Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΟΟΥΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!

Οι ημερήσιες αποζημιώσεις, καθώς και τα κόστη για εισιτήρια και διανυκτερεύσεις, των "συμβούλων" του τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα εντόκως, αναφέρει σε δημοσίευμα του "Βήμα της Κυριακής".
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες, τα χρήματα που αποφασίστηκε για να δοθούν για τις ημερήσιες αποζημιώσεις, τις διανυκτερεύσεις, τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια των ιδιωτών συμβούλων, μπορούν να θεωρηθούν "αχρεωστήτως καταβληθέντα".
Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του υπουργείου, σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, καθ’ ότι οι άτυποι ιδιώτες σύμβουλοι δεν έχουν συμβατική σχέση- έστω και άμισθη- με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα "οφείλουν να επιστραφούν εντόκως" και μάλιστα με επιτόκιο 6%.
Ποιοι είναι οι "συνεργάτες" που παίρνουν χρήματα
Στη "Διαύγεια" έχουν εκδοθεί 21 αποφάσεις- οι περισσότερες από τον Γιάνη Βαρουφάκη,

και μερικές από τον νυν ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο- οι οποίες αθροιστικά δίνουν αποζημιώσεις για 120 ημέρες απασχόλησης, 69 διανυκτερεύσεις και αριθμό αεροπορικών και σιδηροδρομικών εισιτηρίων, σε έξι άτυπους συμβούλους.

Εξ αυτών οι πέντε είναι αλλοδαποί, με μόνη ελληνική παρουσία αυτή της Έλενας Παναρίτη.

Οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν τον Γκλεν Κιμ- εννέα στον αριθμό- και σύμφωνα με αυτές έχει να λαμβάνει αποζημίωση για 32 ημέρες, 24 διανυκτερεύσεις καθώς και για αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια.

Για τον Κιμ Μπράιαν Γιουγιάν υπάρχουν έξι αποφάσεις, για την καταβολή αποζημίωσης για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια. Τρεις είναι οι αποφάσεις που αφορούν τον Κολομβιανό, Ντάνιλε Μούνβαρ, για 38 ημέρες απασχόλησης, επτά διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.

Για την Έλενα Παναρίτη έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις και αφορούν αποζημίωση για 14 ημέρες, 12 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.

Μια απόφαση υπάρχει για τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που τον αποζημιώνει για επτά ημέρες απασχόλησης, έξι διανυκτερεύσεις και εισιτήρια. Τέλος για τον Ιρανό, Σαμπαγιατί Σόρος, υπάρχει μια απόφαση για δύο ημέρες αποζημίωσης και μια διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τον νόμο, προκειμένου να έχουν ισχύ οι συγκεκριμένες δαπάνες απαιτείται η ένταξη των ιδιωτών άτυπων συνεργατών του ΥΠΟΙΚ, στο οργανόγραμμα του υπουργικού γραφείου και η δημοσίευση των ονομάτων τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που όμως δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με κορυφαίο νομικό, εφόσον αυτή η σχέση πάσχει, πάσχουν και οι εγκριτικές αποφάσεις για την αποζημίωση τους και αυτό συμπαρασύρει σε ακυρότητα κάθε σχετική πράξη και καθιστά τα χρήματα απαιτητά και μάλιστα εντόκως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: