Μέσα στην τούρλα του κορονοϊού, είναι φυσικό να περνούν σε υποδεέστερη μοίρα, στα ΜΜΕ, τα ελληνοτουρκικά. Παρά ταύτα, η Άγκυρα δεν σταματά -τουλάχιστον- τις λεκτικές προκλήσεις της σε βάρος της χώρας μας. Τελευταία από αυτές ήταν η χυδαία επίθεση κατά της χώρας μας και τις ιστορίας του ελληνικού λαού, που ταύτιζε την Ελλάδα με τη ναζιστική Γερμανία.
Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενδεχομένως λόγω... κορονοϊού, επέδειξε και πάλι καθυστερημένα αντανακλαστικά. Πολύ περισσότερο, απάντησε στις άθλιες τουρκικές δηλώσεις χλιαρά και μάλλον άστοχα.
Εκτός αυτού, στις απαράδεκτες επιθέσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόϊ, περί "πρακτικών ναζί" των Ελλήνων στον Έβρο, απάντησε με μια ημέρα καθυστέρηση. Επιπλέον, αυτή καθεαυτή η απάντηση, μάλλον ομοιάζει με έκθεση ιδεών, παρά με την επιβεβλημένη σκληρή καταγγελία που έπρεπε να δοθεί.
Αγκαλιές με τους ναζί
Ποιοι, άραγε, μιλούν για "πρακτικές ναζί" και ταυτίζουν τους Έλληνες με το ναζιστικό Γ' Ράϊχ; Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στις 11 Μαρτίου 2020, δημόσια, έλεγε ότι "αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί"; και πως "ό,τι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κάνουν και οι Έλληνες εκ μέρους της Δύσης στα σύνορά τους";
Να του θυμίσουμε, λοιπόν, του Ταγίπ Ερντογάν ποιοι πραγματικά συνεργάστηκαν με τους ναζί. Ότι ήταν η Άγκυρα που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,
όχι απλά έπαιξε τον ρόλο του "επιτήδειου ουδέτερου", αλλά ερωτοτροπούσε με τους ναζί, κλείνοντας Σύμφωνο συνεργασίας με τον Χίτλερ.
Ειδικότερα, πρόκειται για το γερμανο-τουρκικό Σύμφωνο Φιλίας και μη επίθεσης που υπογράφτηκε στις 18 Ιουνίου 1941 στην Άγκυρα, μεταξύ του Γερμανού πρέσβη στην Τουρκία, Φράντς Φον Πάπεν, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Σουκρού Σαρατσόγλου. Πρόκειται για γνωστά τοις πάσι γεγονότα, τα οποία υπάρχουν και στο Ίντερνετ, αλλά ο Τούρκος πρόσεδρος παριστάνει ότι τα αγνοεί (βλέπε: https://en.m.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Turkish_Treaty_of_Friendship). Για να μην μιλήσει, επίσης, κανείς για τη συμμαχία της Τουρκίας με τη Γερμανία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θράσος χιλίων πιθήκων
Όταν, λοιπόν, η Τουρκία συνεργαζόταν με τους ναζί στον Β'ΠΠ, οι Έλληνες μάχονταν σκληρά στον αντιφασιστικό αγώνα. Η επιβεβλημένη απάντηση στον Τ.Ερντογάν, ο οποίος, με θράσος χιλίων πιθήκων, εμφανίστηκε να προσβάλει την ιστορία του ελληνικού λαού, ήταν, απλά, ότι, όταν οι Έλληνες έδιναν το αίμα τους πολεμώντας στο πλάϊ των συμμάχων κατά του ναζιστικού τέρατος, η Τουρκία του έκλεινε το μάτι.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα, όχι μόνο πρέπει να σιωπά, αλλά και να ζητήσει κάποτε συγγνώμη γι' αυτό το ιστορικό αίσχος, της "συνθήκης φιλίας" της με τη ναζιστική Γερμανία. Πολύ περισσότερο, επιβάλλεται να βάλει την ουρά στα σκέλια και να μην εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς Δικαίου.
Κοίτα ποιος μιλάει; Η Τουρκία, η οποία έχει εισβάλλει στην Κύπρο και κατέχει σχεδόν το μισό νησί, έχει εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ, καταπιέζει εκατομμύρια Κούρδων, ενώ έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το διεθνές θαλάσσιο Δίκαιο (το οποίο δεν έχει υπογράψει) στη Μεσόγειο.
Να σημειωθεί πως ο Ακσόϊ στις 14 Μαρτίου 2020, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα για "πρακτικές που θυμίζουν τους ναζί", και για "απάνθρωπες συμπεριφορές (σ.σ. προς τους μετανάστες) που ντροπιάζουν", ανάφερε ότι η χώρα μας "ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ, ενώ αντίθετα καταπατά όλες τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ".
Αντιστρέφοντας, επίσης, απολύτως την πραγματικότητα, και κάνοντας το μαύρο άσπρο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ΕΕ και τους μετανάστες ως εργαλεία για βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητές της".
Παριστάνουν τους ανήξερους
Πέραν αυτών των γραφικών αναφορών του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του σχετικά με το μνημόνιο Άγκυρας και της κυβέρνησης -μαριονέτας της Τρίπολης, στη Λιβύη. "Αν η Ελλάδα -είπε- έχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει μαζί μας και με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αντί να μιλά πίσω από την πλάτη μας".
Κοντολογίς, η Άγκυρα νομίζει ότι, επειδή υπέγραψε τη συμφωνία με την -δυστυχώς, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ- "κυβέρνηση" της Τρίπολης, μπορεί κιόλας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι μπορεί να ζητάει να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα και με την "κυβέρνηση" της Τρίπολης για να συζητήσουν το γεγονός ότι, παντελώς αυθαίρετα, η γραμμή που έχει χαράξει μέχρι τη Λιβύη, διαγράφει κάθε επήρεια των μεγάλων ελληνικών νησιών (Κρήτης, Ρόδου, κ.λ.π.), και, ακόμα χειρότερα, πέφτει πάνω σε θαλάσσια ύδατα όπου έχει κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα.
Προφανώς, η Άγκυρα παριστάνει τον ανήξερο, αγνοώντας δήθεν, ότι η Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει, θα διευθετήσει από μόνη της με τη Λιβύη το θέμα των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Και, εάν αυτό δεν σταθεί δυνατόν στις διμερείς διαπραγματεύσεις, οι δυο πλευρές μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Κάτι, άλλωστε, για το οποίο έχουν γίνει οι σχετικές εισηγήσεις προς την ελληνική κυβερνητική ηγεσία.
Όπως και να' χει, πάντως, οι αναφορές Ακσόϊ δείχνουν τους στόχους της Άγκυρας, τους οποίους, πιθανώς, θα επιδιώξει να υλοποιήσει με πρακτικά βήματα και προκλήσεις, στις περιοχές τόσο μεταξύ Κρήτης - Λιβύης, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αδιάβαστος
Επιπλέον, ο Χ.Ακσόϊ για μια ακόμη φορά, κατά την πάγια πρακτική της Άγκυρας, ανακίνησε θέμα "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη. "Την ώρα που χαρακτηρίζει τη μειονότητα στην Αλβανία ως ελληνική εθνική μειονότητα, αποτελεί υποκρισία που δεν αποκαλεί την Τουρκική μειονότητα της χώρας της, ως Τουρκική", δήλωσε.
Στην προκειμένη, αρκούσε κανείς να απαντήσει στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι αδιάβαστος και καλό θα είναι να ξαναδιαβάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης που κάνει λόγο για "μουσουλμανική μειονότητα" στην Ελλάδα.
Πολύ περισσότερο, να του θυμίσει ότι ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν ήθελε τον χαρακτηρισμό "τουρκική μειονότητα", επειδή δεν επιθυμούσε τότε να γίνει ρητή αναφορά στην κουρδική μειονότητα εντός της Τουρκίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών
Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 15 Μαρτίου 2020, απαντούσε:
"Η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιδόσεις της Τουρκίας στους συγκεκριμένους τομείς.
Επιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτη η επιλογή της να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή. Στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων.
Τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου