Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

“Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ”

Άρθρο στο “The Socialist” του Γιώργου Μπουλμπασάκου

Διευθυντή  Πνευμονολογικής Κλινικής ‘Ευαγγελισμού’’

Στη χώρα μας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προσφέρει καθολική πρόσβαση και στηρίζεται τόσο στη φορολογία, όσο και στην ασφάλιση, ενώ υπάρχει και μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικής δαπάνης.Το ΕΣΥ, όλα τα χρόνια του Μνημονίου μέχρι σήμερα υποχρηματοδοτείται, είναι υποστελεχωμένο, είναι γερασμένο και με πολλούς ανορθολογισμούς. Έχει εγγενείς αδυναμίες, με μεγαλύτερη αυτή της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρότι λειτουργούν 201 Κέντρα Υγείας, 200 πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ (ΠΕΑΥ), 1487 Περιφερειακά Ιατρεία στις Αγροτικές περιοχές και 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε αστικές περιοχές, Δημοτικά Ιατρεία, απέχουμε πολύ από τονα έχουμε πρόληψη και προαγωγή Υγείας όπως κάθε πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας οφείλει να παρέχει.Όλα αυτές οι πρωτοβάθμιες δομές ,εχουν διαφορετική φιλοσοφία μεταξύ τους και απέχουν από την βασική ιδέα πού είχε ο ιδρυτικός νόμος του Ε.Σ.Υ.Μετά τα αγροτικά κέντρα υγείας θα ακολουθούσαν τα αστικά κέντρα υγείας.Δυστυχώς μία σειρά από λόγους και ορισμένοι έχουν να κάνουν με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους λόγους, το ΕΣΥ έδειξε ανθεκτικότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Κάλυψε γρήγορα τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στις κλίνες ΜΕΘ, έστω με προσωρινό τρόπο, που πλέον έγινε κατανοητό ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. σε μόνιμη βάση. Το ΕΣΥ διαθέτει οργανωτική δικτύωση με τοπικά Νοσοκομεία, Νομαρχιακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και υπάρχουν και οι μεγάλες Μονάδες Υγείας της πρωτεύουσας.


Έχει υψηλού επιπέδου ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με μεταπτυχιακές σπουδές και μετεκπαίδευση σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα Υγείας.

Με ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης, κατόρθωσε γρήγορα να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παρότι δεν υπήρχε κεντρικός σαφής σχεδιασμός.Η γρήγορη επιβολή περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση έδρασε καταλυτικά και μας έδωσε πολύτιμο χρόνο.Τ ο δράμα της Ιταλίας που καθημερινά παιζόταν στις οθόνες μας, μας κινητοποίησε και συνειδητοποιήθηκε η μεγάλη απειλή. Σημαντικός υπήρξε και ο ρόλος της Επιτροπής υπό τον κ.Τσιόδρα που με αμεσότητα, ενσυναίσθηση και τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

  Δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας και απέτρεψε φαινόμενα πανικού.Έγιναν γρήγορα ορισμένες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες κάλυψαν μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα,παρότι υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.Φυσικά, καθοριστικό λόγο για να αντέξει το Σύστημα Υγείας, έπαιξε η πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.Οι πολίτες συμμορφώθηκαν και τήρησαν το «Μένουμε Σπίτι».

Στο δεύτερο κύμα η κυβέρνηση αγνόησε σε αρκετές περιπτώσεις τις συστάσεις των ειδικών, υπαναχώρησε σε πιέσεις και έλαβε αντιφατικές αποφάσεις.Φυσικά αυτά ίσχυσαν στην διαχείρηση του πρώτου κύματος.

Γνωρίζουμε πλέον ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά συγχρόνως έχουν μεγάλες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι εάν έπρεπε να γίνει lockdown. Το σημαντικό είναι  ποιες δεσμεύσεις και συμφέροντα εμπόδισαν την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί  την ανάπαυλα του καλοκαιριού για να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να κινητοποιήσει τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, να διορθώσει προβλήματα στα Μέσα Μεταφοράς και στα Σχολεία.

Δεν είχε σχέδιο για την καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υγείας και ουσιαστικά αποδέχτηκε τις προτάσεις του.

Αυτές όμως εξηπηρετούσαν στενά συντεχνιακά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Μέχρι σήμερα άλλωστε το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι στο 5% και μάλιστα με πλουσιοπάροχη αποζημίωση.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πλήθος προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο σκέλος πού αφορούσε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.Παρεμβαίνοντας για την άρση του lockdown επισήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. 

Συγχρόνως συμμετέχει ενεργά για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος πού ουσιαστικά θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας.

Η μεγάλη συνεισφορά του Κινήματος όμως είναι, η κατάθεση της πρότασής του στις 3 τού Σεπτέβρη 2020 στο Ζάππειο για το μέλλον και την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έτσι τιμήσαμε τούς πρωτεργάτες της μεγάλης μεταρρύθμισης.

 

Είναι χρέος της Δημοκρατικής Παράταξης και του Κινήματος Αλλαγής να πρωτοστατήσουμε στην αναγέννηση του. Σε  ένα κοινωνικό συμβόλαιο που σπάει τις ανισότητες. Σε μία διαγενεακή παρακαταθήκη για τους νεότερους.

Επενδύοντας στη δημόσια υγεία θα εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα γίνει πιο ασφαλής και πιό βιώσιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: