Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΑΠΛΩΝΑΝ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου του 1974 έγινε η δεύτερη εισβολή από τους Τούρκους. Μέσα σε μόνο 2 μέρες ο Αττίλας κατέλαβε τα τρία τέταρτα της επαρχίας της Αμμόχωστου. Στις 16 Αυγούστου του 1974 ο τούρκικός στρατός βρέθηκε μέσα στην πόλη της Αμμόχωστου και χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση την κατέλαβε. Οι Έλληνες κάτοικοι της την είχαν εγκαταλείψει με τους πρώτους βομβαρδισμούς από την τούρκικη αεροπορία.
Η πόλη αποκλείστηκε από τα τουρκικά στρατεύματα αμέσως μετά την κατάληψη της και σε κανένα δεν επιτρεπόταν η είσοδος ούτε ακόμα σε δημοσιογράφους, καθώς σε αντίθεση με άλλα τουρκοκρατούμενα μέρη της Kύπρου, έχει κλείσει την περιοχή με συρματοπλέγματα. Η τούρκικη εισβολή μετέτρεψε την Αμμόχωστο σε πόλη φάντασμα .Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε ένας Σουηδός δημοσιογράφος ο οποίος επισκέφθηκε την Αμμόχωστο το 1977, 3χρόνια μετά την εισβολή. H τουρκική εισβολή του 1974 βρήκε την Αμμόχωστο μια πόλη επιτυχημένη σ' όλους τους τομείς.
Απώλεια πλουτοπαραγωγικών πόρων συνεπεία της τουρκικής εισβολής
70% του συνόλου της παραγωγής
65% των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων
87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων
83% της διακίνησης εμπορευμάτων λόγω κατάληψης
του λιμανιού της Αμμοχώστου
56% της εξόρυξης μεταλλευμάτων
41% των κτηνοτροφικών μονάδων
48% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
46% της βιομηχανικής παραγωγής
20% των κρατικών δασών καταστράφηκαν
36,2% σπιτιών και υποστατικών
38,3 των σχολικών κτιρίων
Στοιχεία από την Ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Συμπληρώνονται  41 χρόνια από τις 14 Αυγούστου του 1974, ημέρα κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, ο τουρκικός στρατός προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου.

Ο κυπριακός πολιτικός κόσμος, καθώς και οργανώσεις της χώρας, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το έγκλημα και τονίζουν ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους απέναντι στην Τουρκία,

και να απαιτήσουν τη συμμόρφωσή της με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: