Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ KAI ΒΟΗΘΟΙ TOYΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ « Ο Τ Ε Χ Ν Ι Τ Η Σ »

 Συνάδελφοι,
    Πέρα από τις κατευθύνσεις προφύλαξης που μας δίνει καθημερινά σχεδόν ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και που πρέπει με σχολαστικότητα να ακολουθούμε σας πληροφορούμε και για κάποια άλλα ζητήματα που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας.
   Να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους. Να αντιμετωπίσουμε με αλληλεγγύη κάθε συνάδελφό μας που θα αρρωστήσει (από οποιαδήποτε αρρώστια)  και να μην τον  έχουμε σαν τον χειρότερο εχθρό μας. Να επιμένουμε, μέσα από το Σωματείο μας, ώστε  η εταιρεία να ακολουθεί της οδηγίες του ΕΟΔΥ για πρόληψη, τόσο με τις απολυμάνσεις όσο και με τη θερμομέτρηση με θερμόμετρο απο απόσταση (υπερύθρων) και όχι αυτό της μασχάλης όπως έγινε αυτές τις μέρες. Να γίνεται τακτική απολύμανση,
όλων των χώρων συνάθροισης προσωπικού (λεωφορεία, τολ, παράγκες).
    Από αυτήν την υγειονομική κρίση (όπως και στην οικονομική του ’08 -’10) θα φροντίσουν οι μεγαλο επιχειρηματίες, όχι μόνο να βγούν αλώβητοι αλλά και να πολλαπλασιάσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Ήδη με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και πλάτη έβαλε και η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο τους εργαζόμενους δεν στηρίζουν. Όταν δε τελειώσει όλο αυτό πάλι  από εμάς θα ζητήσουν, να κάνουμε θυσίες για τις απώλειες που είχε η οικονομία και όλοι μας έχουμε εμπειρία για το ποιος πληρώνει ΠΑΝΤΑ την όποια κρίση. Το θέλουμε;
     Μας κάνει εντύπωση (για παράδειγμα) ότι μόλις προχθές ανακοίνωσε – επαναβεβαίωσε- η εταιρεία, στο Συμβούλιο υγιεινής και ασφάλειας, στην ερώτηση για την εργασία τα Σάββατα, ότι μονομερώς θα συνεχίσει (η διοίκηση της εταιρείας) ΚΑΙ την εργασία τα Σάββατα αλλά και ΑΠΕΙΛΗΣΕ – ΕΚΒΙΑΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.
    Βρήκε τα δύσκολα με τον μεταλλευτικό κανονισμό που απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση στα υπόγεια έργα, είδε άλλως θα είχε βάλλει την επονομαζόμενη 4η βάρδια, δηλαδή 12ωρη εργασία Σάββατο και Κυριακή!! Τις πιέσεις αυτές είμαστε σίγουροι ότι θα τις συνεχίσει και σε κάθε εργαζόμενο είτε ατομικά, είτε ομαδικά. Με τα δήθεν «να βγεί  το πρόγραμμα», πρέπει να βάλουμε ΟΛΟΙ πλάτες για τον «άγιο» αυτό σκοπό, όπως εξ άλλου μας έγραφε στο σημείωμα που μας μοιράστηκε μαζί με τη μισθοδοσία μας.
   Κάνουμε και έκκληση αλλά παράλληλα προειδοποιούμε: Να μην βρεθεί κανένας συνάδελφος να αποδεχθεί την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η εταιρεία τώρα ειδικά και με πρόσχημα τον κορονοϊό θα αξιοποιήσει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για να επιβάλλει υπερωρίες, ακόμη και παράνομες  (άρθρο 15) που αυτή η ΠΝΠ τις νομιμοποιεί!! Η Κυριακάτικη εργασία αν ξεκινήσει έστω και πειραματικά – όπως μας λένε - θα επεκταθεί σε όλα τα παραγωγικά τμήματα, σε όλους τους εργαζόμενους. Θα διαλύσει τις οικογένειες μας, θα δημιουργήσει ατυχήματα ίσως και δυστυχήματα. Στην ίδια ΠΝΠ (στο άρθρο 16) δίνεται στις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους τις Κυριακές αλλά και τις αργίες (..και χωρίς άδεια από το Υπουργείο)! Αυτό δε το άρθρο  ίσως, λέμε ίσως,   με νέα ΠΝΠ θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη βιομηχανία (με την αστεία δικαιολογία να υπάρξει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελλ. οικονομίας)!!! Είναι χαρακτηριστικό   ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει σε όλους τους τόνους ότι η αγορά ομαλοποιήθηκε  έως και νέκρωσε (και αυτό είναι ορατό από όλους μας), την ίδια στιγμή επιβάλλει (..και δια ροπάλου) την επέκταση των ωραρίων αλλά και την εργασία τις Κυριακές.
    Το Σωματείο μας θα είναι εδώ. Ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο, με κορονοϊό και έλλειψη του «Εργοταξιακού», εμείς θα σας ενημερώνουμε και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί. Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε να βρούμε κοινούς δρόμους με τις διοικήσεις και των υπόλοιπων Σωματείων (όσων αισθάνονται την ανάγκη τουλάχιστον) στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που θα μας φορτώνουν, η εταιρεία, η πολιτεία, ο κορονοϊός!

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 1909.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: