Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΕΠΙΤΑΞΗ ΜOΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας
Ένας φίλος έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης : 48.000 € τον μήνα για μία ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική. Δηλαδή όσο 40 προσλήψεις νοσηλευτών που μπορούν να λειτουργήσουν 10 ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Εγώ τον ρώτησα : Μήπως μπορείς να εξηγήσεις λίγο πιο αναλυτικά τον υπολογισμό σου ; Προφανώς, ξεκινάς από το 30 ημέρες Χ 1.600 ενοίκιο (=48.000) και το συγκρίνεις με το 1.200 ( Χ 4 νοσηλευτές ανά ΜΕΘ Χ 10 ΜΕΘ) κόστος ενός νοσηλευτή τον μήνα. Είναι έτσι ;

Εκείνος μου απάντησε στέλνοντάς μου το άρθρο που ακολουθεί.

Όπως μπορεί να δει ο καθένας, το άρθρο αυτό δεν απαντά στο ερώτημα, αλλά παρουσιάζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους".

Δεν γνωρίζω τη σύμβαση ΕΟΠΥΥ - Ιδιωτικών ΜΕΘ. Το μόνο που ξέρω (πρόσφατη προσωπική εμπειρία) είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει ένα ποσό που έχει αποδεχθεί η κλινική και η τελευταία χρεώνει τον ασθενή ή την ασφαλιστική του εταιρία,
αν ο τελευταίος έχει ιδιωτική ασφάλεια, με τη διαφορά.

Τι σημαίνει λοιπόν κατά το άρθρο "επίταξη" ; Μήπως σημαίνει ότι δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, λόγω έκτακτης ανάγκης, όπως σε καιρό πολέμου ; Είμαστε σε τέτοια φάση που αυτό είναι η έσχατη λύση ; Και με ποιους όρους δουλεύει αυτή η επιταγμένη ΜΕΘ, σε σχέση με τις συνθήκες λειτουργίας μίας ΜΕΘ του ΕΣΥ ;

Σε ό, τι όμως αφορά τον εύκολο υπολογισμό ότι οι 48.000 € ισοδυναμούν με 40 προσλήψεις που μπορούν να λειτουργήσουν 10 ΜΕΘ, δεν δίνεται απάντηση. Τι μπορώ λοιπόν εγώ να σκεφθώ ; Ότι δεν ξέρει ο φίλος μου ότι εκτός από το κόστος λειτουργίας, υπάρχει και ένα κόστος επένδυσης ; Ότι κανείς δεν έχει υπολογίσει το συνολικό κόστος λειτουργίας μίας ΜΕΘ στο Δημόσιο, ώστε να την αποτιμά εύκολα στα 800 €, χωρίς να υπολογίζει και τυχόν "κρυφά" (ή, και φανερά) κόστη που μπορεί να υπάρχουν (διοικητικά, συντήρησης, κλπ.) ;

Εγώ θα επαναλάβω ένα παράδειγμα που έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, διότι προκύπτει από προσωπική άμεση εμπειρία. Στο Μετρό λοιπόν που θήτευσα, για μία θέση που λειτουργούσε σε τρεις βάρδιες, δεν χρειάζονταν 4 άτομα, αλλά 6 !  
Είναι υπεύθυνη προσέγγιση αυτή ; Δυστυχώς εμένα μου θυμίζει παλιές εποχές, όπου η σκοπιμότητα κυριαρχούσε του ορθολογισμού (διότι δεν μπορώ να φανταστώ τόση άγνοια, που να μην σκέφτεται κανείς τα αυτονόητα).

Διαβάστε το άρθρο (Εγώ δεν αρνούμαι την άλλη άποψη. Αντίθετα, την προβάλλω, για να την δουν και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε όλα όσα γράφονται ή λέγονται.)
Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν σύμφωνα με απόφαση που έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (23.3.2020) εκτάκτως σε ιδιωτικές κλινικές ως "έκτακτη επιχορήγηση" από τον ΕΟΠΠΥΥ.
"Ανάληψη και δέσμευση πίστωσης 30.000.000,00 Ευρώ από το Λογαριασμό Εξόδων 2310505001 του Ειδικού Φορέα 1015-202 οικονομικού έτους 2020, ως έκτακτη επιχορήγηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού." αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Όπως σχολιάζει ο ημεροδρόμος δίνουν 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές δομές υγείας ως «αποζημίωση» (!) για ελέγχους σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Παράλληλα η σελίδα τονίζει:

Η κίνηση της κυβέρνησης να πληρώνει τις ιδιωτικές δομές, την ίδια στιγμή που δεν καλύπτει βασικές ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας και των υγειονομικών (διαβάστε εδώ) στη μάχη που δίνουν για όλους μας, δεν είναι απλά προκλητική. Δείχνει, ακόμα και τώρα, με ποιον τρόπο αντιλαμβάνεται την προστασία της δημόσιας Υγείας. 

Αναρωτιόμαστε αν αυτό το ποσό – το οποίο είναι «ζεστό χρήμα» που ανήκει στον ελληνικό λαό – θα δοθεί ως σκέτη αποζημίωση ή θα έχει μορφή επιχορήγησης, για να είναι πιο «φθηνό» το τεστ. Ακόμα κι αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση – εάν ο ασθενής πληρώνει μια «συμμετοχή» και όχι όλο το κόστος – δεν αλλάζει το διπλό κέρδος που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών δομών (τα χρήματα των φορολογουμένων μέσω του κράτους και η πληρωμή των εξετάσεων).
«Ντροπή και αίσχος η αποζημίωση 1.600 ευρώ ημερησίως των ιδιωτικών κλινικών που θα διαθέσουν ΜΕΘ, αυτή ήταν η επίταξη; Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που από καιρό ήσασταν έτοιμοι να κάνετε; Ντροπή και αίσχος!», αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο Παύλος Πολάκης. 

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση - δηλαδή από 800 ευρώ 1.600 € ημερησίως «στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού»!

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους», υπογραμμίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και προτείνει να συζητηθεί αν κρίνεται απαραίτητο «μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους».
Υπάρχουν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με υποδομή

Πέρα από την αντίθεση με τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις, το κόστος είναι τεράστιο και δίνεται σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Μάλιστα, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του  Τvxs.gr αναφέρουν ότι αρκετά από αυτά έχουν ήδη ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία να συνεισφέρουν και αγνοούνται από την κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: