Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΜΕ ΑΝΤΙΒΑΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Tο εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται από τους πλειστηριασμούς, καθώς δεν υπάρχει ακόμη οριστικό νομικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και ίσως της μικρής ιδιοκτησίας, αλλά και από την  αναμενόμενη μείωση επιδομάτων και  συντάξεων λόγω προσαρμογής που επιβάλει ο νόμος, επιχειρεί να αποτρέψει το Μέγαρο Μαξίμου με συγκεκριμένα πολιτικά «αντίβαρα» σε άμεσο χρόνο.
Μέσα σε 15 μέρες το πολύ, η κυβέρνηση θέλει επί της ουσίας να φρενάρει -και αν γίνεται απότομα- την πορεία μέσα στον κόσμο που διεκδικεί να καθιερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγοντας πασιφανώς την 'στροφή στην καθημερινότητα” για να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά στις λαϊκές και πολλαπλώς πληττόμενες συνοικίες και περιοχές. Γι' αυτό δεν ήταν διόλου τυχαία -όπως επεσήμανε χθες το TheCaller- η κάθοδος του κ. Μητσοτάκη με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Μάνδρα, όπου προτίμησε τους ήπιους και όχι τους συνήθως καταγγελτικούς τόνους για να απευθυνθεί στην κυβερνητική και κρατική μηχανή.
Από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι την ώρα που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να πάρει μπρος η συζήτηση για το χρέος πέφτει πάνω στην κυβέρνηση μια χιονοστιβάδα,
ακραίων φαινομένων- οι πλειστηριασμοί είναι η πρώτη ανοιχτή πληγή.
Οι χθεσινές εικόνες- ξύλο, τραυματισμοί, ΜΑΤ και διαδηλωτές έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών δεν είναι φυσικά αυτές που προσδοκά η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει ως επικοινωνιακά αντίβαρα. Και όμως υπουργοί ανησυχούν και προβληματίζονται έντονα για την συνέχεια και των πολλών ταχυτήτων, όπως φαίνεται, πλειστηριασμούς. Διότι το μόνο μαξιλάρι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής ιδιοκτησίας είναι δυστυχώς ο νόμος Κατσέλη, που ως γνωστόν υπάρχει από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Έκτοτε -λένε διάφορα στελέχη από διάφορα κόμματα- δεν έχει καταστεί δυνατό να συμφωνηθεί ένα νομικό πλαίσιο. Έτσι μπορεί να επαναληφθούν και σύντομα μάλιστα άγρια σκηνικά και όχι μόνο έξω από τα Ειρηνοδικεία. Πέραν από τους “γνωστούς” πλειστηριασμούς, από χθες γίνονται και ηλεκτρονικοί ενώ πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να επεκταθούν και για χρέη προς την Εφορία.
Η μείωση ή το κούρεμα των διαφόρων επιδομάτων είναι επίσης μια πληγή για την κυβέρνηση και αφορά στο βασικό “μενού” της αυριανής ημέρας στο Χίλτον- εκεί θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών, ώστε να κλείσει στο τεχνικό μέρος την Δευτέρα η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. Βέβαια εκ των βασικών προϋποθέσεων είναι και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ.α.
Και ποια τα αντίβαρα;
-Η άμεση επιχείρηση αποκαθήλωσης της άγριας εικόνας γύρω από τους πλειστηριασμούς με επικοινωνιακή μάχη ενημέρωσης για το ποιοι μπαίνουν αναγκαστικά στην μέγγενη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
-Η προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την φοροδιαφυγή που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής την περασμένη Δευτέρα. Σε αυτήν την συζήτηση -ουδείς γνωρίζει αν θα μπει εμβόλιμη στον προϋπολογισμό- ο κ. Τσίπρας θα κάνει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη σουμάροντας χιλιάδες ζητήματα και καλώντας τον να απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο και στοιχεία για “όποιους σκελετούς” υπάρχουν, αν υπάρχουν, στο κόμμα του.
-Την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος στις 15 Δεκέμβρη- λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, τότε που οι καταναλωτές και η αγορά θέλει και αναμένει αύξηση της κίνησης.
-Το αναπτυξιακό Συνέδριο στην Ελευσίνα για την παρουσίαση του σχεδίου για την Δυτική Αττική, την Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο που μετρά 23 νεκρούς και καταστροφές παντού, σε κάθε γωνιά. Σε ένα από τα Συνέδρια που κλείνουν με ομιλία του πρωθυπουργού ανά την περιφέρεια, υπουργοί και κυβερνητικοί θα προσπαθήσουν να πιάσουν το νήμα της επικοινωνίας με τους πολίτες και να δεσμευτούν για μια σειρά παρεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Ελευσίνα θα γίνει τις ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στην δυναμική επανεκκίνηση και διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του Συνεδρίου του κόμματος...
-Τον πιθανό ανασχηματισμό, έστω και περιορισμένο. Για παράδειγμα εκκρεμεί η υπόθεση Μουζάλα για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του. Κάποιοι δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να προβεί σε χρόνο που εκείνος θεωρήσει κατάλληλο και δομικό ή σαρωτικό ανασχηματισμό με ορίζοντα δυναμικών επιθέσεων το 2018.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: