Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΌΤΑΝ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙ 90 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΗ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο εγκλωβισμός των 12 παιδιών στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη έχει συνταράξει τον κόσμο που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης.
Το 2002 στην Κρήτη ένα παρόμοιο περιστατικό απασχόλησε τα Μέσα. Τρεις σπηλαιολόγοι που πήραν μέρος σε αποστολή χαρτογράφησης παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο Σάρχου στην Κρήτη.
Πρόκειται για ένα σπήλαιο με 1.700 περίπου μέτρα συνολικό μήκος διαδρομών,το οποίο έχει κατηφορικές κλίσεις και σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων πλημμυρίζει και τα νερά τρέχουν από το στόμιό του. Την ημέρα που οι σπηλαιολόγοι μπήκαν στο σπήλαιο μια έντονη βροχόπτωση έφραξε με φερτά υλικά ένα στενό πέρασμα, με αποτέλεσμα να σφραγιστεί η μοναδική έξοδος που είχαν. 
Βρίσκονταν ήδη σε βάθος 140 μέτρων από την επιφάνεια,
όταν εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης.
Επί 90 ώρες παρέμειναν στο σπήλαιο, περιμένοντας βοήθεια.Οι ημέρες περνούσαν βασανιστικά και οι σπηλαιολόγοι παρέμειναν στο σκοτάδι. Πράλληλα, ομάδα διάσωσης προσπαθούσε να τους βρει δίχως κανένας να γνωρίζει εάν ήταν ακόμη ζωντανοί.
Αρχικά προσπάθησαν να κάνουν κατάδυση, δίχως όμως να τα καταφέρουν γι'αυτό αποφάσισαν να κάνουν άντληση των υδάτων. Με τη συνδρομή τουλάχιστον 80 σπηλαιολόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας κατάφεραν να τους βρουν στη μεγάλη αίθουσα και να τους απεγκλωβίσουν.
Πληροφορίες από: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: