Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ Γ@.....Ε ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ-ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ… ΔΥΣΗ!

«Φωτιά» έβαλαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνακόλουθα τα εθνικά σύνορα της χώρας μας, όπως όμως και οι δηλώσεις του Επιτρόπου της Κομισόν Γιοχάνες Χάν που έθεσε ευθέως θέμα «Τσαμουριάς».

Ειδικότερα, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη». «Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη,
δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.
Κιλιτσντάρογλου: «Εσύ τους έδωσες 16 νησιά!»
Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άδραξε την ευκαιρία προβαίνοντας και αυτός σε ένα παραλήρημα λαϊκισμού. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε:
«Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια.
Γιατί ανεβάζει τους τόνους με την Ελλάδα η Τουρκία
«Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάνης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη. Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος».
Αίτημα διακοπής της Νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council), η Τουρκία κατέθεσε επισήμως αίτημα διακοπής της επιχείρησης στο Αιγαίο, με βασικό επιχείρημα τη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών. Στο τουρκικό αίτημα απάντησαν αρνητικά όλα τα κράτη – μέλη καθώς είναι εκδηλωμένη η πρόθεση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να συνεχιστεί η επιχείρηση στο Αιγαίο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Οι νέες τουρκικές αμφισβητήσεις
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947. Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης
Με τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους .Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.

Προκλητική δήλωση Επιτρόπου Χαν για την Τσαμουριά

Σαν να μην έφτανε η πρόκληση της Τουρκίας, χθες με μια απαράδεκτη δήλωση – απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ο Αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα «Τσαμουριάς», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα», ήταν η απάντηση του κ. Χαν προς την ερώτηση της κ. Σπυράκη, η οποία ζητούσε να μάθει στοιχεία αναφορικά με την «ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας», κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Χαν
Στο σχόλιο της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινές δηλώσεις Εκπροσώπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maja Kocijancic, σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου σε ερώτηση ευρωβουλευτού δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: