Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ...

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο για την εξόντωση του αρχιεπισκόπου και προέδρου της Κύπρου Μακαρίου.΄
Ηταν η αρχή της μεγάλης προδοσίας που έφερε σε λίγες μέρες τον τουρκικό Αττίλα στό νησί...
΄Ενα σύντομο χρονικό από τα συνταρακτικά εκείνα γεγονότα καθώς όσο και αν τα γεγονότα αυτά είναι οδυνηρά ποτέ δεν πρέπει να τα διαγράψουμε από τη μνήμη μας ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος περνούν ξανά δύσκολες μέρες;

15.07.1974 Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο. Το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης ανατροπής του Μακαρίου στέλνεται από την Αθήνα στην Εθνική Φρουρά στη Λευκωσία με τη συνθηματική φράση «Αλέξανδρος εισήλθεν εις το νοσοκομείον. ΄
Αμεσος εφαρμογή του σχεδίου Αφροδίτη 3». 
Αμέσως στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων κινούνται προς το προεδρικό Μέγαρο, αφού προηγήθηκε έντονος βομβαρδισμός του, με στόχο να εξοντωθεί ο εκεί ευρισκόμενος Μακάριος ο οποίος όμως κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες κατορθώνει να διαφύγει. 
Παρόλα αυτά η Χούντα μετέδωσε πως ο Μακάριος ήταν νεκρός κάτω από τα ερείπια του διάτρητου προεδρικού Μεγάρου. 
Η απογοήτευση όμως των κινηματιών υπήρξε μεγάλη όταν στις 3 μ.μ. της ίδιας ημέρας ακούστηκε ένα ασθενές ραδιοφωνικό μήνυμα του ιδίου του Μακαρίου από την Πάφο που βεβαίωνε τον Κυπριακό λαό ότι ήταν ζωντανός,
καλώντας όλους στον «υπέρ πάντων αγώνα». 
Στη θέση του Μακαρίου οι κινηματίες τοποθέτησαν ως «πρόεδρο» τον πραξικοπηματία και στέλεχος της ΕΟΚΑ Β΄ Νίκο Σαμψών, ενώ ο Μακάριος, βοηθούμενος από φίλους και συνεργάτες του , φυγαδεύτηκε από την Κύπρο για λόγους ασφαλείας, μέσω της Βρετανικής βάσης στο νησί, με προορισμό τη Μάλτα αρχικά και το Λονδίνο στη συνέχεια


ΚΥΠΡΟΣ 1974: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (3η ΕΚΔΟΣΗ - ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ) [9789605222819]

http://i4.ytimg.com/vi/cgxyrBpkJ1o/mqdefault.jpg
Παρουσίαση

Με αυτό το γραπτό μου, θέλω απλά να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους. Να απλώσω μπροστά σε όποιον το διαβάσει, την γνώση και την εμπειρία άλλων πού τα έζησαν αυτά τα γεγονότα και τα κατέγραψαν και εγώ τα συνέλεξα και προσπάθησα να τα διασταυρώσω. Και αναδημοσιεύω αυτούσια διαπιστώσεις πολύ σοβαρών ερευνητών της Τουρκικής Εισβολής το 1974 στην Κύπρο! Σε πολλά σημεία δεν υιοθετώ απόλυτα τις απόψεις πού αναφέρονται σε αυτά τα βιβλία, διότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδήμονα, όμως επειδή τα βρίσκω σαν διαπιστώσεις και σε πολλά άλλα πονήματα και έρευνες, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να τα αναφέρω, έτσι ώστε να συμβάλλω με τις μικρές μου δυνάμεις, στο να χυθεί "άπλετο φως" στα γεγονότα πού έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και Κύπρο, την μαύρη αυτήν περίοδο. Σε αυτήν την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από βιβλία, καθώς και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά, κάνοντας πάντα μνεία της πηγής από όπου προέρχονται, τηρώντας όσο ήταν δυνατόν την απαραίτητη δεοντολογία πού πρέπει να διέπει τους Ιστορικούς Ερευνητές. Επίσης χρησιμοποιούνται φωτογραφίες από διάφορα βιβλία και περιοδικά όπως και από το Διαδίκτυο, όπου κατά βάση δεν αναφέρονται οι δημιουργοί τους ή αν αυτές καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους. Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το υλικό μαζεύτηκε με πολύ κόπο, ταξινομήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και παρουσιάστηκε με μοναδικό σκοπό να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πιο ανάγλυφα τα γεγονότα αυτής της "Μαύρης Εποχής" για την Νεώτερη Ιστορία της Κύπρου και κατά συνέπεια της Ελλάδας. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς των ερευνητικών βιβλίων με ιδιαίτερη μνεία στον Σάββα Βλάσση, πού στις σελίδες τους βρήκα πολύ χρήσιμες πληροφορίες, όπως και να ευχαριστήσω τους ανώνυμους Βετεράνους Πολεμιστές του 1974 σε Ελλάδα και Κύπρο οι όποιοι μου εμπιστεύθηκαν πολλές πληροφορίες από τα γεγονότα ανάμεσα τους τον φίλο μου Γιώργο από την Κύπρο (ΟΥΚά του 1974), τον Κώστα Τζαβέλλα και Κώστα Σανταμά, καθώς και τον άλλο φίλο μου Ζήση Μακρόπουλο πού μου έδωσε επίσης σημαντικό υλικό για αυτήν την έρευνά μου. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αντώνη Δούλα
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 
Η Τουρκία κατά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου
Και η ΕΛΔΥΚ; Ποια η συμβολή της εκείνες τις κρίσιμες μέρες;
Πώς χάθηκε η Κερύνεια;
Πώς χάθηκε η Αμμόχωστος;
Η Αντίσταση στην Λευκωσία
"Η ΑΟΡΑΤΗ ΝΗΟΠΟΜΠΗ"
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ "ΝΙΚΗ"
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟΥ "ΡΕΘΥΜΝΟΝ"
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ 
Phantoms ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΤΤΙΛΑ 
I & II" (από Στρατιωτικής πλευράς)
ΤΟ "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΜΟΥ!
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ;
ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ;
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ Γ΄ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ 15-07-2015: 424 ΣΕΛΙΔΕΣ + 48 ΣΕΛΙΔΟ ΕΓΧΡΩΜΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Αγαπητέ κε Δημητριάδη,
Διάβασα με μεγάλη προσοχή το βιβλίο σας, που ειχε την καλοσύνη να μου θέσει υπ’ όψιν μου και να μου δώσει η κόρη ενός πρώην συναδέλφου, ο οποίος σημειωτέον είχε πολεμήσει στην Κύπρο το 1974.
Να μου επιτρέψτε να σας συγχαρώ και για τον χρόνο που διαθέσατε, αλλά κυρίως γιατί αντιμετωπισατε σφαιρικά το θέμα με μια αφοπλιστικά έντιμη αντικειμενικότητα.»
(Δημ. Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Διοικητής στην Κύπρο του 336 Τ.Ε. το 1974 – email του προς τον συγγραφέα την 22/7/2011) 
«Ο Συγγραφέας έκανε μια εξαίρετη δουλειά. [...] Η συγγραφή του παρόντος πονήματος έγινε από έναν άνθρωπο που δεν ήταν παρών στα γεγονότα. Συνεπώς δεν μπορεί να του επιρρίψει κανείς ουδεμία μομφή ή ιδιοτέλεια. Έγραψε το παρόν βιβλίο, αυτό το θαυμάσιο βιβλίο το οποίο διάβασα, και με τιμά σαν Συγγραφέα και σαν Άνδρα, απλά και μόνο επειδή αγαπά αυτόν τον χώρο που λέγεται Πατρίδα. […] Το κίνητρο του συγγραφέως είναι ξεκάθαρο:o Πατριωτισμός του. […] Συγχαίρω τέλος τον Συγγραφέα για το φοβερό του έργο, τον ευχαριστώ από καρδιάς, θεωρώ ότι συμπλήρωσε το δικό μου έργο, των Αεροπορικών Αποστολών και των Καταδρομέων του 1974, με στοιχεία που ο Ιστορικός του αύριο θα πρέπει να τα συγκεντρώσει και να τα βάλει μαζί, για να λάμψει επιτέλους η μία και μοναδική Αλήθεια». 
(Ιωάννης Κακολύρης, Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα την 2/11/2011)
 «Το βιβλίο του Κώστα Δημητριάδη ήταν, και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό, μια έντιμη συμπαράσταση τον καιρό που την χρειαζόμασταν πιο πολύ από όλα.. […] Ρώτησα μέλη του Συλλόγου μας που διάβασαν το βιβλίο και μου είπαν Μας θύμωσε! Μας τόνωσε το ηθικό μας! Μας έκανε να κλάψουμε! Μας έκανε και προβληματιστήκαμε! […] Αυτά έκανε με το βιβλίο του ο Κώστας ο Δημητριάδης στους ήδη πονεμένους συγγενείς, σε εμάς που νομίζαμε ότι τίποτα πιά δεν μπορούσε να μας ταράξει… […] Νάσαι καλά και σε ευχαριστούμε για όσα έγραψες και δικαίωσες την θυσία κάποιων ανθρώπων.»
(Ελένη Γρίβα, Γραμματέας του Συλλόγου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικογενειών των Αγνοουμένων και Πεσόντων της Κυπριακής Τραγωδίας 1974 – στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα την 2/11/2011)
«Ο Κώστας ο Δημητριάδης, ένας άνθρωπος που αγάπησε πάρα πολύ την Πατρίδα του, έκανε ένα πολύ μεγάλο αγώνα, έμαθε πάρα πολλά πράγματα για το τι έγινε το 1974 στην Κύπρο, και θεώρησε υποχρέωσή του, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά διότι έτσι είναι η δομή του, να κάνει κοινωνούς όλους του Έλληνες αυτών που έμαθε. Βέβαια θεωρώ ότι δεν είναι όλα αυτά που ξέρει μέσα σε αυτό το βιβλίο, αυτό είναι μόνο μια περίληψη. Έστω και με αυτήν την περίληψη ένα πράγμα είναι αυτό που βγαίνει, κορυφαίο, είναι τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε, τι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. […] Θέλω να ευχαριστήσω τον συγγραφέα για την πολύ μεγάλη τιμή που έκανε σε εμάς με το να γράψει για εμάς και τον αγώνα μας».
(Νίκος Αργυρόπουλος  , Πρόεδρος Συλλόγου Βετεράνοι Πολεμιστές Κύπρου 1974 – στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα την 2/11/2011)
«Εις βάθος αξιοποίηση όλων των βιβλίων που έχουν γραφεί μέχρι σήμερα για την εισβολή και τα όσα προηγήθηκαν, μαρτυριών και αφηγήσεων, χωρίς φόβο, πάθος και προκαταλήψεις από τον συγγραφέα, που μας παρέδωσε ένα βιβλίο λυτρωτικό από κάθε άποψη». 
(Γιάννης Κουριαννίδης, Εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα» - από άρθρο του στην Ιστοσελίδα e-grammes την 11/8/2011)
«Για μένα ένα είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το βιβλίο. Το ότι είναι αντικειμενικό και χωρίς καμμιά εμπάθεια…»
(Αμαλία Χανδρινού, χήρα του Ήρωα τότε Κυβερνήτη του Α/Γ «ΛΕΣΒΟΣ» Πλωτάρχη Ελευθέριου Χανδρινού και αδελφή του επίσης αείμνηστου τότε Κυβερνήτη του Υ/Β «ΓΛΑΥΚΟΣ» Πλωτάρχη Βασίλη Γαβριήλ – σε σχόλιο της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: