Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΣ... ΦΛΟΜΩΣΕ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ: ΌΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (VID)

Φωνές, αντιπαράθεσεις και βαριές κουβέντες έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 
Αρνούνταν κατηγορηματικά να υποκύψουν στο αίτημα των δανειστών για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, πόσο μάλλον να ξεπουλήσουν την ΔΕΗ, όταν έγιναν κυβέρνηση. Και αφού μας… φλόμωσε ο Τσίπρας στα ψέματα, φθάσαμε στο 2016 και λέει σε όλα «ναι» κάνοντας αποκρατικοποιήσεις που κανένας δεν τόλμησε.
Τι συνέβη με την ΔΕΗ;
Στις προγραμματικές δηλώσεις μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έγιναν στις 5 Οκτωβρίου του 2015, ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ο «δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ» λέγοντας πως θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς «ρεαλιστικό,
εναλλακτικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας». Μάλιστα, είπε πως θα γίνει σκληρή μάχη. Τελικά φαίνεται πως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ… μαχητικοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και στην εκπομπή «Ενικός» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, πριν από τις εκλογές και αναφέρθηκε στη ΔΕΗ λέγοντας: «Θα προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία, (…) δεν θα ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, (…) αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».   
Τότε ο πρωθυπουργός, είχε πει πως οι… κακοί ξένοι είχαν προτείνει μια κακή συμφωνία και μάλιστα ήθελαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ αυτός με την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα κατάφερε να αποτρέψει τα σχέδια τους.
Νωρίτερα το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε λόγια του… αέρα για τις ιδιωτικοποιήσεις, πάλι στον Ενικό αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός δεν θα τις δεχτεί και θα διαπραγματευτεί. Πάντως, τότε ήταν κυβέρνηση.
Και το… κερασάκι στην τούρτα: Πριν γίνει κυβέρνηση, το 2014, έλεγε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί την μικρή ΔΕΗ, πόσο μάλλον την ιδιωτικοποίηση. Και τότε πάλι ζήταγε δημοψήφισμα!
Τελικά, η κυβέρνηση στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέσα στο οποίο προβλέπεται η ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως ότι υπάγεται δεν είναι απαραίτητο πως θα πουληθεί. Και κάποιος μπορεί να θέσει εύλογα το ερώτημα: γίνεται πολιτική με το «αν»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: