Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ, ΣΩΣΙΒΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ

«Σωσίβια», «μαξιλάρια» και... εφεδρείες εντός του Κοινοβουλίου αναζητούν εναγωνίως στη Ν.Δ. για να επιμηκύνουν τη ζωή της κυβέρνησης Σαμαρά στην περίπτωση που υπάρξουν «ρωγμές» και «διαρροές» στο (συγ)κυβερνητικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό «προσθαφαιρέσεων» – ένα ανεπίσημο «Plan B» – με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις ευρωεκλογές.

Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τη φράση που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπό το βλέμμα του Σόιμπλε σε συνάντηση ηγετών τον περασμένο Νοέμβριο στη Γερμανία, την οποία διοργάνωσε γερμανική εφημερίδα: «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα “μαξιλάρι”, καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν...».
Η βασική στρατηγική της Ν.Δ. είναι να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής της κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη του 2015 και την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας,
ωστόσο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν «εντοπίσει» τις περιπτώσεις 7-8 βουλευτών επιρροής του Γ. Παπανδρέου, για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με βεβαιότητα πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση που η Ελιά δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να κάνουν εγκαίρως τα κουμάντα τους.

Τα «σιγουράκια»
Ήδη στην κυβέρνηση θεωρούν πως διαθέτουν μία νέα πλειοψηφία 153 + 2, δηλαδή τους 126 της Ν.Δ., τους 27 του ΠΑΣΟΚ και τους 2 βουλευτές της Νέας Ελλάδας του Α. Λοβέρδου, που ως γνωστόν συμμετέχει μαζί με το ΠΑΣΟΚ στο «πείραμα» της Ελιάς. Φυσικά η πλειοψηφία αυτή μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη κατά τη νέα δοκιμασία για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Θα μπορούσε, με άλλα λόγια, η Νέα Ελλάδα να αποδειχτεί ένα μικρό ασφαλές «μαξιλάρι» αν κάτι πάει... στραβά με το νέο πακέτο και την ψήφισή του, που ενδέχεται να προκαλέσει – αναλόγως του τελικού περιεχομένου του – σοβαρές αντιδράσεις από βουλευτές (και υπουργούς ακόμη). Κανείς άλλωστε στο πλαίσιο των άμεσων ή έμμεσων κυβερνητικών εταίρων δεν θα ήθελε να χυθεί η καρδάρα με το... γάλα.

Οι δεξιοί συγγενείς
Το παρασκήνιο όμως οργιάζει όσον αφορά τις άλλες «δεξαμενές» αναζήτησης «σωσιβίων»... Εκεί – όπως μαθαίνουμε – το παιχνίδι των ζυμώσεων και του προσεταιρισμού βουλευτών από «συγγενή» δεξιά κόμματα έχει αρχίσει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένα άτομα έχουν επιφορτιστεί με τη «βρόμικη» δουλειά της προσέγγισης «αντιπάλων». Υπάρχει, μάλιστα, βουλευτής που έχει κάνει τη διαδρομή από ένα κόμμα σε άλλο και αντίστροφα, ο οποίος λέγεται πως «χτίζει» συμμαχίες, «ψήνει» συναδέλφους του κι ετοιμάζει από τώρα τις «εφεδρείες» αν χρειαστούν. Οι δεξαμενές είναι τρεις:
◆ Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
◆ Οι ανεξάρτητοι βουλευτές «δεξιού» προφίλ – τα λεγόμενα «ορφανά».
◆ Τέλος, στη Ν.Δ. παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις και στη Χρυσή Αυγή με την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή και τη διαγραφή ενός ακόμη. Οι πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί και τρίτος βουλευτής...
Αντίθετα με την πλευρά του Β. Πολύδωρα και της Νέας Μέρας, που έχει δύο βουλευτές, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή επαφή. Άλλωστε η «ρήξη» με τη Ν.Δ. έγινε πολύ πρόσφατα.
Στη Συγγρού εκτιμούν πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι «αρκετά ευάλωτοι» και ότι από τη δική τους δεξαμενή μπορούν να «ψαρέψουν» βουλευτές. Άλλωστε υπάρχουν κάποιοι στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που θα έβλεπαν με καλό μάτι τη μεταπήδησή τους κάποια στιγμή στη Ν.Δ., αν τα ποσοστά του κόμματος παρουσιάσουν κάμψη στις δημοσκοπήσεις και υπάρξει κίνδυνος μη επανεκλογής τους στις περιφέρειές τους. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές εσωτερικές προστριβές και έριδες για ρόλους και «αξιώματα» τα οποία κατά καιρούς έχουν τραυματίσει τη συνοχή της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.
Οι χειρισμοί, ωστόσο, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κρύβουν «κινδύνους» και «παγίδες», από τη στιγμή μάλιστα που βουλευτές της «θολώνουν» τα νερά προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες... αποχωρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταγγελία του Δ. Κουκούτση ότι του προσφέρθηκαν 500.000 ευρώ για να ανεξαρτητοποιηθεί. Γιατί; Διότι, όπως είπε, θεωρήθηκε «αδύναμος κρίκος» επειδή ήταν οργανωμένος στη Ν.Δ. Κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας υποστήριξε, μάλιστα, ότι «μέντοράς» του είναι ο Αντώνης Σαμαράς και πως ο ίδιος έχει τραβήξει στο παρελθόν μία φωτογραφία με τον Πάνο Καμμένο και τον σημερινό πρωθυπουργό σε ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ στην Καλαμάτα πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον.

Δυσκολίες
Θα μπορούσε όμως να υπάρξει στήριξη από τα... αριστερά της Ν.Δ.; Εκεί βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Δύσκολο, όχι όμως απίθανο...
Η συζήτηση αυτή θα αρχίσει όσο θα πλησιάζουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι στη Ν.Δ. επισημαίνουν πως αμέσως μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν τα κατάλληλα «ανοίγματα». Προς την κατεύθυνση αυτή υπήρχαν δημοσιεύματα που τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος πάντως διέψευσε κατηγορηματικά ότι του έγινε σχετική πρόταση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το... εύρος της πλειοψηφίας δεν αποκλείεται εν τέλει να γίνει «ακορντεόν» καθώς, στην περίπτωση που προφυλακιστούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τότε θα έχουμε μία Βουλή με 282 βουλευτές. Συνεπώς για την κυβέρνηση η πλειοψηφία (για πρακτικούς λόγους ψήφισης των νομοσχεδίων) θα χαμηλώσει στους 142! Σε κάθε περίπτωση η Συγγρού θα συνεχίσει να ψάχνεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: