Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – «ΙΟΥΛΙΑΝΑ» - ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στις 15 Ιουλίου του 1965 παραιτήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου και την πρωθυπουργία ανέλαβε -κατ΄εντολήν του βασιλιά Κωνσταντίνου – ο Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας. Ήταν η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών», που βασιζόταν στην ίντριγκα των ανακτόρων κι όχι στη λαϊκή εντολή.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου μίλησε για «παραβίασιν του πολιτεύματος» και ο λαός εξαγριωμένος, κατέβηκε στους δρόμους.
Το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων για μήνες, πλημμύριζαν καθημερινά από διαδηλωτές.
Στις 21 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μεγάλης φοιτητικής διαδήλωσης ο 23χρονος Σωτήρης Πέτρουλας έπεφτε νεκρός στην οδό Σταδίου και Εδουάρδου Λω.
Η κηδεία του μετατράπηκε σε μία από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις της εποχής κατά των αποστατών βουλευτών, των ανακτόρων και τους παρακράτους....
Ο Σωτήρης Πέτρουλας την 21η Ιουλίου 1965 συμμετείχε σε μεγάλη διαδήλωση φοιτητών στην Αθήνα την οποία κατά τις πρώτες βραδυνές ώρες προσπάθησε η Αστυνομία να διαλύσει κάνοντας χρήση γκλομπς και δακρυγόνων.
Στη σύγκρουση αυτή φέρεται να τραυματίστηκαν και να συνελήφθησαν περίπου 250 διαδηλωτές,
μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πέτρουλας, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Λαδά, γύρω στις 22.00.
Η πρώτη καταγραφή του χτυπημένου Πέτρουλα αναφέρεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.
Το ψευδές επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, εκδοχή η οποία αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό.
Παρότι η επίσημη αφήγηση των γεγονότων δεν άλλαξε ποτέ, μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε.
Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο παπάς αρνήθηκε να κάνει την ταφή. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή διαδήλωσης..
Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: