Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

NOVARTIS: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΝ Η «ΚΕΛΕΣΗ» ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΝ «ΣΑΡΑΦΗ»


ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΤΣΙΠΡΑ» ΤΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥ «ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
Βουλή-προκαταρκτική επιτροπή: Εκ νέου στη ΓΑΔΑ για τους προσταυτευόμενους μάρτυρες - Στον Αρειο Πάγο η Γεροβασίλη

Συνεχίζονται οι παλινωδίες στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, η οποία εκτός των άλλων έχει αποτελέσει και πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με εκατέρωθεν πυρά να εξαπολύονται ακατάπαυστα το τελευταίο 24ωρο. 
Στη ΓΑΔΑ προσέρχεται, εκ νέου, σήμερα η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί.
Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»,
η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Αρση προστασίας αν δεν εμφανιστεί και η «Κελέση»

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».
Από την προανακριτική επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.
Εξάλλου, να καλέσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega. Καθώς το ένταλμα βιαίας προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται εν ισχύ, ο υπουργός δήλωσε ότι από χθες «έχουμε έναν φυγά και για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα κόμμα και τα στελέχη του που υπερασπίζονται έναν φυγά». Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη στάση τοu ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, είπε ότι πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση «σκευωρίας». Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτήρισε «χαστούκι για τον κ. Τσίπρα» τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη», συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».

Καταθέτει υπόμνημα διαμαρτυρίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον Αρειο Πάγο θα βρεθούν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, και ο εισηγητής του κόμματος στην προανακριτική, Σπύρος Λάππας, προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα όλων των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν από τον αρμόδιο εισαγγελέα να προστατεύσει τη διαδικασία.

Παπαγγελόπουλος: Παράνομη η κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο Open TV μιλώντας για το θέμα των ραγδαίων εξελίξεων στην προανακριτική της Novartis. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η πρόσκληση των προστατευόμενων μαρτύρων είναι παράνομη νομικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: