Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ Β. ΚΟΡΕΑΣ- ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΙΜ

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα Eίναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους! Σφοδρή αντίδραση Νότιας Κορέας- Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με την Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε Παρκ Το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα- Έντονη διπλωματική δραστηριότητα για συνεργασία ΗΠΑ- Ιαπωνίας- Κίνας- Ρωσίας και Ν. Κορέας
Tην επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, ενώ όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Παράλληλα,
ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σημειώνεται, πως Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, κατά το USGS.
Σφοδρή αντίδραση Νότιας Κορέας
Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.
Η Σεούλ θα αξιώσει από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Παρκ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή. Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.
Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί» την κατάσταση
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. «Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.
Το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ. Η δοκιμή αυτή παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Διπλωματική ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για συνεργασία με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και τη Νότια Κορέα
Παράλληλα, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.
“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: