Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Από το βήμα εκδήλωσης της Young Presidents’ Organization, ο πρόεδρος της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει διάφορες αντιξόοητες, κάνοντας λόγο για πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με την άνοδο του λαϊκισμού και της αντιευρωπαϊκής ρητορικής, την προσφυγική κρίση, το Brexit και τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, δηλαδή την υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
Προσθήκη λεζάντας
Όπως επισήμανε, απαιτούνται δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε για να βελτιωθεί το αναπτυξιακό δυναμικό και για να θωρακιστεί η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη, απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενθαρρύνουν την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σε διαφόρους τομείς και προσελκύοντας νέες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.
Επιπλέον, τόνισε πως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,
και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι, είναι εφικτή η μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εξής σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εφόσον συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της φορολογίας και την απελευθέρωση πόρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους οικονομικά και κοινωνικά εφικτούς, υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: