Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 32% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αντιμέτωποι με περικοπές διάρκειας στις επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Πρόσφατες εγκύκλιοι θέτουν σε λειτουργία ένα μόνιμο μηχανισμό μείωσης των επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» στο εξής οι νέες επικουρικές συντάξεις θα εξαρτώνται άμεσα από την ύφεση ή ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού.
Είναι εύλογο, λοιπόν, σε περιόδους ύφεσης, υψηλών ποσοστών ανεργίας και χαμηλών μισθών το ποσό της επικουρικής που θα προκύπτει να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αυτό, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι ο υπολογισμός των νέων συντάξεων θα γίνεται σε δύο τμήματα,
όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, τόσο μικρότερο θα είναι το τελικό ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 22% όμως κάπου στο 2027 ενδέχεται να αγγίξουν ακόμα και το 32%.
Να διευκρινιστεί πως για τους ήδη συνταξιούχους κατά τις 15/5/2016, η επικουρική επανυπολογίστηκε με βάση έναν μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τον νέο συντελεστή αναπλήρωσης του 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης καθώς και το ύψος των μειώσεων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Όπως ξεκαθαρίζουν οι κ. Ρομπόλης και Μπέτσης, η μείωση που επιβλήθηκε εκτιμάται σε 21,25% και διαφοροποιείται ανάλογα με τις καταστατικές διατάξεις κάθε επικουρικού ταμείου πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: