Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΦΩΚΙΔΑ: ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ…

Ακυβέρνητες πολιτείες
Tο μεγαλείο της ισότητας απαγορεύει στους πλούσιους, όπως και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί”, είχε πει ο Anatole France. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους κατοίκους της Στερεάς. Μόνο που το ζήτημα τελειώνει στην ουσία κάπου εκεί, καθώς οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που σοβούν στη Στερεά Ελλάδα αποτελούν ενδημικο φαινόμενο, τη στιγμή που δεν διαπιστώνεται κάποια σοβαρή πρόθεση αναστροφής αυτής της κατάστασης, που σε κάθε περίπτωση ακυρώνει εν τη γενέσει της κάθε ρητορική αναπτυξιακού περιεχομένου και χαρακτήρα. Από όπου και αν προέρχεται.
Το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε θέσει από καιρό στην κορυφή της ατζέντας μας και ειδικά στην περίοδο των περσινών αυτοδιοικητικών -και δή περιφερειακών- εκλογών. Το επανέφερε στο προσκήνιο πριν ελάχιστες μέρες ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό και όχι μόνο το 2018. 
“Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν δραματικά ότι,
την περίοδο 2010-2016 «άνοιξε η ψαλίδα» της ενδοπεριφερειακής ανισότητας εις βάρος του Νομού μας. Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προτίθεται στο δεδομένο ότι ήδη το έτος 2010 η Φωκίδα (και η Ευρυτανία) ξεκινούσε από πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Νομός Φωκίδας, φτωχός ήδη το έτος 2010, έχει υποστεί μέσα στην οικονομική κρίση ένα συντριπτικό χτύπημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται άμεσα μια οργανωμένη απάντηση”, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά ο τέως Δήμαρχος Δελφών ζητώντας την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Φωκίδα και με προφανή στόχο την αναστροφή της εικόνας αυτής.
Τι λένε τα στοιχεία που επικαλείται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Παρνασσίδα;  Ότι η Φωκίδα έχει υποστεί την εξαετία αυτή καθίζηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κατά 26%, τη στιγμή που μεσοσταθμικά η Στερεά κατέγραψε πτώση στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά 17%. Η διαφορά είναι συντριπτική, όπως και να το δει κανείς, όποιο “επιχείρημα” κι αν επιχειρήσει να επικαλεστεί κανείς;
Και η περιφερειακή πολιτική ποια είναι συνολικότερα; Μία από τα ίδια και χειρότερα. Η Φωκίδα αποτελεί πάγια και διαχρονικά το “φτωχό συγγενή” όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς το έχουμε αναφέρει εδώ και ένα χρόνο κατά τον πλέον κατηγορηματικό και μη διαψεύσιμο τρόπο. Πέρσι στις 2 Απριλίου δημοσιεύσαμε έρευνα σχετικά με την κατανομή των δημόσιων επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς την πενταετία 2014-2019. Μόλις το 7% των έργων από τις περιφερειακές δημόσιες επενδύσεις κατευθυνόταν προς τη Φωκίδα, ζήτημα για το οποίο γράφαμε σχετικά:
“[…] Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η παράβλεψη μιας βασικής αρχής της περιφερειακής πολιτικής. Η ενδοπεριφερειακή ισότητα. Ήδη το 2014 η Φωκίδα υστερούσε κατά πολύ σε όλους τους τομείς από τους τρεις μεγαλύτερους νομούς της περιφέρειας. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, όπως συγκλίνουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία όχι μόνο ανακύκλωσε αυτή την κατάσταση, αλλά την όξυνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίνακας με τις δημόσιες επενδύσεις ανά περιφερειακή ενότητα. 
Ενώ η Φθιώτιδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια έχοντας απορροφήσει το 40% επί του συνόλου, για τη Φωκίδα περίσσεψε μόλις το 7%, την ώρα που στην Ευρυτανία κατευθύνθηκε το 12,4%, κοντεύοντας ο συγκεκριμένος νομός να φτάσει ακόμα και την Βοιωτία που κυμάνθηκε στο 17,2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νομό αυτό προωθήθηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις περί τα 100. εκ σε 180 (!) έργα (το πρωτοσέλιδο των «Ευρυτανικών Νέων» που δημοσιεύουμε είναι τεκμήριο μη επιδεχόμενο εύκολης διάψευσης ή κατά το δοκούν ερμηνείας), τη στιγμή που με βάση την τελευταία απογραφή πληθυσμού διαθέτει λιγότερο από το… ήμισυ των κατοίκων της Φωκίδας (20.081 έναντι 43. 762)…”
Το χειρότερο από όλα είναι πως οι εκτεταμένες αυτές ανισορροπίες δεν απασχολούν ιδιαίτερα το δημόσιο λόγο αιρετών και θεσμικών προσώπων. Το τελευταίο μεγάλο έργο που έγινε στο νομό είναι στις αρχές του αιώνα οι… φυλακές στο Μαλανδρίνο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα χιλιόμετρο σε οδικό άξονα. Τα δε αναπτυξιακά έργα που είναι ευθύνη κατά μείζονα λόγο της Περιφέρειας Στερεάς έχουν αποτύχει στην προώθηση της υλοποίησης τους. Από το αρδευτικό του ελαιώνα ως το Χάρμισκο. Από την εκβάθυνση του λιμανιού της Ιτέας ώς τον αναδασμό του Μόρνου. Όσο για τη διαγώνιο οδό; Θα μείνουμε με τα 4,7 χιλιόμετρα από Γραβιά σε Βάργιανη, γιατί το έργο στο ΕΣΠΑ έχει κριθεί ως μη επιλέξιμο! Τα δε πανεπιστημιακά τμήματα; Τα ξηλώνει  με σύστημα και μέθοδο η Κεραμέως, για να στείλει τους νέους ως πελάτες στα ιδιωτικά “κόλετζ” των σουπερμαρκετάδων και λοιπών “υγιών επιχειρηματιών”…
Και η περιφερειακή πολιτική για την άρση των ενδοπεριεφερειακών ανισοτήτων; “Ο πρώτος μύθος είναι ότι υπάρχει”, όπως θα έλεγε και ο Arthur Bloch…
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 21 Φεβρουαρίου. Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας     www.fokidanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: