Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΣΤΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στήθηκε το ομοίωμα του Νοράτλας ως ελάχιστος φόρος τιμής στους καταδρομείς που επέβαιναν στο μοιραίο μεταγωγικό αεροσκάφος.
Το ομοίωμα του Νοράτλας κοσμεί τον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους...
Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974,



ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ
Η συναρμολόγηση του έγινε από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας την τελευταία βδομάδα, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα γίνει ειδική τελετή για το «Νοράτλας».
Πρόκειται για ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου «Νοράτλας» ιδίου τύπου με αυτό που καταρρίφθηκε πάνω από τη Λευκωσία, τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.
Είναι μια ελάχιστη πράξη ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους καταδρομείς που έχασαν την ζωή τους τον μαύρο Ιούλιο του 74.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ
Τα κιβώτια εντός των οποίων βρίσκονταν τα κομμάτια του μεταγωγικού αεροσκάφους, μεταφέρθηκαν πριν λίγες μέρες στο λιμάνι της Λάρνακας με το αρματαγωγό «Χίος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Με την άφιξη του πλοίου τα κιβώτια με το αποσυναρμολογημένο αεροσκάφος φορτώθηκαν σε επτά ιδιωτικά αρθρωτά φορτηγά οχήματα και μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία.
Το ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας έχει συναρμολογηθεί από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα διεξαχθεί ειδική τελετή για το «Νοράτλας».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ
Ιστορία ηρωισμού και προδοσίας
Την 21η Ιουλίου του 1974, αποφασιστηκε η στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ», όπου το σχέδιο προέβλεπε την αερομεταμεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ξεκίνησαν στις 01:52 της 22ας Ιουλίου, κανείς όμως δεν προδίκαζε τι θα συμβεί…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ
Λόγω καθυστέρησης του Α.Ε.Δ. να ενημερώσει το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας τα αντιαεροπορικά στοιχεία εκτός του αεροδρομίου, δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και αυτά, με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη που πέταγαν ήταν εχθρικά.
Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το «ΝΙΚΗ 4» να αρπάξει φωτιά και να συντριβεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Το «ΝΙΚΗ 6» υπέστη σοβαρές ζημίες ωστόσο κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη κατάφεραν και αυτά να προσγειωθούν με λιγότερες ζημιές.
Ο μοιραίος απολογισμός
Το λάθος της κυπριακής αεράμυνας κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ 4» και τον θάνατο 2 και τον τραυματισμό 9 ακόμα καταδρομέων στο «ΝΙΚΗ 6».

Δεν υπάρχουν σχόλια: