Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΜΑΚ: ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΜΕ 12% - ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ 8,5%

Μπροστά 12 μονάδες είναι Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 18,5%.
Μεγάλη άνοδο καταγράφει η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπειτα και από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής και από 6,5% «σκαρφαλώνει» στο 8,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,5%), η Ένωση Κεντρώων με 2% (3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (2,5%). Από την άλλη το «Ποτάμι» βλέπει τα ποσοστά του να εξανεμίζονται –απότοκο και της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές για τον νέο φορέα- συγκεντρώνοντας 0,5%, έναντι 1,5% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη μέτρηση. Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στο 9% το «άλλο κόμμα», στο 15% η αποχή και στο 5% το άκυρο/λευκό,

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και συγκεκριμένα στο 46%. Το 21,5% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, ένα 8,5% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και ένα 8% προς τη Νέα Δημοκρατία. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαρροές προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς μόλις ένα 4% των ψηφοφόρων μετακινείται προς τον εν λόγω πολιτικό χώρο.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση, η οποία φτάνει το 88%, και δέχεται, όπως προαναφέρθηκε, ψηφοφόρους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Ποταμιού (42,5%). Παράλληλα,  το 4,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινείται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, το 2% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, και το 5,5% προς τα υπόλοιπα κόμματα.
Τα συγκεκριμένα ποσοστά δείχνουν ότι η ΝΔ δύσκολα θα χάσει ψήφους στις επόμενες εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει τεράστιο προβάδισμα στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας 67% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Λένε όχι σε πρόωρες κάλπες
Πάντως, οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό –53,5%- λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 38,5% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το 8% δεν απαντά.
Η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 34,5% ζητεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από τις εκλογές (36,5% τον Οκτώβριο), ενώ το 26% (23,5%) θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 10,5% «ψηφίζει» οικουμενική, ενώ το 29% δεν απαντά με σαφήνεια.
Στους δείκτες ικανοποίησης των πολιτών οι περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα το 57,5% (56%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι και θεωρούν πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές διακυβέρνησης του τόπου. Το 34% (35,5%) δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά απαντά πως δεν υπάρχει κάποια άλλη προοπτική, ενώ μόλις το 6,5% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό όσων εκτιμούν πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές διακυβέρνησης (37% από 34,5%) αυξήθηκε κατά 2,5% . Το 44,5% απαντά πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και το 16,5% δηλώνει ικανοποιημένο.
Η συντριπτική πλειοψηφία –το 76%- θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ μόλις το 17% απαντά πως θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από τα προγράμματα προσαρμογής. Το 7% δεν εκφέρει άποψη.
Για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το 86% των πολιτών απαντούν πως αυτό προέκυψε από την υπερφορολόγηση στα εισοδήματα, ενώ μόλις το 5,5% θεωρεί πως είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας.
Επίσης το 69,5% ζητεί να κατευθυνθεί σε μαζικές φοροαπαλλαγές, ενώ το 22,5% να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το 8% δεν εκφέρει άποψη.
Μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απαντά πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τα οικονομικά τους τον επόμενο χρόνο (Το 27,5% θεωρεί πως σίγουρα θα χειροτερέψουν και το 22% πως μάλλον θα χειροτερέψουν). Από την άλλη, μόλις το 10% πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως θα μείνουν στάσιμα.
Θέλουν αυτόνομη πορεία της κεντροαριστεράς
Ως προς την πορεία της κεντροαριστεράς – δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών- το 56% απαντά πως θα πρέπει ο χώρος να πορευτεί αυτόνομα, το 13,5% θεωρεί πως θα πρέπει να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το 22% δεν εκφέρει άποψη.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων – το 41,5%- εκτιμά πως ο νέος φορέας δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική εκλογική επιρροή. Από την άλλη, το 35,5% πιστεύει πως η κεντροαριστερά θα αυξήσει τη δύναμή της παίρνοντας ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3% απαντά από τη ΝΔ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!