Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΩΡΑ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-ΒΡΟΥΤΣΗ

Επικριτικοί έναντι του υπό ψήφιση ασφαλιστικού νομοσχεδίου εμφανίστηκαν στις ομιλίες τους στην ολομέλεια της Βουλής οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Αλλαγής, όπως καταψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, έτσι καταψηφίζει και τώρα το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση, είπε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «η κυβερνητική παρέμβαση στο ασφαλιστικό αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της ΝΔ» .
Επικαλούμενη περσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο νόμος Κατρούγκαλου «θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πιστά και στο ασφαλιστικό, τον δρόμο που έχει χαράξει ο κ. Τσίπρας.
«Δεν καταργείτε τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ζει και βασιλεύει. Απλώς αλλάζει όνομα και τώρα ονομάζεται Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση» επισήμανε, παραπέμποντας σε σχετική αναφορά στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με τον νόμο της κυβέρνησης μειώνονται οι συντάξεις, καθώς διατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχει. Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ, αφού με την πρόβλεψη για ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ εξασφαλίζεται η προοπτική ανάπτυξης των επαγγελματικών Ταμείων κι ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι γίνονται προσαρμογή στις αποφάσεις του ΣτΕ με τη λογική «παίρνουμε από το ένα χέρι για να μοιράσουμε δήθεν στο άλλο».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, η οποία προβλέπει:
- Την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
- Τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, καθώς και το νέο ΕΚΑΣ.
- Την άρση των αδικιών για τους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας.
- Την κατάργηση της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις.
- Την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία
- Την κατάργηση μείωσης της εθνικής σύνταξης των ομογενών από Αλβανία και τον Πόντο.
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή και τα κόμματα να τη στηρίξουν, καθώς «όλοι θα κριθούμε για τη στάση μας από τους πολίτες». Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, είπε πως κανονικότητα είναι η αποτελεσματικότητα και όχι λόγια του αέρα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι είναι όσο ποτέ απαραίτητος ο εθνικός διάλογος για να επιτευχθεί ο διπλός στόχος: Δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια για τους συνταξιούχους και η διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς.
Ως προϋπόθεση, έθεσε τρεις μεγάλες παραδοχές:
1) Ότι στη χώρα θα προκληθεί αναπτυξιακή έκρηξη, με νέες επενδύσεις, καινοτομίες και νέες θέσεις εργασίας.
2) Ότι θα αντιμετωπιστεί δραστικά η δημογραφική κρίση, που απειλεί το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και το μέλλον του ασφαλιστικού.
3) Ότι θα έρθουν νέοι πόροι στο σύστημα.
«Ένα δεν διαπραγματευόμαστε: Την ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ένα δημόσιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους του πολίτες. Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να γίνει πράξη» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Το ΚΚΕ
Ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες, υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι τόσο διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.), όσο και εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ κ.α.) είχαν υπογραμμίσει την τεράστια, όπως σημείωναν, συμβολή του νόμου Κατρούγκαλου στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
Ο κ. Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Η Ελληνική Λύση
Διαδεχόμενος τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, λέγοντας πως διεθνώς τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν επενδύσεις. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρατήρησε πως και στη χώρα μας θα μπορούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να συνδεθούν με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να είχε υποστηριχθεί και από το ΚΚΕ.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Βελόπουλος επέκρινε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η λύση του ζητήματος περνά μέσα από τη θνησιμότητα των Ελλήνων. Για την Ελληνική Λύση, συμπλήρωσε, λύση είναι η παραγωγή πλούτου. Παράλληλα, κατέθεσε σειρά ομιλιών και δηλώσεων του πρωθυπουργού, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στις οποίες έλεγε πως όταν γινόταν κυβέρνηση, θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν τον καταργεί».
Το ΜέΡΑ 25
Στο μεταξύ, δύο τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, για την αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών που υπέστησαν «βάρβαρες μνημονιακές περικοπές».
Πρώτον όσον αφορά την εθνική σύνταξη και την 40ετία που προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που ψηφίζεται σήμερα και δεύτερον για τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων, που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πλήρη σύνταξη στην 35ετία. Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, και οι δύο αυτές προβλέψεις παραβλέπουν το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα των ομογενών που προέρχονται είτε από τη Βόρεια Ήπειρο, είτε από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα μετά το 1990 και το άνοιγμα των συνόρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες ομογενών μένουν επίσης εντελώς «ξεκρέμαστες».
«Πρόκειται για περικοπές που έγιναν καθ' ολοκληρίαν από το δεύτερο μνημόνιο και την ανάλγητη κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου που με υπουργό τότε πάλι τον κ. Βρούτση έκοψαν ολοκληρωτικά τις συντάξεις αυτές αφήνοντας υπερήλικες 80 και 90 χρονών χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα. Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση του α' εξαμήνου του 2015 που αποκατέστησε πλήρως την αδικία με τον νόμο Στρατούλη, όμως μετά την συνθηκολόγηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε τον Σεπτέμβρη του 2015 αναγκάστηκε εξευτελιστικά να ανανομοθετήσει αυτά που είχε νομοθετήσει το α' εξάμηνο και ως εκ τούτου η αδικία επανήλθε. Έπειτα ο νόμος Κατρούγκαλου θεράπευσε εν μέρει μόνο την αδικία, δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς ένα βοήθημα που στις περισσότερες περιπτώσεις ανερχόταν γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως» ανέφερε το ΜέΡΑ 25.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: