Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ι. ΜΠΟΥΓΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προς: Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας                                              
Κοιν.: 1. Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, κ. Γεώργιο Δελμούζο    
2. Περιφερειακή Δ/ντρια Α/βάθμιας - Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας, κ. Ελένη Μπενιάτα
3. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Ιωάννη Αλωνάρη
4. Συλλόγους Γονέων-Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων Λιδωρικίου
Θέμα: Απάντηση στην από 04.06.2020 επιστολή της ΕΛΜΕ Ν. Φωκίδας
Κυρίες και Κύριοι,
          Όπως ορθώς επισημαίνετε στην εν θέματι επιστολή σας, το πρόβλημα έλλειψης καθηγητών στα Σχολεία του Λιδωρικίου έχει την αφετηρία του στην νομοθετική παρέμβαση του έτους 2016, που αφορούσε στις «άγονες» περιοχές.
Οι επιπτώσεις του ανωτέρω προβλήματος εμφανίστηκαν από την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, όταν, παρά τις προσπάθειες του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθυστέρησε σημαντικά η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.
Αμέσως μόλις διαπιστώθηκαν τα κενά, επικοινώνησα κατ΄ επανάληψη με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και στη συνέχεια υπέβαλα εγκαίρως την υπ’ αρ. πρωτ. 3299/14.01.2020 ερώτηση με θέμα «Αναπλήρωση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες του νομού Φωκίδας»,
ζητώντας αφενός να ενημερωθώ για το εκτεταμένο φαινόμενο της μη αναπλήρωσης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί, και αφετέρου να αρθεί η δημιουργηθείσα ανισότητα μεταξύ μαθητών που είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας, μετά από τις ως άνω παρεμβάσεις μου, παρεμβάσεις και άλλων βουλευτών, αλλά και τις εύλογες διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων και άλλων φορέων, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αρχικά με το άρθρο 42 του ήδη συζητούμενου νομοσχεδίου, το οποίο θεσπίζει τη διπλή μοριοδότηση των αναπληρωτών για την υπηρεσία τους στις «δυσπρόσιτες» περιοχές, ως επιπλέον κίνητρο για την κάλυψη των αναγκών στα αντίστοιχα σχολεία.
Περαιτέρω, με το άρθρο 46 προβλέπονται τα εξής: «Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., που προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής σε κενό με την ειδική πρόσκληση, ύστερα από την αίτηση-δήλωση συμμετοχής του, και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνει υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνει υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτείται, αποκλείεται από τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, καθώς και κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη. Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, το πρόσωπο που αποκλείεται μπορεί να προσληφθεί μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων.» Η ορθή αυστηροποίηση της προβλεπόμενης «ποινής», με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση, πιθανολογείται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το μέλλον. Η ίδια διάταξη εισάγει τη μετάθεση του χρόνου της ειδικής πρόσκλησης πρόσληψης για την κάλυψη κενών θέσεων στις σχολικές μονάδες από 1η Νοεμβρίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, με σκοπό την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και την ομαλή εκκίνηση κάθε σχολικής χρονιάς.
Παράλληλα, προβλέπονται κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στις άγονες-δυσπρόσιτες περιοχές, ο προσδιορισμός των οποίων όμως δεν γίνεται στο προαναφερόμενο σχέδιο νόμου, αλλά με κανονιστική πράξη, για την τροποποίηση και προσαρμογή της οποίας στα τοπικά δεδομένα θα καταβάλω προσπάθεια, ώστε να περιλαμβάνει το Λιδωρίκι και άλλες πόλεις της Φωκίδας, όπου λόγω των συνθηκών εντοπίστηκε το ίδιο πρόβλημα.
          Με αυτό τον τρόπο, οι εκπαιδευτικοί δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο ποινές, αλλά θα έχουν και ισχυρό κίνητρο ενισχυμένης μοριοδότησης για να υπηρετήσουν στα σχολεία μας.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Δ. Μπούγας
Βουλευτής Φωκίδας
Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: