Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ

Xρησιμοποιώντας τη λέξη «οπίσθια» στον τίτλο, προσελκύουμε αναγνώστες. Πολύ περισσότερους αν συγκρίνουμε με όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν άρθρο με τίτλο «Έλλειμμα και ρυθμίσεις»
**  Όσο πιο χαμηλά η ποιότητα, τόσο περισσότερα τα κλικ. Όσο πιο σέξι το θέμα, τόσο μεγαλύτερη η απήχηση του γράφοντος και του μέσου ενημέρωσης. 
* Για μια γυναίκα που γράφει άρθρα γυναικείας χειραφέτησης, άρθρα για την ποσόστωση στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα τέτοια, είναι ελαφρώς αμήχανο να βλέπει αναρτημένα τα άρθρα δίπλα από ρεπορτάζ με θέμα την σαραντάρα ηθοποιό που έχει κορμάρα παρά τις γέννες ή για την τηλεστάρ που «έριξε το ίνσταγκραμ» ποζάροντας στην παραλία μπρούμητα.
* Η εύκολη απάντηση είναι «γιατί δεν αποχωρείς;». Τα ίδια λένε και όταν κάποιος δημοσιογράφος αναφέρεται σε ανοίκειες σχέσεις συναδέλφων του με κέντρα εξουσίας ή για υποθέσεις χρηματισμού. «Γιατί δεν παραιτήθηκες αφού ήξερες;». Δηλαδή να αφήσουμε ακόμη περισσότερο χώρο για την ενημέρωση που αποστρεφόμαστε, να αφήσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τους αργυρώνητους. 
* Η αλήθεια είναι ότι κάποια άρθρα, κάποιοι παραγωγοί,
λειτουργούν ως άλλοθι του μέσου. Όλες οι αστικές εφημερίδες και συντηρητικά ραδιόφωνα είχαν έναν αριστερούλη να κάνει την επανάστασή του «από τα μέσα». Κάποιοι έγιναν βουλευτές άλλοι προτίμησαν να γίνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων, πουλώντας χρυσή την εναλλακτική τους προσέγγιση. 
* Η αναγνωσιμότητα που παρέχουν τα οπίσθια, φέρνουν εισόδημα στα μέσα ενημέρωσης. Χάρη στο μπικίνι, υπάρχει δημοσιογραφική αμοιβή. Κάπως έτσι γίνεται και ένας ταξικός διαχωρισμός όσων γράφουν. Όσοι βιοπορίζονται από τα κείμενά τους, καταφεύγουν σε μέσα που έχουν ανάγκη τα ζώδια και τους οργασμούς για να πάρουν διαφήμιση. Όσοι έχουν άλλη επαγγελματική απασχόληση και θέλουν εκφράσουν μια άποψη, μπορούν και επιλέγουν τα μέσα εκείνα που αποφεύγουν τα φθηνά δημοσιεύματα αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει αμοιβή συνεργάτη. 
* Αν η λέξη «κωλαράκια» σας τράβηξε την προσοχή, είστε εν μέρει υπεύθυνοι. Όπως κι εγώ που την χρησιμοποίησα για με αυτόν τον σκοπό.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: