Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στη χώρα στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς 2020, που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19.

To success story της κυβέρνησης ανατρέπεται από τα ψυχρά δεδομένα που αφορούν την πλεονάζουσα θνησιμότητα, δηλαδή τους περισσότερους από τους αναμενόμενους θανάτους σε σχέση με περασμένα έτη. Κι ενώ θα ανέμενε κανείς ότι οι επιπλέον θάνατοι εν καιρώ πανδημίας αφορούν τον ιό της πανδημίας -αυτός είναι ο κανόνας παγκοσμίως για τoν κορονοϊό- η χώρα μας ξεχωρίζει, αφού μετράει περισσότερες παράπλευρες απώλειες -θανάτους από άλλα νοσήματα- που οφείλονται ξεκάθαρα στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα ιδιότυπο lockdown για πάσα άλλη νόσο.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, κατά την περίοδο 22 Φεβρουαρίου-31 Δεκεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 8.405 θάνατοι περισσότεροι από τους αναμενόμενους βάσει του μέσου όρου των θανάτων της πενταετίας 2015-2019 - αύξηση 8,4% σε σχέση με τους αναμενόμενους βάσει των προ πανδημίας τάσεων.

Σχεδόν οι μισοί (3.799 θάνατοι,

το 45,2% των πλεοναζόντων θανάτων του 2020) δεν μπορεί να αποδοθούν στην COVID-19 ή σε αδιάγνωστους θανάτους από αυτήν, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους έλαβε χώρα μεταξύ των πρώτων δύο επιδημικών κυμάτων, όταν τα επίπεδα διασποράς του SASR-CoV-2 στην κοινότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Το ποσοστό αυτό (45,2%), σύμφωνα με τους καθηγητές, είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κυμαίνεται στο 20%.

Πηγή: Ντάνι Βέργου - "ΕφΣυν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: