Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΚΟΦΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένα “παιχνίδι εξουσίας” στον χώρο της κεντροαριστεράς επιχειρεί να ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι είναι ανύπαρκτο σε αυτήν την φάση το πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής.
Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια, αθόρυβα και πιο μεθοδικά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης -με πρωτοβουλίες από την “έδρα” του στις Βρυξέλλες- και τα τελευταία 24ωρα ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, άρχισαν να ρίχνουν δίχτυα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η μόλις προχθεσινή απάντηση της Φώφης Γεννηματά, από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ήταν κοφτή και κατανοητή απ όλους εντός του ΣΕΦ- αν και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόταν στην ουσία στις άμεσες και έμμεσες κλήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. “Δεν τα κατάφεραν ,
δεν έπεισαν. Όψιμα βέβαια, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες. Αν τότε στην αρχή της κρίσης, όπως είπε και ο Γιώργος (σ.σ Παπανδρέου) , το πίστευαν και το έκαναν, τα πράγματα για τη χώρα και τους πολίτες, θα ήταν αλλιώς”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά κλείνοντας έτσι κάθε χαραμάδα στα σενάρια για πιθανό διάλογο με το κυβερνών κόμμα.
Το πινγκ- πονγκ συνεχίστηκε χθες το απόγευμα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος πήρε την σκυτάλη των ...ανοιγμάτων προς το Κίνημα Αλλαγής από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση πάντως ήταν ότι ο κ. Τζανακόπουλος έθεσε και προϋποθέσεις για την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας καλώντας το Κίνημα Αλλαγής- δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- να κάνει την αυτοκριτική του, ειδικά για την περίοδο στην οποία είχε αναφερθεί από το βήμα του Συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά.
“Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής -είπε ο κ. Τζανακόπουλος-προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από τη δική τους πλευρά καταρχήν. Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές;
“Πρώτον, μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει τοΚίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015, δεύτερον μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση, τρίτον μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας. Και τέταρτον μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας”.
Είναι πασιφανές ότι Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου παρακολουθούν στενά όλο το τελευταίο διάστημα την εξέλιξη του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς μετά και την εκλογή στην ηγεσία της Φώφης Γεννηματά αλλά και την διαμόρφωση των σχέσεων με το Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης. Αφενός διότι η διατήρηση ισχυρών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2015 περνά μέσα από το “κλείδωμα” πασοκογενών ψήφων και αφετέρου διότι οι σχέσεις του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν αποκλείεται να φτάσουν σε οριακό σημείο μέσα στους επόμενους μήνες (πχ για το Μακεδονικό). Από την άλλη πλευρά βέβαια κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι το σκηνικό της άγριας σύγκρουσης που τροφοδοτείται και από την υπόθεση Novartis, δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής- ασχέτως από το ότι Γεννηματά, Θεοδωράκης και άλλοι έχουν διαμηνύσει προς το Μαξίμου ότι για τα εθνικά θέματα απαιτείται συνεννόηση και υπευθυνότητα.
Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά βασίζει τον σχεδιασμό της στην ανάλυση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε προεκλογική πορεία κι ότι έτσι κι αλλιώς οι εκλογές θα γίνουν από ...αύριο μέχρι το Μάιο του 2019. Το υπογράμμισε κιόλας μιλώντας στους Συνέδρους το Σάββατο το βράδυ, όπου επιφύλαξε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για την στάση τους στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με τα “Ζάππεια” και τις πλατείες”.
Και το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό- φάνηκε και από το φινάλε της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τζανακόπουλου στον real.fm.
“ Νομίζω ότι δεν έχει καθόλου νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα αλλά και τα πολιτικά του λάθη.”. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να προσθέσει την φράση που δείχνει ότι οι αναφορές του παραπέμπουν σε στελέχη, όπως σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (πχ στην Λούκα Κατσέλη) που αποχώρησαν από το άλλοτε κραταιό κόμμα την εποχή του δεύτερου μνημονίου: “Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε συζητήσεις με πρόσωπα, ναι. Αυτό νομίζω -σε αυτή τη φάση- είναι και το εφικτό.
Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.”
Ισχυρό συμβολισμό είχε εν τω μεταξύ για τα έμπειρα στελέχη όλων των κομμάτων η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον χαιρετισμό έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας , Γιάννης Δραγασάκης. «Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε με νόημα ο κ. Δραγασάκης καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την κεντροαριστερά σε διάλογο για την “επόμενη μέρα της χώρας και με προφανή φόντο την ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ απλή αναλογική. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Δραγασάκης δεν απέφυγε να αποδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το προηγούμενο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των μνημονιακών έχει πλέον ακυρωθεί και ότι αναζητεί το νέο προς τις προσεχείς εκλογές, ρίχνοντας δίχτυα και στον κόσμο της κεντροαριστεράς. «Τώρα μετά τα μνημόνια οι διαχωριστικές γραμμές μνημόνιο-αντιμνημόνιο υποχωρούν και επανέρχονται αξιακές διαχωριστικές γραμμές. Η πρόοδος και η συντήρηση. Με ποιες δυνάμεις και συμμαχίες θα προχωρήσουμε. Είναι πρόωρο να μιλάμε για δικομματισμό. Μιλάμε για ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκη ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό αποκαλώντας του Συνέδρους του Κινήματος Αλλαγής “σύντροφοι και συντρόφισσες”. Χειροκροτήθηκε από αρκετούς και έσπευσε για διαβεβαιώσεις: “Στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πως θα κυριαρχήσει έναντι άλλων. Ήταν ότι πρέπει να υπάρξει αστερισμός και μια μεγάλη παράταξη. Ένα τέτοιος συνασπισμός μπορεί να αναλάβει το έργο ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι μια ειλικρινής απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα».
Πρώτες διερευνητικές βολές προς την κεντροαριστερά και πριν το εγχείρημα οδηγήσει στην εκλογή ηγεσίας τον περασμένο Νοέμβρη, είχε ρίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με συνέντευξή του καλούσε την Φώφη Γεννηματά να γίνει αποδέκτης των τακτικών του κινήσεων, όπως έλεγαν σκωπτικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη. Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα», υπογράμμιζε και επέμεινε και προχθές με την ομιλία του στο προοδευτικό φόρουμ ο κ. Τσίπρας για την ύπαρξη ή μη εδάφους για διάλογο με την ελληνική κεντροαριστερά.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: