Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν με αποφάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το σωματείο του Τεχνίτη, Χειριστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, ΕΛΜΕ Φωκίδας
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και την κεντρική ομιλία έκανε ο Θύμιος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου


και συνάδελφοι

Με τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα καταδικάζουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση. Και όταν λέμε Κοινωνική ασφάλιση πρέπει να έχουμε στο νου μας,
όχι μόνο τη σύνταξη που θα πάρουμε αλλά η κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνει την προστασία της υγείας μας την εξασφάλιση ότι αν τύχει κάτι σε μας και τις οικογένειές μας, εάν  θα έχουμε δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά μας. Αφορά λοιπόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αγγίζει ιδιαίτερα την νέα γενιά και τους νέους εργαζόμενους..
Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, μπει στο ίντερνετ θα πέσει πάνω σε πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε πόσο θα κερδίσουμε από τον νέο νόμο. Μιλάνε για αυξήσεις. Για διόρθωση αδικιών. Για αλλαγή του τοπίου εδώ και 10 χρόνια. Προσπαθούν να πλάσουν ένα παράλληλο σύμπαν, έναν τεχνητό ενθουσιασμό.
Ταυτόχρονα θάβονται εντελώς οι δραστηριότητες των σωματείων, οι παρεμβάσεις των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Λες και όλη η πλάση χαίρεται με αυτό τον νόμο. Έχει θαφτεί εντελώς ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας για το ίδιο ακριβώς θέμα. Σήμερα στην Γαλλία υπάρχει νέα 24ωρη απεργία. Απόδειξη ότι η επίθεση αυτή είναι συντονισμένη από τα αφεντικά απανταχού. Ότι είναι κοινή στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.
Ξεπερνώντας τα μεγάλα λόγια διάφορων υπουργών, βουλευτών και «ειδικών» επί του ασφαλιστικού και κοιτώντας στα συγκεκριμένα στοιχεία, πέφτουν οι ψεύτικοι μανδύες και μένει πεισματάρα η αλήθεια.
Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου
Τι λέει λοιπόν αυτός ο νέος νόμος;
§  Ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι…κρίμα χάσατε!
§  Θεωρεί τα πάνω από 140δις που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία -από τους εργοδότες και το κράτος- ως αγύριστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σημερινούς εργαζόμενους στην ποιότητα των παροχών υγείας, νοσηλείας, μητρότητας.
§  Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
§  Επισφραγίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες, που έθεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
§  Πετάει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Σκεφτείτε μόνο πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται από ολιγόμηνα προγράμματα σε ανεργία και πάει λέγοντας. Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν 4ωρα, μερικές μέρες το μήνα. Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; Απάντηση: δεν θα τα μαζέψουν.
§  Η ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του Επικουρικού ταμείου, περίπου 8 δισ. ευρώ.
 Λένε ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις. Άλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 250εκατ € για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα (δηλαδή 15 με 30 χρόνια δουλειάς), παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στα 5 καλύτερα χρόνια) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
Οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν αφορούν ελάχιστους συνταξιούχους, και οι περισσότερες από αυτές είναι λογιστικές και όχι πραγματικές, θα μειώσουν δηλαδή την προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτές οι μικρές αυξήσεις για εργαζόμενους με πάνω από 35 έτη θα δοθούν μετά το 2022 και η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό) και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τι θα πει αυτό το τελευταίο; Ότι θέλουν να συνδέσουν και την δυνατότητα αυξήσεων με το αν πάει καλά τα η οικονομία, τα κέρδη των εργοδοτών.
Είναι το ίδιο βιολί που κάνουν και στον κατώτατο μισθό. Θυμίζουμε: με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου επέβαλαν οι κατώτατος μισθός να ορίζεται από υπουργική απόφαση βάση της αντοχής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι η διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή αφού είχαμε αύξηση περίπου 2% θα έπρεπε ο κατώτατος να αυξηθεί κατά 4%. Τι έγινε τελικά;
Βιάστηκαν άρον-άρον και εν κρυπτώ η πλειψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση να υπογράψει πριν λίγες μέρες την διατήρηση της αθλιότητας του 650€ μικτά πριν καν ανοίξει η κουβέντα ακόμα και γι αυτή την ελάχιστη αύξηση. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα της αύξησης στα 751€ αλλά για…αργότερα. Η μεν ΝΔ λέει ότι ο μισθός θα πάει στα 703€ στα επόμενα 3 χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει να φτάσουμε στα 751€ το 2022. Θυμίζουμε βέβαια τι έλεγε το 2015 που προεκλογικά έταζε άμεση νομοθέτηση του κατωτάτου στα 751€, όντας κυβέρνηση 5,5 χρόνια διατήρησε την αθλιότητα του 586 και 511, καταψήφισε τις προτάσεις των σωματείων, τις προτάσεις που μόνο το ΚΚΕ έφερε στην Βουλή για 751€, εφάρμοσε τον ν.Βρούτση για ορισμό του μισθού από τον υπουργό. Πόσο θράσος πια!
Η κατάσταση λοιπόν για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Αυτός ο νόμος την χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.
Συχνά στις κουβέντες μας με συναδέλφους ακούμε: «τι με νοιάζει το ασφαλιστικό, εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ» ή «από το να πληρώνω εισφορές κα να μην έχω σοβαρό σύστημα υγείας, ας τα δίνω σε μια ιδιωτική ασφάλιση».
Απαντάμε: Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η υγεία, είναι η πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια.
Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το μπάχαλο στην υγεία που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων που δήθεν έρχονται σήμερα ως σωτήρες του ασφαλιστικού. Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, λειτουργούν για το κέρδος. Η υγεία μας θα μπαίνει στην λογική του αν το όφελος υπερτερεί το κόστος. Για να έχεις αυτές τις καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένεια σου. Άλλωστε όσο μειώνονται οι καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης, αντίστοιχα και περισσότερο θα μειώνονται και από τους ασφαλιστικές εταιρίες.
Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής που η ασφάλιση είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αν δεν έχεις χρήμα στην καλύτερη παίρνεις δάνεια για να νοσηλευτείς στην χειρότερη δεν νοσηλεύεσαι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλά είναι τα παραδείγματα των κανονιών που βάρεσαν ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνταν έμπιστες όπως Ενρον ή και Ασπίς με πολύ κόσμο να βρίσκεται χωρίς ασφάλιση και με χαμένα τα χρήματά του.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα επαγγελματικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί σήμερα σε ορισμένους κλάδους και ορισμένα εξ αυτών με πρωτοβουλία συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε Ομοσπονδίες. Σε αυτά τα ταμεία οι καλύψεις ακολουθούν αυτές του ΕΦΚΑ αλλά προπληρώνεις όλα τα ιατρικά έξοδα και τα παίρνεις μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αν κάνεις κάποια εγχείρηση ή νοσηλεία να χρειάζεται να βγάλεις από την τσέπη 2-3χιλ μπορεί και παραπάνω, μέχρι να στα δώσουν. Μάλιστα ορισμένα ταμεία δεν προβλέπουν καν την 6μηνη άδεια για την μητρότητα με αποτέλεσμα οι μητέρες να γυρνούν στην δουλειά στους 2 μήνες από την γέννηση.  

Έτσι είναι η κατάσταση με την Κοινωνική ασφάλιση σήμερα
Μαντέψτε πως απαντάει σε αυτή την κατάσταση η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ!
Ενώ τόσο καιρό δεν έχει βγάλει άχνα για το ασφαλιστικό, η διορισμένη ηγεσία εξέδωσε τις προάλλες μια ανακοίνωση μνημείο απεργοσπασίας. Η ανακοίνωση λέει ότι «γίνεται πολύ κακό για τίποτα», μιλάει για «ελαφρές βελτιώσεις» σε όσα ισχύουν σήμερα χωρίς να βγάζουν άχνα για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ενώ αυτό που επιδιώκει η ηγεσια της ΓΣΕΕ εν μεσω κινητοποιησεων είναι «εναν εξαντλητικό, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για τη διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα εγγυάται τις παρούσες και τις επόμενες γενιές…»!
Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα…
Αποτελούν τον λαγό στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, ζητάνε την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, έχουν ανοιχτά πάρε – δώσε και ανταλλάγματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζονται όχι απλά ως ένας βαθύς απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά ως μια σφραγίδα που τάχα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και επιδιώκει να περάσει γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, να κυριαρχήσει η αφωνία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλει πλάι στην κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στη σιγή νεκροταφείου. Γι αυτό αλλωστε ετοιμαζουν για ακομα μια φορά ένα – κατ’ όνομα μόνο – «συνέδριο» λίγων ωρών στις 25 Φλεβάρη στο καλά φυλασσόμενο πολυτελές ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο Καβούρι Αττικής. Διάρκειας δηλαδή τόσο όσο χρειάζεται για να γεμίσει μία κάλπη, με συνοπτικές διαδικασίες που δεν προβλέπονται από κανένα καταστατικό σωματείου ούτε καν εξωραϊστικού συλλόγου υπό τη “προστασία” της κυβέρνησης και την άμεση επέμβαση της για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Ανήγγειλαν μάλιστα ότι αυτή την πρωτοφανή διαδικασία για το συνδικαλιστικό κίνημα θα εποπτεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης (!), ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (!) και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!) με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων. Και όλη αυτή η κινητοποίηση … στρατού και αεροπορίας για να κρατήσει την καρέκλα του ο Παναγόπουλος και η παρέα του!
Αυτό θα γραφτεί στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική ομάδα της ΓΣΕΕ. Παρά τις απειλές και την υπονομευτική προσπάθεια που κάνει, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα αλλά και η ΑΔΕΔΥ πήραν απόφαση για  Απεργία με κύριο αίτημα να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση που παραδίδει την Ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε τζόγο και ατομικό ρίσκο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η Απεργία σήμερα δίνει απάντηση όχι μόνο στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή αλλά και ενάντια σε νέους νόμους εντός του 2020 όπου θα προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στο χρηματιστήριο.
Η Απεργία σήμερα δίνει απάντηση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, χαλάει το σχεδιασμό για επιβολή σιγής νεκροταφείου, δίνει απάντηση στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, τη φορομπηξία, την κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων. Επομένως, η σημερινή μέρα είναι μέρα διεκδίκησης για κάθε απώλεια που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.
Επίσης θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι κομμάτι μιας ενιαίας επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα.  Συμπληρώνει το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων όπως ο σταθερός χρόνος εργασίας  καθώς σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην περιοχή μας στα μεταλλεία της ΙΜΕΡΥΣ, ανοίγει η συζήτηση για 7ημερη λειτουργία επικαλουμένη οικονομικά προβλήματα λόγω μειωμένης παραγωγής. Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα  θα θέσει επι τάπητος στα σωματεία την 7ημερη λειτουργία, αυτό δείχνει άλλωστε και η ενόχληση που προκάλεσε στην διοίκηση της εταιρίας η αποκάλυψη του προέδρου του σωματείου του Τεχνίτη για τα νέα σχέδια της εταιρίας. Η 7ημερη λειτουργία σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αποδιοργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων από την εξαήμερη που ισχύει αυτή τη στιγμή, καθώς όπου έχει εφαρμοστεί έχει τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων όπως έγινε στον Παπαστράτο (της γνωστή καπνοβιομηχανίας) όπου τα ελεύθερα σαββατοκύριακα των εργαζομένων έφτασαν στα 8-10 όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, εδώ στη γειτονιά μας στο Γαλαξίδι ήδη η εργοδοσία των Ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξιδίου έχει κάνει το ωράριο λάστιχο και συνάμα τις ζωές των εργαζομένων. Σε ορισμένα τμήματα υπάρχουν εργαζόμενοι που περιμένουν και μέχρι αργά το βράδυ πάνω από ένα τηλέφωνο για να ενημερωθούν από την εταιρία εάν και πότε θα πάνε ξανά για δουλειά. Επίσης θυμηθείτε  πως ξεκίνησε η ιστορία με  την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μαρκετ  στην αρχή με τις 7 Κυριακές και σήμερα υπάρχει πλέον η δυνατότητα» με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη» να λειτουργούν οι επιχειρήσεις που το ζητούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Γι αυτό και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία με αγώνα, αποφασιστικότητα και πείσμα πρέπει να δώσουν απάντηση στα νέα σχέδια της εργοδοσίας, να κόψουν τον βήχα, να κλείσουν την όρεξη εταιρίας, να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο αίτημα την επαναφορά στο 5ημερο-8ωρο-40ωρο για όλους του εργαζόμενους, να μην χαρίσουν στην εργοδοσία ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούν να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες. Άλλωστε τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η ίδια η πορεία της αργής και βασανιστικής κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το 1992 προσπάθησαν να με το Νόμο Σιούφα να γκρεμίσουν τις βάσεις του Ασφαλιστικού, όπως και το 2001 με το νόμο Γιαννίτση και το 2002 με τον Νόμο Ρέππα. Οι αντιασφαλιστικοί αυτοί νόμοι βρήκαν απέναντί τους τη σθεναρή αντίσταση από την εργατική τάξη, καθοριστική ήταν η συμβολή του ΠΑΜΕ, και χάρη στην απόκρουση αυτών των νόμων εκατομμύρια συνταξιούχοι πήραν συντάξεις και με αυτά τα χρήματα ζήσαν παιδιά, εγγόνια, πήγαν φροντιστήρια και σπούδασαν χιλιάδες παιδιά, στηρίχτηκαν εκατομμύρια νέοι όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα για να φτιάξουν οικογένειες. Οι αγώνες αυτοί καθυστέρησαν για δεκαετίες την εφαρμογή πολλών αντιασφαλιστικών  πλευρών που θέλουν να εφαρμόσουν σήμερα. Γι΄αυτό και κανένα λόγο δεν έχουν οι νέοι λένε «δεν βαριέσαι, γιατί να παλέψω αφού δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη».  Τη σύνταξη και τις παροχές στην υγειά και την πρόνοια δεν την χαρίζουμε στο κράτος, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ασφαλιστικές εταιρίες που μας περιμένουν στη γωνία που μυρίστηκαν χρήμα.

Κλείνοντας τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση βροντοφωνάζουμε ότι δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη δουλειά και την Ασφάλιση. Γιατί σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, που θα καλύπτει ολόπλευρα, με σύγχρονες παροχές Υγείας - Πρόνοιας όλο το λαό, οι κυβερνώντες προσφέρουν πενιχρές υπηρεσίας υγείας, σύνταξη ως τα βαθιά γεράματα και συντάξεις επιδόματα. 
Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση , αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε!!!
 Διεκδικούμε:



  • Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  • Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.






Δεν υπάρχουν σχόλια: