Η αντιδημοκρατική παραδοχή Τσίπρα για το πως αντιλαμβάνεται την διαχείριση της εξουσίας τρομάζει αλλά και προκαλεί
Ανδρέας Λοβέδρος: «Θέλει ο κύριος να κρυφτεί και δεν τον αφήνει η χαρά. Ωμή, αφτιασίδωτη, κυνική ομολογία. Άλλωστε το πώς μας το έχει ήδη δείξει με τον Παπαγγελόπουλο».
Ο Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία.
Πραγματική φωτιά στο πολιτικό τοπίο άναψε η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, όταν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση, να ελέγξει τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», προκαλώντας μάλιστα και αμτιδράσεις στην ίδια την κεντρική επιτροπή του κόμματος,
καθώς κάποιοι έσπευσαν να τον στηρίξουν και άλλοι κράτησαν σαφείς αποστάσεις.
Μάλιστα, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που προκλήθηκαν και στην κοινή γνώμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε έντονα το βράδυ της Κυριακής στην αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι υπέρ του τρίπτυχου «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία», αρκεί αυτά να ισχύουν για όλους και να εννοούνται απ’ όλους.
«Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, μιλάνε με θράσος σήμερα αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς αλλά και τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια».
Κατά τον κ. Τσίπρα, όσοι τον επικρίνουν τώρα «αναπαράγουν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση με το που εξελέγησαν. Άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, μιλάνε αυτοί που με το που έσπευσαν να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα που μόλις είχε αλλάξει για να αθωώσουν τα λευκά κολάρα... Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά» επισήμανε.
Την ίδια στιγμή, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χρησιμοποιούν πολύ σκληρές εκφράσεις για να περιγράψουν την θέση του κ. Τσίπρα και μιλούσαν για αποτύπωση της «σταλινικής αντίληψης» που χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη αντίληψη για την λειτουργία της Δημοκρατίας, που αναδεικνύει ταυτόχρονα την λογική με την οποία άσκησε την εξουσία ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του.
Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε σειρά παρεμβάσεων από κυβερνητικά στελέχη με στόχο να αναδείξουν ότι οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, αλλά ακόμα σημαντικότερο την ίδια την λειτουργία των θεσμών που διασφαλίζουν την Δημοκρατίας και το Κράτος Δικαίου.
Ταυτόχρονα το μήνυμα που θα εκπέμψουν είναι ότι η παρουσία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και η παραμονή της εκεί, με την συνεισφορά των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, παρά τα πειράματα Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, εμπόδισαν τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να επιβληθεί στους «αρμούς της εξουσίας», που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Σε στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αρχική αναφορά του κ. Τσίπρα πυροδότησε έντονη συζήτηση στην κεντρική επιτροπή. Κινούμενος στην ίδια λογική ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη της εξουσίας γιατί κυβέρνησε με τους θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξε τις ανεξάρτητες αρχές.
Μάλιστα επέκρινε τον Νίκο Βούτση επειδή, όπως είπε, δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών.
Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης ήταν λάβρος: «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας δε ότι ουδέποτε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο!
Η κόντρα όμως συνεχίστηκε: Ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε την εμπειρία του με το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες για να ταχθεί προσεκτικά υπέρ της άποψης του κ. Πολάκη. Επισήμανε ότι ειδικά στην υπόθεση του ΕΣΡ μπήκαν πολλά εμπόδια από την αντιπολίτευση.
Παρεμβαίνοντας στην κόντρα, ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του στην λογική που διατύπωσε ό κ. Τσίπρας ότι «άλλο η κυβέρνηση, άλλο η εξουσία» και αναφερόμενος ειδικά στα λεγόμενα του κ. Πολάκη, είπε πως ο διαχωρισμός κράτους – εξουσίας αυτός δεν υφίσταται, σημειώνοντας ότι όταν ο λαός δίνει την εντολή, η κυβέρνηση οφείλει να ασκεί την πολιτική της και απέδωσε τα όσα υποστηρίζουν τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αδυναμίες της τότε διακυβέρνησης.
Στη λογική των κυρίων Τσίπρα και Πολάκη κινήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν το άγχος ότι θα θεωρηθούν «θεσμικά αγενείς», διότι υπεράνω όλων είναι, όπως είπε, η υλοποίηση της λαϊκής εντολής. Δεν λέει κανείς να λειτουργούμε παράνομα, σημείωσε, αλλά αντί να έχουμε αυτό το άγχος, της θεσμικής απρέπειας να αναλογιστούμε εάν είχε την αυστηρότητα που έπρεπε στην εφαρμογή της λαϊκής εντολής.
Καθαρές αποστάσεις και μάλιστα σε έντονο ύφος πήρε από τον κ. Πολάκη ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του κόμματος είπε ότι του έκανε άσχημη εντύπωση η δήλωση του κ. Πολάκη και τόνισε ότι η αριστερά πολιτεύεται με βάση το ήθος, τους κανόνες και την αξιοκρατία.
Αναρωτήθηκε δε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώχνει όποιον την ενοχλεί και υπογράμμισε με νόημα «ευτυχώς που υπάρχει η νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλιώς φαντάζομαι ότι με αυτή τη λογική θα απολύαμε όσους διαφωνούν»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου