Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ "ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ"


Δεδομένων των νέων, ιδιαίτερων συνθηκών που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού και τις αντικειμενικές δυσκολίες στη σύγκλιση και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχουμε αντίρρηση στην πραγματοποίηση συνεδριάσεων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς, όπως ορίζει το ΥΠ.ΕΣ.
Αυτή η στάση μας δεν πρέπει να ερμηνευτεί όμως ως «λευκή επιταγή» στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τα θέματα να είναι πραγματικά επείγοντα και αναγκαία. Να μην υποκρύπτουν πολιτική ή προσωπική σκοπιμότητα και συναλλαγή. Άμεση προτεραιότητα έχουνε τα θέματα που στοχεύουν στην πρόληψη της διασποράς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορονοϊού από πλευράς Δήμου. Τα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών,
βάσει των νέων συνθηκών. Ζητήματα όμως, των οποίων οι συνέπειες στα λαϊκά στρώματα επεκτείνονται και δεσμεύουν το Δήμο μετά το πέρας της πανδημίας, όπως αδειοδοτήσεις ΑΠΕ, στρατηγικής κατεύθυνσης, ιδιωτικοποιήσεων, κλπ, δεν μπορούν να αποφασίζονται δίχως τη φυσική παρουσία των δημοτών και των συλλογικών τους φορέων στο δημοτικό συμβούλιο. Δε μπορεί οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, να είναι το πλυντήριο που ξεπλένει τα πάντα. Με αυτά τα κριτήρια θα εξετάζουμε τη στάση μας σε κάθε επιμέρους θέμα.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούνται και οι αναγκαίες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Στην τελευταία συνεδρίαση είχαμε πει πως θα υπερψηφίζαμε, εάν η τροποποίηση είχε να κάνει με τη δέσμευση χρημάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Δήμο μας. Αυτή όμως αφορούσε τη δέσμευση μισού εκατομμυρίου για την υπόθεση της «Πλατείας Θεάτρου». «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» λέμε. Ας διατεθεί αυτό το ποσό, καθώς και άλλα ποσά που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να εκταμιευτούν φέτος, σε κωδικούς που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του λαού σήμερα:
·        στην υλοποίηση ενός σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης των κτιρίων και των σχολείων του Δήμου από δω και πέρα,
·        στην κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας του προσωπικού για όσο διαρκέσει η πανδημία,
·        στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών πρόνοιας και της Βοήθειας στο Σπίτι,
·        στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη ζωή και στην καθημερινότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας, χαμηλόμισθων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοπασχολούμενων, που θα δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες.
Τέλος, ως προς τα τεχνικά – διαδικαστικά ζητήματα της τηλεδιάσκεψης, επειδή διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία κάποιων συμβούλων να πάρουν μέρος σε τηλεδιάσκεψη απ’ το σπίτι τους, προτείνουμε να αξιοποιηθεί η δια περιφοράς συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτές τις περιπτώσεις. Θεωρούμε αδιανόητο να μην δοθεί η δυνατότητα, έστω και σε έναν σύμβουλο να πάρει μέρος στις επόμενες συνεδριάσεις.  
  Άμφισσα, 22 Μάρτη 2020
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στάθης Λεοντίου
Δημήτρης Σκαρίμπας
Γεωργία Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια: