Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΡΤΕΡΙΑ : ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Θα ενδιαφερθεί κανείς, τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ;

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας

Ξεφυλλίζοντας το πραγματικά πολύ ωραίο ημερολόγιο του 2021 του Δήμου Δελφών, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συνάντησα σε μία σελίδα του μία φωτογραφία της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ, που αποτελεί σύμβολο της Ιτέας. Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση ήταν ότι η φωτογραφία αυτή έγραφε : Ομοίωμα της Καρτερίας, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.

Το μυαλό μου έτρεξε στις συζητήσεις που κάναμε στην Ομάδα για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ιτέας, στην οποία είχα καταθέσει την ιδέα να φτιαχτεί ένα μεγάλο ομοίωμα της Καρτερίας, αν ήταν δυνατόν σε μέγεθος ενός καϊκιού, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πλωτό μουσείο, προσελκύοντας επισκέπτες, κυρίως από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν το καλοκαίρι στην Ιτέα.

Μπορεί η ιδέα να ακουγόταν υπερβολικά φιλόδοξη,

όμως συνέτρεχε ένας συγκεκριμένος λόγος που την είχα καταθέσει. Ήταν το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά, το 2021, θα γίνονταν πολλές εκδηλώσεις και έργα για τον πανηγυρικό εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, κάτι που σήμαινε ότι υπήρχε πιθανότητα να βρεθεί σχετική χρηματοδότηση.

Κάτι όμως ο κορωνοϊός, κάτι η δυσκολία να «σκεφτόμαστε «έξω από το κουτί», όπως έλεγε το σύνθημα εκείνης των πρωτοβουλίας του Τοπικού Συμβουλίου και των Εθελοντών Πολιτών της Ιτέας, κανείς δεν «πήρε επάνω του» την ιδέα, παρότι, στις συζητήσεις που έγιναν, προέκυψε τυχαία και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, ότι δηλαδή ο ατμοκινητήρας του ΚΑΡΤΕΡΙΑ, υπήρχε και φυλασσόταν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού στη Σαλαμίνα και επιπλέον υπήρχε κάποια υπόσχεση να δοθεί σαν δωρεά στην Ιτέα, την εποχή που η επέτειος της Ναυμαχίας της Αγκάλης καθιερώθηκε σαν τοπική γιορτή της πόλης (1990).

Πριν από λίγο καιρό, σε μία εκπομπή της ΕΡΤ, είδα ότι στην Σκόπελο υπήρχε ένας άνθρωπος, ο Γιάννης Μπουνταλάς, ο οποίος ασχολούνταν με την κατασκευή ομοιωμάτων παλιών καραβιών (έχει και δική του ιστοσελίδα στο FB). Σκέφθηκα λοιπόν ότι, ακόμη και σήμερα, θα μπορούσαν οι αρμόδιοι του Δήμου Δελφών (π.χ. η Επιτροπή για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης) να επικοινωνήσουν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και να διερευνούσαν κατά πόσο ήταν εφικτό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ομοίωμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, να κατασκευαστεί ένα μεγαλύτερο από εκείνο του Μουσείου ομοίωμα της Καρτερίας, το οποίο να μπορεί να προβληθεί κατάλληλα στην Ιτέα, π.χ. στο υπό κατασκευή Πολιτιστικό Κέντρο στο παλιό Καψάλειο.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στην κατασκευή ενός Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης στην Ιτέα, στο οποίο εύκολα θα εντάσσονταν και άλλα εκθέματα, όπως αυτά που βλέπουμε σε αντίστοιχα μουσεία της Άμφισσας, του Χρισσού, του Γαλαξειδίου, κλπ.

Για κάθε ενδιαφερόμενο, παραθέτω φωτογραφία από την ιστοσελίδα SKOPELOS.COM που αναφέρεται σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο καλλιτέχνη, τον Γιάννη Μπουνταλά.





 

   


Δεν υπάρχουν σχόλια: