Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ - ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Ιδιωτικά συμφωνητικά που συνήφθησαν υπό την «αιγίδα» υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ορίζουν ημερομηνίες διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, συναντήσεις στο Μαξίμου και «διαμεσολαβήσεις» για να δοθούν χρήματα σε εκδότες «για δικαστικά έξοδα», εκβιασμοί, παραδικαστικά κυκλώματα και εμπλοκή εκδοτών.
Οι διάλογοι από την κατάθεση Μιωνή αφήνουν τους πολίτες άφωνους. Συμβαίνουν άραγε αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα;

Ιδιωτικά συμφωνητικά που συνήφθησαν υπό την «αιγίδα» υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ορίζουν ημερομηνίες διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, συναντήσεις στο Μαξίμου και «διαμεσολαβήσεις» για να δοθούν χρήματα σε εκδότες «για δικαστικά έξοδα», εκβιασμοί, παραδικαστικά κυκλώματα και εμπλοκή εκδοτών. 

Όσα προέκυψαν από την κατάθεση Μιωνή αφήνουν τους πολίτες άφωνους.

Τα όσα άκουσαν χθες, τα μέλη της Προανακριτική Επιτροπής και τα όσα έγιναν γνωστά μέσα από τις πληροφορίες που διέρρευσαν δεν δημιουργούν εντυπώσεις και ερωτήματα.

Ούτε οδηγούν κάποιους να πέσουν από τα σύννεφα.

Αφήνουν άφωνους τους πολίτες που μαθαίνουν πως ένα ολόκληρο σύστημα είχε στηθεί
  • όχι απλά με στόχο την παραπομπή ή και την φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ 
  • αλλά και πιέσεων μέχρι και εκβιασμών επιχειρηματιών.

Τα όσα κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή χαρακτηριστιά των όσων συνέβαιναν και μάλιστα έρχονται να προστεθούν στις καταθέσεις 5 εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι έχουν καταγγείλει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, τον κατά Ελ. Ράικου «Ρασπούτιν, ότι τους ασκούσε πιέσεις όχι μόνο στην περίπτωση της Novartis αλλά και σε σειρά άλλων υποθέσεων που αφορούσαν επιχειρηματικές και άλλες περιπτώσεις.

Πιέσεις που έφταναν σε σημείο εκβιασμού αν δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες.

Για εκβιασμό όμως μίλησε και ο Σαμπυ Μιωνή.

Για εκβιασμό που είχε ως στόχο το χρηματικό όφελος. Η αναφορά του δε στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στο γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά η οποία επιβεβαιώθηκε ως γεγονός από όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτηριστικη.

Όπως και η προσπάθεια του Δ. Παπαγγελόπουλου να ρίξει την ευθύνη της συνάντησης στον Ν. Παππά επιβεβαιώνοντας όμως τη «φιλική συμμετοχή» όλων για να τα «βρουν» δύο ιδιώτες.

Αποκορύφωμα το ίδιο το ιδιωτικό συμφωνητικό, το «Μνημόνιο Διευθέτησης» που κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής, μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και του εκδότης της Εφημερίδας Δημοκρατία, Γ. Φιλιππάκη που υπεγράφη το 2018 αν και είχε ετοιμαστεί από το 2016. Σε άλλη συνάντηση στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με τον Σ. Μιωνή σε αυτή τη συνάντηση ο Δ. Παπαγγελόπουλος, του παρουσίασε το deal, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του και παράλληλα ο ίδιος να μην αποσύρει τις αγωγές και τις μηνύσεις που είχε καταθέσει κατά του Γ. Φιλιππάκη.

Το ίδιο το συμφωνητικό τα λέει όλα αφού σε αυτό περιγράφεται βήμα προς βήμα πως θα προχωρήσει η «αθώωση» του επιχειρηματία, οδηγώντας τον κ. Μιωνή στο συμπέρασμα ότι «ουσιαστικά ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις».

Πέραν της διαδρομής που ακολουθήθηκε από τους πρωταγωνιστές του εκβιασμού, όπως ο ίδιος ανέφερε ο Σ. Μιωνή κατέθεσε χθες ότι:


-οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον συνέταιρό του, Άγγελο Μεταξά, και το δικηγόρο τους, Σταύρο Παπασταύρου τους οποίους παρουσίαζαν μαζί με την εταιρία CMA, ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα που μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα

-σύμφωνα με τον Luis Moreno Ocampo, τον πρώτο Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η στην Ελλάδα, υπήρχε ένα δίκτυο δημόσιων λειτουργών με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μιωνής να αποτελέσει στόχο μιας σειράς αβάσιμων ποινικών διαδικασιών.

-υπήρξε παράνομος φορολογικός καταλογισμός σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του

-υπήρξε σειρά αντιποίνων που δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του όταν αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα στον Παπαγγελόπουλο.

-η δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την οποία και κατέθεσε, αθώωνε τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μιωνή για τις ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους. Αυτή η δικαστική συνδρομή, παρόλο που παρελήφθη το 2016, σκανδαλωδώς απεκρύβη για τέσσερα χρόνια!

-η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε μάρτυρα για την εγκληματική οργάνωση και της ζήτησε να καταδώσει τον κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες και, όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση.

-έλαβε χώρα σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων και παρατυπιών, όπως η έκδοση παράνομων ενταλμάτων σύλληψης για τον Άγγελο Μεταξά από την κυρία Τουλουπάκη τον Ιούνιο του 2015, που εν τέλει ακυρώθηκαν

Ειδικά, μάλιστα, για την κυρία Τουλουπάκη και γενικά τα «παιδιά» -κατά τη «Δημοκρατία»- του Δ. Παπαγγελόπουλου (Ντζούρας, Τουλουπάκη) προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες.

Ενδεικτικός ο διάλογος που διημείφθη:


Ι.Μπούγας: Είπατε ότι διακρίνετε κοινά στοιχεία μεταξύ της υπόθεσής σας και της Νοβάρτις

Σ.Μιωνής: Καταγγελία στην Αμερική, ψευδομάρτυρες. Και μάλιστα τα ίδια πρόσωπα. Τουλουπάκη, Ντζούρας,...Και η δική μου υπόθεση και η Νοβάρτις. Πρόκειται για μένα μία οργανωμένη προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης.

Δ.Μαρκόπουλος: Στη συνάντηση του Μαξίμου τί διαπιστώσατε;

Σ.Μιωνής: Κοιτάξτε να ξεκαθαρίσω οτι προσωπικά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Θέλω όμως να πω οτι ο Ν.Παπάς ένιωσε οτι ντροπιάστηκε για όσα είπε ο Παπαγγελόπουλος αλλά και με το χαρτί που του έδειξα μετά. Ήταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει, ένιωθα οτι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει. Η τότε κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα ψέμα για τον κ.Παπασταύρου, ο οποίος ήταν πολιτικό εργαλείο, και μετά προσπαθούσαν να το μαζέψουν.

Αποδείξεις


Την ίδια ώρα, ο Σ. Μιωνή επιφυλάχθηκε να καταθέσει και ηχητικά ντοκουμένα εφόσον αυτά ζητηθούν από την δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος:

Δ.Μαρκόπουλος: Είπατε οτι έχετε στοιχεία για όσα μας καταθέτετε. Έχετε και ηχητικά ντοκουμέντα;

Σ.Μιωνή: Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι αυτό. Όποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω

Δ.Μαρκόπουλος: Η κα Τουλουπάκη είχε εμπλοκή;

Σ.Μιωνής: Σοβαρά μιλάτε; Προφανώς. Βγάζει παράνομα εντάλαματα και όλα τα άλλα. Δεν συζητώ οτι η κα Τουλουπάκη ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Είναι παιδί του Παπαγγελόπουλου και κολλητή της Παπαδάκου όπως η δεύτερη μου έχει πει.

«Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα»


Ο τρόπος που λειτουργούσε το «παραδικαστικό» , όπως το χαρακτήρισε σύστημα, περιλαμβάνεται στη φράση του Δ. Παπαγγελόπουλου «χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα». Αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μιωνή του το… γνωστοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου

Σπ.Λάππας: Πάμε στη συνάντηση στο Μαξίμου. Πήγατε να κάνετε έναν συμβιβασμό. Θα είχε λοιπόν κάποιο αποτέλεσμα οικονομικό;

Σ.Μιωνης: Όχι. Το αντικείμενο της συνάντησης ηταν να αποσύρω εγώ τις αγωγές μου και να αποσυρθούν οι παράνομες διώξεις του Άγγελου Μεταξά. Ο Ν.Παππάς πήγε να συνοψίσει τα αιτήματα εκατερωθεν. Ο Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που έβαλε στην εικόνα τα λεφτά και τις αξιώσεις Φιλιππάκη. Το ξεκαθάρισε οτι «χωρίς λεφτά δεν γίνεται τιποτε». Και ξαναλέω ότι ο Παππάς ήρθε σε δύσκολη θέση. Ο Παπαγγελόπουλος αξίωσε για λογαριασμό του Φιλιππάκη χρήματα στο Μαξίμου. Αργότερα ο Φιλιππάκης προσδιόρισε το ποσό στα 350.000€.

Παραδικαστικό


Ο Σ. Μιωνής περιέγραψε πλήρως τους αρμούς του παραδικαστικού κυκλώματος που είχε στηθεί με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό. Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Β. Μπιάγκη.

Β.Μπιάγκης: Στο συμφωνητικό που μας δώσατε ποιος το συνέταξε; Εδώ γράφει στην δεύτερη σελίδα μια σειρά από ενέργειες που γινόντουσαν από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς περιγράφοντας τες με πολλες λεπτομέρειες. Ποιος έχει την δυνατότητα να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις

Σ.Μιωνής: Ήτανε φανερό οτι Φιλιππάκης Παπαγγελόπουλος είχανε παρα πολύ στενές σχέσεις. Ήτανε το 1-2. Φιλιππάκης Παπαγγελόπουλος Παπαγγελόπουλος Μιωνης.

Β.Μπιαγκης: Με αυτα που γράφονται στο συμφωνητικό είναι σαφές οτι εχουν την δυνατοτητα να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη;

Σ.Μιωνης: Ειναι ξεκάθαρο οτι προκειται για ενα παραδικαστικό κύκλωμα. Ολοι καταλαβαιναμε οτι αυτοι που τα δημιούργησαν ειχαν τη δυνατοτητα να τα πάρουν πισω. Η αίσθηση μας ηταν οτι το συστημα Τουλουπάκη Παπαγγελόπουλου που τα έστησε το ίδιο συστημα θα μπορουσε να τα ξεστήσει.

Δ.Μπιαγκης: Είπατε οτι ο Παπασταύρου ήταν πολιτικο εργαλείο επί λέξει για να κερδίσουν πολιτικα οφέλη. Αν ο Παπασταύρου ηταν εργαλείο ο τελικός στόχος ποιος ήταν;

Σ.Μιωνης: Ο Παπασταύρου ήταν το μέσο. Ο τελικός στόχος ηταν ο πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ.Μπιαγκης: Ο κ.Παπαγγελοπουλος μιλά σήμερα με δήλωση του για ύπαρξη παράνομης μαγνητοφώνησης συνομιλίας στο Μέγαρο Μαξίμου με δύο Υπουργούς». Υπάρχει τέτοια μαγνητοφώνηση;

Σ.Μιωνης: Έχω στη διάθεσή μου ό,τι χρειάζεται για να αποδείξω όσα λέω μέχρι κεραίας.

Δ.Μπιάγκης: Μιλήσατε για συμμορία με αρχηγό Παπαγγελόπουλο. Θεωρείτε οτι όλο αυτό το πλέγμα να στηθεί από μόνο του;

Σ.Μιωνής: Εκτίμηση θα κανω. Ο κ.Παπαγγελοπουλος με την γνώση που ειχε στα περι των δικαστικών πουλούσε στην κυβέρνηση εκδούλευση οτι ηταν παντοδύναμος σε αυτον τον τομέα και μπορούσε να τους ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Εγώ θεωρώ οτι ο κ.Τσίπρας είχε καταλάβει τί γίνεται. Δεν είμαι σίγουρος οτι μπορούσε να το σταματήσει.

«Δεν γνωρίζω τον Α. Σαμαρά»


Μπροστά, λοιπόν, στα αδιάσειστα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά αντέδρασε αμήχανα και τελικά, μετά τη σχετική ανακοίνωση Παπαγγελόπουλου, βρήκε υπερασπιστική γραμμή. Να επιχειρήσει να εξισώσει τη δράση Παπαγγελόπουλου με δήθεν αντίστοιχη του Αντώνη Σαμαρά. Και όπως ήταν φυσικό απέτυχε παταγωδώς. Κι αυτό διότι, ο Σ. Μιωνής ερωτηθείς από τον βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν έχει συναντήσει τον Α. Σαμαρά αλλά δεν τον γνωρίζει. Φυσικά παραδέχτηκε ότι ουδέποτε υπήρξε πρόταση οικονομικής συναλλαγής με τον πρώην πρωθυπουργό!

Κ.Καραγκούνης: Υπήρξε ποτέ συνάντησή σας με τον κ.Σαμαρά;

Όχι ποτέ. Τον κ.Σαμαρά δεν τον γνωρίζω. Και ουδέποτε τον συνάντησα

Κ.Καραγκούνης: Σας έγινε ποτέ πρόταση οικονομικής συναλλαγής επι κυβέρνησης Σαμαρά;

Σ.Μιωνης: Όχι ποτέ. Εμένα είναι φίλος μου ο Σταύρος Παπασταύρου. Και όμως ποτέ δεν συναντηθήκαμε στο Μαξίμου. Όταν βρισκόμασταν για καφέ ήταν κάπου κοντά στο Μαξίμου αλλά ποτέ δεν πήγα εκεί.

Κ.Καραγκούνης: Να πάμε πάλι στη συνάντηση στο Μαξίμου. Είπατε οτι ο κ.Παπαγγελοπουλος έθεσε ζήτημα κάλυψης πληρωμής των εξόδων του κ.Φιλιππάκη. Τι είδους έξοδα ήταν αυτά;

Σ.Μιωνής: Έμεινα έκπληκτος από την απαίτηση Παπαγγελόπουλου. Είναι δυνατόν ένας Υπουργός να ζητά αποζημίωση, λεφτά δηλαδή για λογαριασμό ενός ιδιώτη; Και μάλιστα από Υπουργό που ήθελε να εμφανίζεται ως διώκτης της Διαφθοράς.

Ενας επιχειρηματίας κατέθεσε τα παραπάνω. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν έγιναν γνωστά. Δείχνουν όμως το μέγεθος του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί. Και που χρησιμοποιούσε την ίδια τη Δικαιοσύνη με εκβιαστικές ή άλλες μεθόδους. Αλλά και τον Τύπο.

Άλλωστε είναι γνωστό, σε ό,τι αφορά και την υπόθεσή Novartis, ότι τα δημοσιεύματα προηγούνταν των εξελίξεων.

Πρώτα έγιναν γνωστά τα όσα θα λένε μάρτυρες για πολιτικούς, μετά βρέθηκαν οι μάρτυρες και μετά έγιναν και οι καταθέσεις τους.

Ίδια τακτική δείχνει να ακολουθήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτή του Σ. Μιωνή έρχεται να το επιβεβαιώσει. Τουλάχιστον με αυτά που κατέθεσε. Αλλά και με τα στοιχεία που λέει πως διαθέτει. Και τα οποία αν απαιτηθεί θα καταθέσεις.


liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: