Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ» ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ - ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Με μία «ντρίπλα» που θ’ αποτυπωθεί και σε νομικό κείμενο θα εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες και θ’ ακυρώσει τις αρνητικές συνέπειες της απλής αναλογικής η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε κι επισήμως σήμερα μετά από σειρά συναντήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τι προβλέπει η ρύθμιση; Θα ενισχύσει την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον αρμοδιότητες θα έχει και η οικονομική επιτροπή, ούτως ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων για την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και διότι τα κρίσιμα σημεία είναι η έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, προκειμένου να μην παραλύσουν οι ΟΤΑ. Παράλληλα,
θα ενθαρρύνονται οι συμπράξεις και οι συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, αλλά μόνον εάν συμμετέχει σ' αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου, πολλοί δήμαρχοι που ήρθαν δεύτεροι στον α' γύρο και κέρδισαν στον β' γύρο των εκλογών όχι μόνο δεν έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, αλλ' αντιθέτως μετρούν και λιγότερους εκλεγμένους συμβούλους με την παράταξή τους. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και του Κώστα Ζέρβα, ο οποίος έχει μόλις 7 συμβούλους σε σύνολο 49 μελών στο δημοτικό συμβούλιο, με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου - ο οποίος ήταν πρώτος στον α' γύρο - να έχει 11! Η λύση αυτή θα είναι πάντως προσωρινή, καθώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων διοικήσεων των δήμων και των περιφερειών από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει διάλογος για τη σύνταξη ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα καταργήσει πλήρως την απλή αναλογική και θα ρυθμίζει το συνολικό πλαίσιο των σχέσεων της κεντρικής διοίκησης με τους ΟΤΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: