Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι περιπτώσεις αποποίησης κληρονομιάς, καθώς χιλιάδες πολίτες δεν επιθυμούν να περάσει στην κατοχή τους ένα ακίνητο το οποίο συνοδεύεται από επιβαρύνσεις λόγω της ολοένα αυξανόμενης φορολόγησης.
Η εποχή του «εισοδηματία» έχει παρέλθει προ πολλού, με το real estate να μπαίνει στο στόχαστρο των τελευταίων κυβερνήσεων και τα ακίνητα να μετατρέπονται σε πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα κίνημα «Δεν κληρονομώ» -κατάσταση εκ διαμέτρου αντίθετη με ό,τι ίσχυε πριν από το 2000, όταν η κληρονομιά γινόταν άμεσα αποδεκτή από τους συγγενείς.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν πλέον, με τον ΕΝΦΙΑ να «καίει» αρκετούς ιδιοκτήτες, τα ειρηνοδικεία σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας κατακλύζονται καθημερινά από ανθρώπους που καταθέτουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς,
χαρίζοντας ουσιαστικά στο Δημόσιο το ακίνητό τους.
Μόνο στην Αττική κατατίθενται περίπου 200 αιτήσεις την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος» -εξέλιξη που μεταφράζεται σε 10.000-12.000 τον χρόνο, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός διαμορφώνεται σε 5.000 ακίνητα και στην Πάτρα σε 1.600.
Η κατακόρυφη πτώση στην αξία των ακινήτων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που συντελούν στην παγίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Το ευεργέτημα της απογραφής
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, πάντως, συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.
Σύμφωνα με αυτήν, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες από τη στιγμή που του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις αυτής μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου