Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ: ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

    Επανέρχεται το Ταμείο σε όσα υποστήριξε για νέες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο
«Χρυσώνει το χάπι» με πρόταση για μείωση φορολογικών συντελεστών
Παρακινεί επιτακτικά τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στη ρύθμιση του χρέους
Κι άλλα επώδυνα μέτρα προτείνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε για την ελληνική οικονομία και είναι η πρώτη με το Ταμείο τυπικά εκτός προγράμματος. Για το λόγο αυτό, επιχειρεί σε αρκετά σημεία της έκθεσης και σε πολλές από τις προτάσεις του να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις των Θεσμών και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ανάμεσα σ' αυτά είναι η μείωση των υφιστάμενων συντάξεων «υπέρ ενός καλύτερου κοινωνικού κράτους», μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των πλουσίων,
περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις αγορές προϊόντων, ταχεία επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης και μία νέα ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητάει με επιτακτικό τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ αναφέρει μάλιστα στην έκθεσή του πως «ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιο τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη».
Στα συμπεράσματά του, το ΔΝΤ καταλήγει αναφέροντας: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αν και η Ευρώπη έχει ήδη επιδείξει την υποστήριξη προς την Ελλάδα παρέχοντάς την τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να σημειώσει σταθερή αλλά αποφασιστική πρόοδο στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: