Η ΦΩΚΙΔΑ ΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΟ
Με τη μάχη για την αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας του κορονοϊού να κορυφώνεται, το νοσοκομείο της Άμφισσας βρίσκεται στην αιχμή του ενδιαφέροντος και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Η βασική μονάδα παροχής υγείας στο νομό έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς παθολογική κλινική μετά και τη φυγή του γιατρού Αντώνη Κρασσά για νοσοκομείο της Αθήνας. Έως αυτή τη στιγμή για την Άμφισσα δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από γιατρούς ώστε να κάνουν χρήση της προκήρυξης που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση και πλέον το ζήτημα έχει εναποτεθεί στη λύση που θα κρίνει ο επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης.
Πρόκειται για ζήτημα τεράστιας σημασίας,
όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα. Κι αν η η μερική λειτουργία της Παθολογικής αποτελούσε πάντα το κορυφαίο “αγκάθι” για το νοσοκομείο της Άμφισσας, στη συγκεκριμένη συγκυρία το θέμα λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς άπτεται και της ψυχολογικής κατάστασης των κατοίκων του νομού. Από τα κέντρα υγείας του νομού -Ιτέα, Λιδωρίκι- δεν έχει συμβεί κάποια συνδρομή στο συγκεκριμένο ζήτημα και μια λύση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η σύμπτυξη των εφημεριών και η πραγματοποίηση όλων στο νοσοκομείο.
Σε άλλες περιοχές της ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, όπως ενδεικτικά στην Καρδίτσα σύμφωνα με τις πληροφορίες που απορρέουν από το ρεπορτάζ μας, έχουν μεταφερθεί με απόφαση Σερέτη όλοι οι αγροτικοί και γενικοί γιατροί των κέντρων υγείας στο νοσοκομείο της πόλης. Σε επαφή που είχαμε με τον Βουλευτή Φωκίδας, ενημερωθήκαμε πως μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έρθουν δύο παθολόγοι, όπως και τον ίδιο τον ενημέρωσε ο επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ, πιθανόν από την Αλίαρτο, ενώ αναμένεται και η έλευση των επικουρικών, χωρίς να αποκλείεται και η μετακίνηση γιατρών από τα κέντρα υγείας της Φωκίδας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Γιάννη Μπούγα, είναι ζήτημα επιλογής από πλευράς Φ. Σερέτη, ο οποίος είναι εκείνος που γνωρίζει την πλήρη κατανομή του ιατρικού δυναμικού στην υγειονομική περιφέρεια και θα καταλήξει στη βέλτιστη λύση το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να επανδρωθεί και να λειτουργήσει πλήρως και η παθολογική.
Τι γίνεται με τα ύποπτα κρούσματα
Στο νοσοκομείο της Άμφισσας μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί και σταλεί στο Παστέρ και στη Λάρισα τέσσερα δείγματα ατόμων που η συμπτωματολογία τους προσιδίαζε με εκείνη του κορονοϊού. Και τα τέσσερα έχουν βγει αρνητικά, με αποτέλεσμα η Φωκίδα να είναι στην ευχάριστη θέση μέχρι στιγμής να μην έχει κρούσμα θετικό στον ιό. Οι λόγοι της εξέλιξης αυτής είναι αρκετοί. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αραιοκατοίκηση που χαρακτηρίζει το νομό, σε αντίθεση με την πληθυσμιακή πυκνότητα που διακρίνει άλλες περιοχές. Επιπλέον, έχει μηδενιστεί σχεδόν ο τουρισμός, ώστε να μεταφερθεί ο ιός και στους ντόπιους κατοίκους. Επιπλέον, φαίνεται πως το “μένουμε σπίτι” και τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση της Φωκίδας έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ, τέλος, τη θετική κατάσταση ενισχύει και το γεγονός πως ούτε στους γειτονικούς νομούς έχουν υπάρξει κρούσματα, κάτι που λειτουργεί εν είδει ασπίδας και για τους κατοίκους στη Φωκίδα.
Η διαδικασία
Ποια είναι όμως η διαδικασία που ακολουθείται όταν ένας συμπολίτης μας προστρέχει στο νοσοκομείο με υποψίες κορονοϊού;. Σε μια πρώτη περίπτωση, όταν η συμπτωματολογία εμπίπτει στον ορισμό του κρούσματος εισέρχεται στο isobox που έχει τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου. Εξειδικευμένη νοσηλεύτρια με στοχευμένες ερωτήσεις ζητάει να μάθει αν έχει ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν καταγραφεί νοσούντες από τον ιό στο πλαίσιο της διαλογής που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν τα συμπτώματα είναι ελαφράς μορφής συστήνεται κατ οίκον περιορισμός και τήρηση των μέτρων, όπως συμβαίνει και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας, και εφ όσον η κατάστασή του χειροτερέψει, τότε γίνεται εισαγωγή του.
Αν εμπίπτει στο χαρακτηρισμό του ύποπτου κρούσματος, αναλαμβάνει πνευμονολόγος ή παθολόγος. Ακολουθεί επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και αν αποφασιστεί η λήψη δείγματος, τότε αυτό αποστέλλεται στο νοσοκομείο αναφοράς της 5ης ΥΠΕ, σε αυτό της Λάρισας, δηλαδή, το οποίο απαντάται σε διάστημα που κυμαίνεται ανάμεσα στις 12 έως 24 ώρες. Μέχρι να έρθει η απάντηση εισάγεται στον 3ο όροφο του νοσοκομείου. Εκεί έχουν διαμορφωθεί τρεις ειδικοί θάλαμοι με τρεις κλίνες ο καθένας, συνολικής δυναμικότητας δηλαδή εννέα κλινών. Πρόκειται για όροφο τελείως απομονωμένο με πλήρη πια υποδομή, ο οποίος διαμορφώθηκε τις μέρες που σήμανε η κινητοποίηση για τον κορονοϊό και στο πλαίσιο σημαντικών -έως θεαματικών- αλλαγών που έχουν λάβει χώρα στο νοσοκομείο της Άμφισσας και που θα αποτελέσει πάγιο εξοπλισμό του νοσοκομείου, κάτι που ήταν ζητούμενο ετών.
Ο τρίτος όροφος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του αμερικανού τουρίστα, ο οποίος ήταν ύποπτος για κρούσμα στον κορονοϊό πριν δέκα περίπου μέρες. Αναφορικά με την επάρκεια στον εξοπλισμό το πρόβλημα παρατηρείται στις ειδικές στολές που πρέπει να φοράνε όσοι εισέρχονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Για την εξέταση κάθε κρούσματος απαιτούνται αρκετές τέτοιες, αφού πρέπει να χρησιμοποιηθούν από μια σειρά ατόμων. Από τη νοσηλεύτρια και το γιατρό που θα δουν τον ασθενή έως καθαρίστριες και άλλο προσωπικό. Γάντια, μάσκες και αντισηπτικά υπάρχουν, ενώ ο Διοικητής Χαρίλαος Γεωργίου κινείται δραστήρια για την προμήθεια περαιτέρω υλικού.
Βελτιώσεις και ανάγκη κρατικής ενίσχυσης
Η ψύχραιμη πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζει ο κάτοικος της Φωκίδας είναι ότι το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας αντιμετώπιζε πάγιες ελλείψεις, μην μένοντας ανεπηρέαστο από τη γενικότερη πολιτική αποψίλωσης των μονάδων υγείας που έλαβε χώρα στα χρόνια της κρίσης. Η Παθολογική Κλινική ήταν πάντα ένα από τα κορυφαία ζητήματα, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε τώρα με την φυγή του Α. Κρασσά για νοσοκομειακή μονάδα της Αθήνας. Εν τούτοις, η κινητοποίηση ήδη είναι σημαντική και το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί άμεσα, καθώς, όπως περιγράψαμε, πέρα από τη γενικότερη σημασία, η ύπαρξη παθολόγου είναι κομβική στη λειτουργία του τις μέρες του κορονοϊού και καθώς κανείς, φυσικά, δεν δεσμεύεται για το ότι και η Φωκίδα δεν θα παραγάγει κρούσματα της πανδημίας.
Από την άλλη, έως τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσαρμογή του νοσοκομείου στις ανάγκες της περίστασης και οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα είναι θεαματικές. Αλλαγές που θα μείνουν και μετά την παρούσα συγκυρία βελτιώνοντας τις παροχές υγείας στην περιοχή. Αρκεί δίπλα στον αγώνα που δίνουν τα στελέχη του νοσοκομείου να προστεθεί και η αναγκαία γενναία κρατική αρωγή.
Η κινητοποίηση έως τώρα ήταν άμεση. Πέρα από την ενδελεχή ενημέρωση του προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν ήδη τρεις ασκήσεις για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων και η γενικότερη λειτουργία, πλην του ζητήματος της παθολογικής, είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός και ο μεγάλος αγώνας που δίνει το ιατρικό και μη προσωπικό, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας, που αποτελεί και τον κύριο πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και τους επισκεπτόμενους τη Φωκίδα, να σταθεί όρθιο στη δίνη του κυκλώνα που λέγεται κορονοϊός. Καθήκον όλων είναι απαρέγκλιτα να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η σωστή ενημέρωση και η αποφυγή άγρας κάθε είδους εντυπώσεων και κάθε είδους ιδιοτέλειας στην πλάτη των κατοίκων του νομού!
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου