Στην αρχή της δεκαετίας του 1960, και ενώ ολόκληρη η Ευρώπη βρισκόταν σε µια συνεχή τροχιά ανάπτυξης και εκσυγχρονισµού, στην Ελλάδα δεν είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν την οµαλή, απρόσκοπτη και έντιµη διαδικασία των εκλογών.
Η αρχή του κακού των τραγικών γεγονότων που έλαβανχώρα σε αυτή τη µοιραία για τον τόπο δεκαετία ξεκινά από τις εκλογές του 1960 και τη σφοδρή αναµέτρηση των δύο κυρίαρχων πολιτικών δυνάµεων, της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ), που εξέφραζε ίσως την πιο καθυστερηµένη και αντιδραστική Δεξιά της Ευρώπης, της οποίας ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραµανλής, και της Ενώσεως Κέντρου (Ε.Κ.) υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Το πολιτικό σκηνικό της εποχής συµπλήρωνε η Ενιαία Δηµοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στην ΕΔΑ είχε ενσωµατωθεί το ΚΚΕ, που λόγω του Εµφυλίου είχε τεθεί εκτός νόµου.
Οι πρώτες εκλογές της δεκαετίας έγιναν το 1961,
και ανέδειξαν νικητή το κόµµα της ΕΡΕ. Ωστόσο η
Ένας από τους ικανότερους ρήτορες που αναδείχτηκαν στην εποχή του ανενδότου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο βουλευτής των Χανίων άδραξε την ευκαιρία να αναδειχτεί στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων επιδεικνύοντας, είναι η αλήθεια, ξεχωριστές ικανότητες. Ένα επίσης µεγάλο πλεονέκτηµα που είχε ήταν η ηλικία του, µια και σε ένα κόµµα γερόντων εκείνος σε ηλικία 43 ετών φάνταζε νεότατος.
Ο Μητσοτάκης δεν έκρυβε τις φιλοδοξίες του, οι οποίες ωστόσο τον πρόδωσαν τελικά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγµατα, στιγµατίζοντας για πάντα την πολιτική του καριέρα. Ο Ανένδοτος του κόµµατος της Ενώσεως Κέντρου, έχοντας σαν έναν από τους πρωταγωνιστές του τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε αποτέλεσµα τη σφοδρή σύγκρουση µε τα Ανάκτορα. Βασικό αίτηµα υπήρξε η αποµάκρυνση του Κ. Καραµανλή και η αποκατάσταση της δηµοκρατικής νοµιµότητας µέσα από τη διεξαγωγή ανόθευτων εκλογών.
Τελικά ο Ανένδοτος δικαιώθηκε το φθινόπωρο του 1963 µε την εκλογική νίκη του Κέντρου στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν. Συγκεκριµένα οι εκλογές έγιναν στις 3 Νοεµβρίου 1963 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σ. Μαυροµιχάλη. Για να αποφευχθούν φαινόµενα νοθείας, οι εκλογές δεν γίνονται σύµφωνα µε τους κατοχικούς εκλογικούς καταλόγους του 1940, αλλά σύµφωνα µε την τελευταία απογραφή του 1961. Η κυβέρνηση µειοψηφίας του Γεωργίου Παπανδρέου, όπως προέκυψε από το αποτέλεσµα, προσέφυγε εκ νέου σε εκλογές στις 16 Φεβρουαρίου του 1964, τις οποίες διεξήγαγε υπηρεσιακή κυβέρνηση µε επικεφαλής τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Το αποτέλεσµα των νέων εκλογών υπήρξε σαρωτικό για την Ένωση Κέντρου, η οποία έλαβε ένα από τα µεγαλύτερα ποσοστά (52,72%) που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηµατισµός. Αυτές οι εκλογές ήταν και οι τελευταίες που διεξήχθησαν πριν από την επιβολή της καταστροφικής δικτατορίας στην Ελλάδα.
Σχέσεις Καραμανλή - Ανακτόρων
Στο µεταξύ ας παρακολουθήσουµε µερικές εξελίξεις των εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου του 1964. Ήταν γνωστό ότι τον Καραµανλή τον επέβαλε ο βασιλιάς Παύλος µετά τον θάνατο του στρατάρχη Παπάγου, προέδρου του Ελληνικού Συναγερµού. Ο Καραµανλής είχε διαφωνήσει έντονα µε την απόφαση του βασιλιά Παύλου να πραγµατοποιήσει επίσηµο ταξίδι στη Βρετανία. Ο Καραµανλής πρόβαλε τον φόβο να αποδοκιµαστούν οι βασιλείς από τους εκεί διαµένοντες Έλληνες κοµµουνιστές, οι οποίοι ήδη πρόσφατα είχαν αποδοκιµάσει άγρια τη Φρειδερίκη σε ιδιωτική της επίσκεψη στο Λονδίνο. Η διαφωνία αυτή κατέληξε στο να παραιτηθεί ο Καραµανλής και να φύγει στη Γαλλία. Ωστόσο στο βάθος αυτής της διαφωνίας, που εξελίχθηκε σε εχθρότητα, κρύβεται η δολοφονία του Λαμπράκη στις 27 Μαΐου 1963 και η δράση του χυδαίου παρακράτους.
Η συνέχεια…
Και ενώ η ΕΡΕ δυσανασχετεί ανοιχτά με τον Παύλο κατηγορώντας τον ότι άνοιξε την πόρτα της εξουσίας στον Παπανδρέου με το να συναινέσει στη διενέργεια νέων επαναληπτικών εκλογών, οι εξελίξεις υπήρξαν ανατρεπτικές. Ο Καραμανλής είχε αποσυρθεί από την πολιτική, κατά δήλωσή του, και τη θέση του στην κυβέρνηση κατέλαβε ο Παναγιώτης Πιπινέλης, ο πολιτικός άνδρας που τέσσερα χρόνια αργότερα θα υπηρετήσει τη χούντα ως υπουργός των Εξωτερικών του άθλιου καθεστώτος. Εκείνη την περίοδο, μετά την ανάληψη της εξουσίας με συντριπτική πλειοψηφία, πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και στον θρόνο ανέρχεται ο γιος του Κωνσταντίνος σε ηλικία μόλις 24 χρόνων.
Στην αρχή οι σχέσεις του Γέρου της Δημοκρατίας με τον νεανία βασιλιά ήταν καλές, ωστόσο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα φτάσουν σε οριακό σημείο τέτοιο, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην αποφράδα μέρα της 21ης Απριλίου. Παρά την ευρεία εκλογική νίκη και την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Ένωση Κέντρου συγκλονιζόταν από εσωτερικές έριδες και ανταγωνισμούς. Τίποτα δεν έδειχνε ότι επρόκειτο για έναν συμπαγή κυβερνητικό σχηματισμό. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ενέπνεε σιγουριά και η θέση της φαινόταν και ήταν επισφαλής, πράγμα που τελικά αποδείχτηκε και υπήρξε μοιραίο για τον τόπο.
Τις εύθραυστες ισορροπίες της κυβέρνησης έβαλε σε δοκιμασία μια πρόταση της ΕΔΑ, που ζητούσε την παραπομπή του Καραμανλή και διαφόρων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΕΡΕ. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση απορρίφτηκε με το σκεπτικό της παραγραφής – ένα διαχρονικό σκεπτικό της πολιτικής ιστορίας του τόπου, καθώς φαίνεται –, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα.
Ωστόσο τα πράγματα πήραν μορφή χιονοστιβάδας όταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που στο μεταξύ είχε διαδεχτεί τον Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση των οπαδών του στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 1965, ανακοίνωσε λίγο - πολύ την επικείμενη αποστασία δημόσια, δηλώνοντας ότι η ΕΡΕ θα υποστηρίξει στη Βουλή μια κυβέρνηση που θα προερχόταν από μέλη της κυβέρνησης, τα οποία θα εγκατέλειπαν το κόμμα τους.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 του ίδιου μήνα, ο Παπανδρέου θα απαντήσει με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Τέσσερα αυτοκίνητα της ΕΙΡ, του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, θα σταθμεύσουν στο προαύλιο της Βουλής πάνω ακριβώς από τα ανθοπωλεία. Προκαλείται αμέσως το έντονο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, οι οποίοι συρρέουν στη Βουλή προκειμένου να μάθουν τι συμβαίνει. Πρόκειται για την πρώτη ίσως απευθείας μετάδοση συνεδρίασης της Βουλής από ραδιοφώνου. Εκεί, σε απευθείας μετάδοση ο Παπανδρέου αποκαλύπτει ότι διέθετε πλέον αποδείξεις για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961. Ο Παπανδρέου μίλησε έξω από τα δόντια σχετικά με το «Σχέδιο Περικλής» του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη βία και τη νοθεία των εκλογών του 1961. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια να αντιδράσει, σηκώθηκε στα έδρανα και δήλωσε ότι σε απάντηση του Ανένδοτου Αγώνα θα κηρύξει και αυτός τον «υπέρτατον αγώνα», για να λάβει την άμεση και αποστομωτική απάντηση του Γέρου: «Ένα έχω να είπω εις τον αρχηγό της ΕΡΕ: Αποφεύγετε τας απομιμήσεις!».
Η συνέχεια αυτής της ιστορίας ήρθε από τη Λάρισα και την εκεί ημερήσια εφημερίδα ενός πολιτευτή της ΕΡΕ, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο «Ημερήσιος Κήρυξ» στο τεύχος της 18ης Μαΐου 1965 δημοσίευσε μια είδηση που μιλούσε για μια συνωμοσία στον ελληνικό στρατό. Ήταν η αρχή της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ, που είχε σαν θλιβερή συνέπεια να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Το δημοσίευμα μιλούσε για «ανατροπή του πολιτεύματος». Σύντομα η «συνωμοσία» απέκτησε πρόσωπο, φωτογραφίζοντας τον γιο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Η πολιτική οξύτητα βρήκε τον κατάλληλο διαχειριστή της, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τα υπόλοιπα συνθέτουν την πολύ γνωστή και απεχθή ιστορία της Αποστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου