Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΤΣΙΠΡΑΣ, NOVARTIS ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ερώτημα είναι τι δουλειά είχαν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνουν τους δικαστές για τα επίμαχα ευρήματα υποτίθεται της δικαστικής έρευνας, τι δουλειά είχαν να ταξιδεύουν με εισαγγελικούς λειτουργούς...
Είναι ένα από τα πολλά παράδοξα της υπόθεσης Novartis. Ο ρόλος των δημοσιογράφων. 

Ο ένας μετά τον άλλο οι εισαγγελείς που καταθέτουν στην προανακριτική επιτροπή, προσθέτουν και από ένα όνομα και από μία πληροφορία.

Η σκευωρία δεν στήθηκε μόνο από τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους δικαστές (πάλι του ΣΥΡΙΖΑ).
Συμμετέχουν ενεργά και ορισμένοι δημοσιογράφοι (φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ).

Η Ελένη Ράικου αφηγήθηκε, για παράδειγμα, πώς η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου (του ΣΥΡΙΖΑ) την "ενημέρωνε” για τα "βίντεο ντοκουμέντα” που όφειλε να ερευνήσει -προφανώς την είχε ενημερώσει προηγουμένως ο κ. Παπαγγελόπουλος για το "καυτό” περιεχόμενό τους- και που κατά τη δική της άποψη και κρίση ήταν, άκρως επιβαρυντικά για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Εκ των υστέρων αποδείχθηκαν "μούφες”... αλλά η δουλειά είχε γίνει.



Η δημοσιογράφος φέρεται να έχει ταξιδέψει μαζί με την κ. Τουλουπάκη στο εξωτερικό για επαφές με δικαστές άλλων χωρών και πιθανώς και με πράκτορες του FBI (με τίνος έξοδα δεν έχουμε μάθει ακόμα), ενώ άλλος δημοσιογράφος ανέλαβε τις επιθέσεις εναντίον της κ. Ράικου, όταν εκείνη αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Ρασπούτιν-Παπαγγελόπουλου.

Τα "αποκαλυπτικά” ρεπορτάζ του Documento του Κώστα Βαξεβάνη εναντίον της κ. Ράικου για διάφορες υποθέσεις (για τις οποίες απηλλάγη οριστικά σε όλα τα πειθαρχικά), την οδήγησαν τελικά στην παραίτηση. Οι κατηγορίες αποδείχθηκαν "μούφες”... αλλά η δουλειά είχε γίνει.

Η εισαγγελέας Τσατάνη, από την πλευρά της, περιγράφει πώς (και πάλι) ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης τής τηλεφώνησε για να την εγκαλέσει που επέτρεψε να θέσει υποψηφιότητα (σ.σ.: για Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών) ο συνάδελφός της κ. Ντογιάκος.

Τι ζόρι τραβάει άραγε ένας δημοσιογράφος για το ποιος θα θέσει υποψηφιότητα για προϊστάμενος του Εφετείου; Ενοχλημένος πάντως από την απάντηση, στο τέλος την απειλεί.
Θυμίζει στο ύφος αλλά και στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε την αντίδραση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου -με την κ. Τσατάνη και πάλι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής- όταν φέρεται ο τότε αναπληρωτής υπουργός να την απείλησε ότι "δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της”, επειδή η εισαγγελέας αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του και να παραδώσει μια δικογραφία.
Και αυτές οι απειλές αποδείχθηκαν "μούφες”, αλλά η δουλειά είχε γίνει. (Πιθανώς να έβαλαν το χεράκι τους και οι μπόμπες που έσκασαν στα αυτοκίνητα τόσο του κ. Ντογιάκου όσο και της κ. Τσατσάνη, αλλά ας μην παρασυρθούμε από το αστυνομικό ρεπορτάζ και ας αφήσουμε τους ειδικούς να αποφανθούν για τη στόχευση των τρομοκρατών.)

Το ερώτημα είναι
  • τι δουλειά είχαν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνουν τους δικαστές για τα επίμαχα ευρήματα υποτίθεται της δικαστικής έρευνας, 
  • τι δουλειά είχαν να ταξιδεύουν με εισαγγελικούς λειτουργούς στο εξωτερικό, να συναντούν πράκτορες και δεν ξέρω κι εγώ και ποιους άλλους, και 
  • κατά πόσον τα διάφορα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν προϊόντα δημοσιογραφικής έρευνας ή ήταν κατ' εντολήν πολιτικών προσώπων, ώστε να εκφοβίσουν τους αποδέκτες.

Στο ερώτημα τι δουλειά είχαν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνουν τους δικαστές για το περιεχόμενο της δικογραφίας, η απάντηση είναι απλή:

Καμία. 


Αλλά δεν ενημέρωναν. Μετέφεραν εμμέσως τις οδηγίες του Παπαγγελόπουλου.

Τι δουλειά είχαν να ταξιδεύουν μαζί με τους εισαγγελείς διαφθοράς στο εξωτερικό; Η απάντηση είναι εξίσου απλή.

Καμία. 


Και μένει να ερευνηθεί το πώς και το γιατί, με ποιανού πρωτοβουλία βρέθηκαν σε αυτά τα ταξίδια αλλά και το ποιος πλήρωσε τα έξοδα.

Όσο για το αν τα ρεπορτάζ ήταν κατ' εντολήν ή όχι, η απάντηση είναι επίσης απλή.

Και μόνο
  • η επιμονή των σχετικών ρεπορτάζ, 
  • η ακατάσχετη αρθρογραφία, 
  • το απειλητικό και αγοραίο ύφος, 
  • η στοχοποίηση, 
  • η χρονική στιγμή που επιλέγονταν για τη δημοσιοποίησή τους, 
  • οι "αποκλειστικές” πληροφορίες εκ των έσω, 
...δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητά τους.

Μηνύματα μετέφεραν, όχι πληροφορίες.


Η εμπλοκή των δημοσιογράφων στη σκευωρία Novartis φωτίζει, όμως, και την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με τα ΜΜΕ.

Πεπεισμένος ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διαρκή συνωμοσία του "διαπλεκόμενου Τυπου" εναντίον του, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε αφενός να τρομοκρατήσει και να ποδηγετήσει τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης -μέσω των τραπεζών και με τη συμβολή πρόθυμων τραπεζιτών-, αφετέρου να δημιουργήσει τη δική του ομάδα κρούσης.

Αυτή η ομάδα κρούσης απέκτησε με τον χρόνο χρήμα, προσβάσεις και εξουσία.



Απέκτησε και ρόλο πολιτικό και λειτούργησε ως εκτελεστικός βραχίονας σε διάφορες σκοτεινές υποθέσεις, στις οποίες έχει εμπλακεί ο στενός πυρήνας των στελεχών γύρω από τον κ. Τσίπρα.

Τώρα έρχεται η ώρα των αποκαλύψεων.



Του Μανόλη Καψή
capital.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν παρεις Μανωλακη απαντηση στα ερωτηματα σου (οπως και εμεις )να μου σφυριξεις κλεφτικα!