O υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας εκπροσωπώντας τη ΝΔ ως εισηγητής στην διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος προετοίμασε το έδαφος για αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τώρα η Ν.Δ. ως κυβερνών κόμμα ετοιμάζει μια δεύτερη «έκπληξη» στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί η προοπτική της ακυβερνησίας με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές, εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το Σύνταγμα και ειδικότερα της παραγράφου 1 του άρθρου 154 για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός θα πρέπει εκτός από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να συναινέσουν περισσότερα από δύο ακόμη κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της αλλαγής, αλλά οι ψήφοι του Γ. Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου, αν και εφόσον πουν το «ναι», δεν αρκούν,
καθώς φτάνουν τους 199.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια προοπτική θεωρείται τουλάχιστον δύσκολη και έτσι στρέφονται σε μια άλλη «λύση»! Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκρίθηκε από την προηγούμενη Βουλή με 155 ψήφους, υπάρχει και η αναθεώρηση του άρθρου 154, οπότε στη ΝΔ εξετάζουν την περίπτωση να μειωθεί, μέσω της αναθεώρησης, ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου. Με λίγα λόγια, η νέα διάταξη του άρθρου 54, θα ορίζει ότι για την άμεση εφαρμογή του δεν θα απαιτούνται οι ψήφοι των 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές) αλλά των 3/5(180 βουλευτές). Να σημειωθεί ότι για να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο χρειάζονται πάλι 180 βουλευτές, μια πλειοψηφία που όμως διαμορφώνεται με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ. (Η ΝΔ έχει 158 βουλευτές και το κόμμα της Φ. Γεννηματά 22).
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «ορίσει» (δίχως νόημα αφού η επόμενη Βουλή είναι η αναθεωρητική) ότι στόχος του ήταν να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εφαρμογή αναλογικού εκλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, επειδή η νέα Βουλή ορίζει το περιεχόμενο των διατάξεων, η ΝΔ έχει στα χέρια της όλα τα όπλα ώστε η χώρα να ξεφύγει από την ακυβερνησία.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στη Βουλή θα έρθει και το νέο εκλογικό σύστημα δια χειρός του νέου Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου. Σε αυτόν θα προβλέπεται και η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Επίσης θα ορίζεται η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, δηλαδή του μπόνους στο πρώτο κόμμα…
Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου