Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Ποιοι θα πληρώσουν τη φορολογική μεταρρύθμιση
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχος και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης με τη φορολογική μεταρρύθμιση στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων ή η καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. «Έχουμε ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

1. Φοροαπαλλαγές: Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.
2. Φορολογική κλίμακα. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000- 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια περιλαμβάνονται πολλά
κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα σήμερα φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8 % θα καταβάλλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο
πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο τελευταίος θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
3. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα (όπως ισχύει σήμερα) αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές. Εφόσον προκριθεί αυτή η λύση πιθανόν, η εξίσωση των συντελεστών θα γίνει προς τα πάνω τουλάχιστον για τα εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και από ακίνητα, για τα οποία σήμερα οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 11% και του 13%, αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: