Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΙΤΕΑΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας

Η ανακοίνωση της Λιμενικής Επιτροπής του ΛΤΝΦ για το παραπάνω θέμα έδωσε αφορμή για αρκετά σχόλια και πολλά ερωτήματα μεταξύ των συμπολιτών που διάβασαν την ανακοίνωση. Για παράδειγμα, σε κάποιο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι ο συγκεκριμένος επιβατικός σταθμός θα κατασκευαστεί στην περιοχή εμπρός από το ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ. Η αναφορά ήταν η ακόλουθη : «Η θέση όπου θα κατασκευασθεί το 350 τ.μ. εμβαδού κτήριο, είναι ο χώρος νοτίως του ξενοδοχείου "Γαλήνη", ανάμεσα από το παλαιό Λιμενοφυλάκιο και τον χώρο όπου τα τραπεζοκαθίσματα του "Καφέ-Μώλος". (Απόφαση 67/2-4-2021 της Λιμ. Επιτροπής  ΑΔΑ : ΩΚΧΟΟΡ0Θ-ΠΡΓ).

Πολλοί, θεωρώντας αυτή την αναφορά σαν ακριβή, προχώρησαν σε σχόλια, προσθέτοντας μάλιστα και εναλλακτικές λύσεις. Διαβάζοντας όμως την συγκεκριμένη απόφαση, που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ,

βλέπει κάποιος ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, η απόφαση λέει :

«Ως βέλτιστη θέση εγκατάστασης της ανωτέρω υποδομής επιλέχτηκε το ΒΔ άκρο του διευρυμένο τμήματος του προβλήτα, σύμφωνα με τη συνημμένη αεροφωτογραφία από το Google Earth, με τα παρακάτω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Διοίκησης του ΛΤΝ Φωκίδας και ων εμπλεκόμενων φορέων 1. Είναι εντός των ορίων της οριοθετημένης Λιμενικής Εγκατάστασης 2. Η μόνιμη περίφραξη του κτιρίου Schengen και του χώρου διασύνδεσης λέμβων από Κ/Ζ ή Θαλαμηγών σκαφών δεν εμποδίζει τη λειτουργία του υπόλοιπου λιμένα 3. Η 16ωρη καθημερινή (0600-2200) λειτουργία του ΣΣΔ δεν εμποδίζει τη λειτουργία του λιμένα είτε για εξυπηρέτηση Intra Schengen K/Z είτε φορτηγών πλοίων».

Πως «το ΒΔ άκρο του διευρυμένου τμήματος του προβλήτα» έγινε  «ο χώρος νοτίως του ξενοδοχείου "Γαλήνη", ανάμεσα από το παλαιό Λιμενοφυλάκιο και τον χώρο όπου τα τραπεζοκαθίσματα του "Καφέ-Μώλος", είναι ερευνητέο. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι στην  ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει η αεροφωτογραφία που αναφέρει η απόφαση και που είναι η παρακάτω :

χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η περιγραφή του σημείου κατασκευής του επιβατικού σταθμού δεν ήταν αρκετή, ώστε να μην υπάρξει παρανόηση.

Επειδή όμως τελικά παρανόηση υπήρξε, εκείνο που εγώ πιστεύω είναι ότι οι ανακοινώσεις των επίσημων φορέων πρέπει να διατυπώνονται με τρόπο που να τις κατανοεί και ο πλέον απλός πολίτης και όχι να χρειάζεται να ανατρέχει σε διαδίκτυα, σε ΔΙΑΥΓΕΙΕΣ και άλλες πηγές πληροφόρησης, με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος.

Επί της ουσίας και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να κινείται σε θετική κατεύθυνση , εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα του να είναι η Ιτέα Πύλη Εισόδου ΣΕΓΚΕΝ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: