Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΣΑΝ ΘΗΡΙΟ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την ημέρα που αποχώρησε από την προεδρία του Κινήματος, ο πρώην αρχηγός νιώθει να ασφυκτιά. Και αυτό διότι ενώ βλέπει να δικαιώνεται για τα όσα έλεγε η δημοφιλία του είναι εξαιρετικά χαμηλή, κάτι που αναμφίβολα τον πληγώνει.
Όπως λένε και συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, ο ίδιος δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ούτε βήμα πίσω. Γι’ αυτό έχει επιδοθεί μετά μανίας θα λέγαμε σε αρθογραφία, όπου δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τι έλεγε για το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Πάντως από την ημέρα που εξελέγη η Φώφη Γεννηματά ο Ευ. Βενιζέλος είναι σε περίσκεψη. Έχει περιορίσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή,
ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει κάποιες συνεντεύξεις αλλά μέχρι εκεί. Συνεργάτες του τον παρουσιάζουν ως έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει ηρεμήσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που είχε ως πρόεδρος κόμματος, ωστόσο παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται στη χώρα εμφανίζεται ως «θηρίο στο κλουβί» καθώς δεν μπορεί να κάνει πολλά.
Ο Ευ. Βενιζέλος ουσιαστικά παρακολουθεί τον πρωθυπουργό να βαδίζει χωρίς αντίπαλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην οποία κυριαρχεί παρά τα συνεχόμενα λάθη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως η κατάσταση για τη χώρα θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση βαδίζει στο άγνωστο, ενώ πιστεύει πως θα συνεχιστούν οι αποκαλύψεις για το σχέδιο Τσίπρα-Βαρουφάκη που ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έτσι, θεωρεί πως το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα τα οποία ούτε καν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει τη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου είχε χαρακτηρίσει το email Χαρδούβελη ως παιδική εκδρομή μπροστά στο 3ο μνημόνιο Τσιπρα. Και βέβαια μέσω της συνέντευξης θα ζητήσει να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Η επόμενη ημέρα
Πριν από λίγες ημέρες ο Μιχάλης Καρχιμάκης, από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Ευ. Βενιζέλου, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλησε να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι τον τίτλο «Ελιά» τον έχει κατοχυρώσει ο Ευ. Βενιζέλος στο όνομα του.
Η αλήθεια είναι πως ο κ. Βενιζέλος σε όλους τους συνομιλητές του τονίζει την ελπίδα του, πως έρχεται το τέλος του λαϊκισμού και ακριβώς εκεί εστιάζει τη μελλοντική επιστροφή σε κεντρικό ρόλο. Υπάρχουν πάρα πολλοί που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς οι οποίοι έχουν καθημερινές επαφές με τον Βενιζέλο από τον οποίο ζητούν να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ενωθεί ο χώρος. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως όποια κίνηση πρέπει να γίνει με προοπτική εξουσίας και κυρίως πάνω σε ένα πρόγραμμα κυβερνησιμότητας της χώρας.
Εξάλλου ήταν εκ των υπέρμαχων της συγκρότησης ενός μετώπου υπεράσπισης, όχι μόνο της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας αφού κατέστη σαφές ότι ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να υλοποιήσει ένα σχέδιο αποχώρησης από την ευρωζώνη μέσα από την επιβολή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. «Η αντιπολίτευση έχει βαρύ καθήκον», τονίζει ο κ. Βενιζέλος, «και πρέπει να πάψει να είναι μικρότερη των περιστάσεων».
Το σχέδιο, βέβαια που είχε εκπονήσει μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά (με τον οποίο έχουν συχνές επαφές) φαίνεται ότι δεν προχωρά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν, όπως η οικογένεια Μητσοτάκη, εν τούτοις οι αρχηγοί των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Γεννηματά ούτε καν που θέλουν να το ακούσουν.
Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι ο συνασπισμός κομμάτων μπορεί να προσφέρει το μπόνους των 50 εδρών, όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο. Ανάμεσα στους σταθερότερους υπερμάχους του «Μετώπου» ξεχωρίζει και ο Ν. Μπίστης, συμμαθητής του κ. Σαμαρά από το Κολλέγιο Αθηνών και από τους υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου στις περισσότερες εκλογικές μάχες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δεν βγαίνουν τα κουκιά
Το όλο εγχείρημα φοβίζει και τα τρία ευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι η συγκρότηση «Μετώπου» δεν θα αθροίσει τα ποσοστά των κομμάτων τους. Πιστεύουν αντίθετα πως θα σημειωθούν διαρροές που ενδεχομένως θα καρπωθεί κάποιο νέο κόμμα με αποτέλεσμα μια πιθανή ήττα του «Μετώπου» να δημιουργήσει συνθήκες ηγεμονίας για τον νυν πρωθυπουργό.
Την άποψη ότι «τα ποσοστά των τριών κομμάτων δεν αθροίζονται», με αποτέλεσμα η νίκη να μην είναι εγγυημένη, υποστηρίζουν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Καραμανλής. «Μα όσοι μιλούν για Ευρωπαϊκό Μέτωπο δεν κατάλαβαν τίποτε από το δημοψήφισμα;» ρωτάει με νόημα ο Κ. Λαλιώτης υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενωμένες σημείωσαν στις 5 Ιουλίου μια πανηγυρική ήττα. «Το Μέτωπο είναι μια ωραία ιδέα, που όμως δεν είναι συμβατή με την πραγματική ζωή» εκτιμά μελαγχολικά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης. «Μια συμφωνία τριών κομμάτων για τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι πρακτικώς ανέφικτη» προεξοφλεί η κ. Μπακογιάννη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξηγεί ότι ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρει το bonus των 50 εδρών σε συνασπισμούς χωρίς να έχει προηγηθεί η αυτοδιάλυση των κομμάτων τους. Παράλληλα επισημαίνει ότι η αυτοδιάλυση είναι σχεδόν ανέφικτη νομικά, ιδίως όταν αφορά κόμματα υπερχρεωμένα.
Όλα αυτά μάλλον δίνουν το δικαίωμα στον Ευ. Βενιζέλο να περιμένει τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα του. Γι’ αυτό και κάποιοι εκ των συνεργατών του λένε με νόημα πως «η Ελιά αντέχει στις κακουχίες και ότι είναι ευλογημένο φυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: