Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΕΣΠΕΣ: «ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΖΑΕΦ

Ουσιαστικό κάλεσμα για μία πιο στενή και σταθερή συνεργασία ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα η Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καταρρίπτοντας για άλλη μία φορά τον «μύθο» που είχε «χτίσει» ότι στέκεται απέναντι στη συγκεκριμένη Συμφωνία και θα την τροποποιήσει.

Δεν πρέπει κανείς Έλληνας να ξεχνά ότι η αντίθεση στη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων υπήρξε βασικότατο αντιπολιτευτικό αφήγημα για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, με το οποίο πορεύτηκε έως και τις εκλογές του 2019…

Ωστόσο, και σήμερα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μάλιστα με κοινή τους ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε «η ελληνική στήριξη(!) στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμμετοχής σας στο Οικονομικό Forum των Δελφών. Χαιρόμαστε που βρίσκεστε εδώ, εσείς και η αντιπροσωπεία σας.

Η σημερινή συνάντηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, ειδικά στην ενέργεια, όπου πολλά και ενδιαφέροντα έργα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Ασφαλώς θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ. Προσβλέπω λοιπόν, όπως πάντα, σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα.

Ζάεφ: Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, μέλη της Κυβέρνησης, είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα, με αφορμή το Forum των Δελφών.

Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε για τις στενότερες οικονομικές σχέσεις και τη συνεργασία μας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα 200 χρόνια, τους δύο αιώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδας, δύο αιώνες από τη συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ κατά τους εορτασμούς των 200 χρόνων και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον οικονομικό τομέα, γιατί όντως έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας. Από κοινού με την ομάδα σας εργαζόμαστε ενδελεχώς -θα σας ενημερώσω για τις θέσεις μας- καθώς υπάρχουν πολλά θετικά δεδομένα τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Πηγή: newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: