική ενημέρωση θα γίνει σε λίγες ώρες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη κοινωνία».
Κάποιος φίλος μου που έχει δουλέψει για 15 χρόνια στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας και παρακολούθησε το συγκεκριμένο θέμα,
με ενημέρωσε ότι «Το δικαστήριο στην Ηγουμενίτσα αφορούσε μια μήνυση στελέχους της εταιρείας για εξύβριση, καμία σχέση με την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την συκοφαντική δυσφήμιση που τον έχει κατηγορήσει η εταιρεία και που δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Η δίκη αυτή της εξύβρισης ακυρώθηκε γιατί από λάθος δεν είχε πληρωθεί ένα παράβολο».
Παράλληλα, ο φίλος μου αυτός μου έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση του ΕΛΟΠΕ, Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας.
Επειδή η ευρύτερη περιοχή μας φιλοξενεί πολλές ιχθυοκαλλιέργειες, νομίζω ότι είναι δεοντολογικά απαραίτητο να ακουστεί και η άλλη άποψη.
Ανακοίνωση ΕΛΟΠΥ
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρείται στα ελληνικά social media αναζωπύρωση μιας παλιάς ιστορίας, η οποία περιέχει πολλές ανακριβείς έως και ψευδείς αναφορές και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εμπάθεια.
Κατανοώντας ότι στις μέρες μας η παραπλανητική πληροφόρηση μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες διευκρινίσεις, κυρίως για την ενημέρωση και την προστασία όσων θέλουν έγκριτα να ενημερωθούν, και καλοπροαίρετα, βρίσκονται να αναπαράγουν υπερβολές και ψέματα διαφόρων δημοσιευμάτων.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
Η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο περίπου 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, σε 40 χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, απευθυνόμενη σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια καταναλωτές προηγμένων κοινωνιών, που διαθέτουν υψηλό αίσθημα καταναλωτικής συνείδησης.
Για να παραχθούν αυτά τα ψάρια – τα οποία αποτελούν την κορωνίδα της παραγωγής ζωικών προϊόντων της χώρας μας- δεν απαιτούνται χημικά, όπως φορμόλες και αντιβιοτικά. Τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που εξάγονται εδώ και 30 χρόνια, ελέγχονται καθημερινά από όλες τις αρμόδιες αρχές προστασίας της υγείας του καταναλωτή σε όλες τις χώρες προορισμού και έχουν να επιδείξουν άριστο ιστορικό αποτελεσμάτων σε σχέση με την απουσία χημικών καταλοίπων.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι συνολικά η ιχθυοκαλλιέργεια (και ιδιαίτερα η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια) είναι ένας συγκριτικά νέος κλάδος της ζωικής παραγωγής, ο οποίος κτίστηκε από την πρώτη στιγμή σε υγιείς βάσεις πρωτοποριακών επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων. Επιπλέον, ελέγχεται από αυστηρή νομοθεσία και εγχώρια και διεθνή πρότυπα καλών πρακτικών, λόγω και του έντονα εξαγωγικού του χαρακτήρα. Ο διεθνής ανταγωνισμός σε χώρες με μεγάλη παράδοση ελέγχων για την προστασία του καταναλωτή και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που παρουσιάζουν τα ψάρια στην διατροφή τους, δεδομένου ότι απαιτούν ειδικές τεχνολογίες παραγωγής, έχουν οχυρώσει και προστατεύσει την παραγωγή ψαριών από ερασιτεχνισμούς, κοντόφθαλμες τακτικές και σκοπιμότητες.
Περνώντας στα πιο ειδικά ζητήματα:
Στο σχετικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο, σχετικά με τη φορμόλη και την παραφιλολογία περί ασθενειών, αντιβιοτικών και λοιπών ανακριβειών, θα θέλαμε να τονίσουμε και να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όποια κτηνιατρικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι εγκεκριμένα και εξονυχιστικά ελεγμένα, χορηγούνται δε πάντα κάτω από αυστηρότατη κτηνιατρική επίβλεψη και έλεγχο. Επιπλέον, ακόμα κι αν σ’ έναν πληθυσμό ψαριών χορηγηθεί κάποιο κτηνιατρικό σκεύασμα, δεν γίνεται αλίευση πριν εξαλειφθούν εντελώς τα ίχνη του. Τηρούνται οι προβλεπόμενοι από την άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος “χρόνοι αναμονής” που στην ουσία αφορούν ημέρες αναμονής από την τελευταία χορήγηση του κτηνιατρικού σκευάσματος, πριν να αποδεσμευτούν τα ψάρια προς εξαλίευση.
Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή:
* χορηγείται μόνο με συνταγή Κτηνιάτρου,
* ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (κατά τόπους Τμήματα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας), και
* έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος από τον ΕΟΦ.
Έτσι, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση μεταφοράς οποιασδήποτε ουσίας στον άνθρωπο όπως αυτό περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.
Σε σχέση με τις τροφές: Σε όλες τις μονάδες μας τα ψάρια διατρέφονται με ξηρά τροφή, που περιέχει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες αυξητικούς παράγοντες και ανεπιθύμητες ουσίες. Η τροφή αυτή είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ κοντά σε σύνθεση με αυτό που θα έτρωγαν τα ψάρια στη φύση. Οι τροφές υπόκεινται επίσης σε επίσημους ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής) ως προς τα ανωτέρω.
Υπάρχουν επίσης και άλλα μυθεύματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς αποδομηθεί με πλήρως τεκμηριωμένες απαντήσεις από ανεξάρτητους και φερέγγυους ακαδημαϊκούς επιστήμονες και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους των εταιρειών-μελών μας, που εκπροσωπούν το 80% της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι υπερήφανη για το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της: αυτοί οι άνθρωποι, στο πέρασμα του χρόνου, με τις γνώσεις, τη σκληρή δουλειά και το αίσθημα ευθύνης που τους χαρακτηρίζει, την έχουν καταστήσει πρωτοπόρο και καινοτόμο σε διεθνές επίπεδο. Στις εταιρείες του κλάδου μας απασχολείται πλήθος επιστημόνων (Κτηνίατροι, Ιχθυοπαθολόγοι, Βιολόγοι, Ιχθυολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι) με μεταπτυχιακές σπουδές και πλούσια πείρα – που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 30 έτη. Κανένας απ’ αυτούς δεν θα θυσίαζε την αξιοπρέπειά του, την επιστημονική του οντότητα αλλά και τον όρκο που έχει δώσει, στον βωμό κάποιου –υποτιθέμενου– αθέμιτου εταιρικού κέρδους.
Είναι πραγματικά λυπηρό, για έναν κλάδο-πρωταθλητή στις εξαγωγές, που έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα απ’ όλες τις δραστηριότητες ζωικής παραγωγής, που δίνει δουλειά σε πολλές χιλιάδες Ελλήνων και ζωή σε πολλές κοινότητες της χώρας μας, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια – αγνώστων κινήτρων – εμπάθεια και χονδροειδή ψέματα.
Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρυφτεί: Με γνώμονα την εταιρική ηθική και υπευθυνότητα της ΕΛ.Ο.Π.Υ., οι εταιρείες-μέλη κινούνται με κίνητρα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ευζωία και την ποιότητα των ψαριών, τον σεβασμό στους εργαζομένους και στις τοπικές κοινωνίες – πάνω απ’ όλα όμως, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την ικανοποίηση των καταναλωτών.
Η Οργάνωσή μας, ξεπερνώντας τις τυπικές απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών, χρηματοδότησε και καθιέρωσε ένα Ελληνικό, ιδιωτικό, ακόμα πιο αυστηρό σχήμα πιστοποίησης. Τα ψάρια μας, που εξάγονται στις πιο προηγμένες αγορές διεθνώς, υπόκεινται στους πιο σκληρούς και διαρκείς ελέγχους από ένα πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και αποτελούν μια από τις πιο ποιοτικές, υγιεινές, προσιτές και πλήρεις τροφές που μπορούμε να βάλουμε σήμερα στο τραπέζι μας.
Οι πιο απαιτητικές αγορές, οι πιο μεγάλοι και οργανωμένοι έμποροι, κορυφαίοι έμποροι λιανικής, εμβληματικές επιχειρήσεις εστίασης και εκατομμύρια συνειδητοποιημένοι καταναλωτές σε όλον το κόσμο εμπιστεύονται και προτιμούν τα ψάρια μας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, στην προκατάληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: