Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ

Τώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να χτυπήσει τον ιό και να μην μας καταβάλλει… Όσο αυτό είναι δυνατόν. Τώρα, νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει πως η διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να κάνει πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό μας.

Ο κορωνοϊός και το αλάτι

Η μελέτη -παρόλο που αφορούσε βακτήρια και όχι ιούς- είναι επίκαιρη εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19. Όπως έχουν τονίσει οι γιατροί, λόγω έλλειψης αντιικών φαρμάκων και εμβολίου για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την αντοχή των ανθρώπων στον ιό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli. Το ίδιο και όλο το σώμα από βακτήρια Listeria.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες,
μελέτησαν δέκα υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών. Αυτοί κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι τη μέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν δύο γεύματα φαστ φουντ, π.χ. δύο «μπέργκερ». Κι όλο αυτό ξέχωρα από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους. Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι -όπως και στα πειραματόζωα- το ανοσοποιητικό σύστημα τους είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.

Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να μη τρώνε περισσότερα από πέντε γραμμάρια αλάτι τη μέρα (περίπου ένα κουταλάκι, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και το αλάτι που περιέχουν τα έτοιμα τρόφιμα) για να αποφύγουν υπέρταση και άλλα προβλήματα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: