Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗ! ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ «ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ» ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ «ΑΝΤΕΧΕΙ»

«ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΤOΣΟ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

Πολλά λέγονται τις τελευταίες μέρες για τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δημοσκοπικό comeback.
Μάλιστα, πασοκογενή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν να… κρατήσουν Θερμοπύλες με το επιχείρημα ότι τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία είναι… μια χαρά σε σχέση με όσα έχουν γίνει και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, προσπαθούν να αντιπαραβάλλουν την… αντοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Είναι όμως έτσι; Πώς ήταν τα ποιοτικά στοιχεία και η πρόθεση ψήφου σε αντίστοιχά χρονικά διαστήματα προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ανατρέξαμε σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας,
(MARC) σε μια αντίστοιχη χρονική περίοδο διακυβέρνησης (δηλαδή στην ολοκλήρωση περίπου του πρώτου 18μήνου).
Μόνο, που ως μέτρο σύγκρισης λάβαμε την πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την οποία τουλάχιστον μπορούν όλοι να συμφωνήσουν ότι αντιμετώπισε την μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική πίεση.
Tα ευρήματα λοιπόν μάλλον θα εκπλήξουν τους θιασώτες της άποψης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει».
Ας δούμε τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MARC σε μια κάρτα που αποτυπώνει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μόλις το 17,5% έχει κάποια θετική άποψη ή στάση ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε δημοσκόπηση της MARC Φεβρουάριο του 2011 η αντίστοιχη κάρτα για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37,6%, δηλαδή διπλάσια ποσοστά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MARC o ΣΥΡΙΖΑ ήταν πίσω από την ΝΔ 9,6 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή ψήφου. Σε αντίστοιχο περίπου χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, με όλη την Ελλάδα στους δρόμους… η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2011 κρατούσε ακόμα προβάδισμα έναντι της ΝΔ 6,1%(!!!!) . Σημειώνεται οτι η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις υπερ της ΝΔ άρχισε να γίνεται από τον Μάιο του 2011.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση της δημοφιλίας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Αλεξης Τσίπρας 58,5% αρνητικές απόψεις και 19% θετικές. Ας δούμε έναν πίνακα της Marc (διαφορετικής βέβαια εταιρείας) από τον Φεβρουάριο του 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: